- hirdetés -

Az őszi árpa aratásával megkezdődtek a betakarítási munkálatok a földeken. Az időjárás sem tavaly, sem az idei év első hónapjaiban nem kedvezett a gazdáknak, így országos átlagban ugyan jó a hozam, térségekre lebontva azonban rendkívül tág határok között mozognak a termésátlagok.

Hazánkban összesen 1,6 millió hektáron termeltek őszi árpát, így Herczeg Tibor is, aki az Orosháza és Gádoros környéki földeken gazdálkodik. Mintegy 60 hektár árpa betakarítását kezdte meg a napokban, tapasztalatai azt mutatják, hogy a látszat csal.
– Ősztől kezdve kemény hónapok vannak mögöttük. Akkor a nagy szárazság miatt jóformán nem tudtunk például ezzel a területtel mit kezdeni. A téli csapadék némiképp javított a helyzeten, de a tavaszi aszály ismét megfékezte a növények fejlődését. Az utóbbi hetek esőzéseinek természetesen örülök, de az árpának és a búzának már nem feltétlenül tett jót – sorolja az időjárás okozta kihívásokat.

Mindezek következtében a szokásos június eleji időszak helyett csak most tudott hozzáfogni az aratáshoz és a terméshozamok sem közelítik meg a korábbi évekét.
– Az eső mérések alapján az átlagtermésünk olyan 4 tonna körül van, sajnos itt megállt, nem jön több belőle, akármilyen szépet mutat a tábla. Ezek az árpák a megelőző években hoztak 65-70 mázsát is, ha ehhez viszonyítjuk, akkor most körülbelül féltermés van – vázolja a tényeket Herczeg Tibor.

Herczeg Tibor nem elégedett sem termésátlagokkal sem a felvásárlási árakkal (Fotó: Rosta Tibor)

Eközben az Agrárminisztérium mezőgazdasági államtitkára csütörtökön bejelentette, hogy a nyári aratású szántóföldi növényekből várakozáson felüli mennyiséget, megközelítőleg 7,7 millió tonnát takaríthatnak be az országban. Becslések szerint a termésátlagok mindössze két százalékkal maradnak el a 2018-astól.

A gyengébb termést betakarító gazdák a felvásárlási árakban sem bízhatnak, azok ugyanis lefelé mozdultak a tavalyi szintről.
– Az időjárás miatt jelentős többletköltség keletkezett, a tavaszi gyomirtás nem igazán volt sikeres, aztán jöttek a kártevők, amik miatt megint csak többet kellett fordítani növényvédelemre. Ehhez képest a felvásárlási árak mélyen vannak, jelenleg 41 ezer forintot adnak az árpáért tonnánként, ami éppen kifutja azt, amennyibe került, hiszen az üzemanyagtól a vetőmagon át a vegyszerekig mindennek az ára emelkedett, ráadásul eddig nem tapasztalt gyomnövényekkel kellett megküzdenünk – fogalmaz nem túl derűlátón Herczeg Tibor.

Hogy alátámassza kijelentését, mindjárt mutatja is a szomszédos területen lévő, még lábon álló, de néhány nap múlva aratásra érett tritikálét. A sűrű vetésben több helyen embermagasságú nádszerű növény zöldell, ami új gyomként jelent meg és ellenállt minden irtási kísérletnek.

Herczeg Tibor most abban bízik, hogy a továbbiakban kedvező lesz az időjárás és hagyja megérni a búzát, ami egyelőre erősen zöld, az idő előtt csövet hozó kukorica pedig kap még csapadékot a későbbiekben és termésével pótolja az árpa okozta kiesést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.