- hirdetés -

Határtalanul! – pályázatuknak köszönhetően a Felvidékre utaztak a Székács József Evangélikus Iskola tizenegyedik osztályos tanulói, nemrég pedig ők látták vendégül a Füleki Gimnázium tanulóit.

Április 24-én indultak meg egy már régóta várt kirándulásra a Székács iskola tizenegyedikes diákjai, osztályfőnökeik, valamint az intézmény igazgatója és iskolalelkésze. Úticéljuk a felvidéki Fülek városa volt, ahol megismerkedhettek partneriskolájukkal és kölcsönösen bemutathatták egymásnak iskoláikat és tanrendszereiket. A füleki gimnazisták zenés-verses műsorral készültek fogadásukra.

Kirándulásukat a vár megtekintésével kezdték, ahol a szép városra nyíló kilátás mellett korabeli sisakokat is felpróbálhattak. A Honismereti Múzeumban a nemesség és iparosság tárgyi emlékeit, a múzeum kiállításán pedig a palócság népművészetét vehették szemügyre. Az iskolába visszatérve kézműves foglalkozásokat végeztek a Motolla Kézműves Kör segítségével. Kipróbálták a bútorfestés jellemző motívumait, a makraméval karkötő készítését és a különleges húsvéti tojásdíszítési eljárásokat.

A Felvidékre utaztak a Székács diákjai, ahol rengeteg élménnyel gazdagodtak (Fotó: iskola)

Fülekről Rimaszombatra vezetett az útjuk, itt először a Gömör-Kishonti Múzeum kiállításán kaptak gazdag és átfogó képet a régió történelmének és természetének gazdagságáról. Az úton tovább Sajógömörnél is tettek egy rövid kitérőt. A Gombaszögi Cseppkőbarlang, majd Andrássy Franciska és Dénes krasznorkaváraljai mauzóleuma következett. Ezután a betléri Andrássy-kastélyt látogatták meg, átsétáltak Rozsnyón. Szádalmáson a Granárium Panzióban a táncé volt a főszerep, a dernői néptáncosok tanították a kirándulókat.

Már ekkor rengeteg élménnyel gazdagodtak, de még mindig csak a kirándulás harmadik napja következett. Kelet-Szlovákia legnagyobb városába, a magyar történelemhez is ezer szállal kapcsolódó Kassára utaztak, ahol a történelem nagy magyar alakjainak Kassához kapcsolódó vonatkozásait ismerték meg, míg nem sokkal később az UNESCO Világörökség részét képező vadregényes, sziklacsordákkal teli Szádelői-völgyet fedezték fel. Végül, de nem utolsósorban íjászati képességeiket is próbára tehették a szállásra visszaérkezve.

Várakat és emlékműveket kerestek fel (Fotó: iskola)

Hazafelé menet sem maradtak programok nélkül, az irodalom két jeles felvidéki születésű alakjának, Madách Imrének és Mikszáth Kálmánnak az emlékházánál járták, felidézve a két író legnevesebb műveit is.

A második utazás május végén történt, ekkor a füleki gimnazisták érkeztek Orosházára. A felvidéki és székácsos diákok első közös úticélja a békésszentandrási Hunyadi-kastély volt, ahonnan Szarvasra, többek közt az Ótemplomba, az Arborétumba, valamint a Történelmi Magyarország közepére vezetett az útjuk. Másnap a Nagy Gyula Területi Múzeumba és Gyopárosfürdőre látogattak el, később a Kardoskúti Pusztaközpontot és a Fehér-tavat nézték meg, de a szabadkígyósi kastély kertjében is sétáltak.

Kirándulások sorozata várt rájuk, amit később viszonoztak partneriskolájuknak (Fotó: iskola)

Az iskolán belül is színes programok várták a vendégeket, a kézműves foglalkozások során csuhévirágok és bőr karkötők is készültek. Az utolsó napon Gyulán egy kéziszövő-műhely és a vár meglátogatásával, valamint Gyomaendrődön, a Kner Nyomdaipari Múzeum bejárásával zárult a közös kirándulás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.