- hirdetés -

Közeledik az idei felvételi időszak vége, ilyenkor sokan vannak, akik még bizonytalanok döntésükben és szívesen módosítanának a sorrenden. Érdemes tehát tudni, hogy melyek a legfontosabb dátumok, mire kell figyelni és mikor érdemes változtatni.

A jelentkezési sorrenden egyetlen alkalommal lehet módosítani, július 12-ig. Új képzést ekkor már nem lehet felvenni a listára, egyedül a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjén lehet változtatni.
– Ez alól kivételnek számít a jelentkezési határidőig megjelölt valamely másik szak – még meg nem jelölt – finanszírozási formájának jelentkezési sorrendben történő felvétele – olvasható a felvi.hu tájékoztatójában.

Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével preferencia-sorrend változása esetén érdemes élni. Ha valamilyen oknál fogva az egyik jelentkezési helyen nem sikerül a tanuló alkalmassági vizsgája, a sikertelen vizsga miatt egyébként sem nyerne felvételt az adott szakra, függetlenül attól, hogy hányadik helyen jelölte meg.

Érdemes tudni, melyek a legfontosabb dátumok, mire kell figyelni és mikor érdemes változtatni (Archív fotó: Rajki Judit)

Akkor sem érdemes sorrendet módosítani, ha valaki egy adott képzéssel kapcsolatban meggondolta magát, nem szeretne oda jelentkezni, ezért a lista végére helyezné. Ilyenkor érdemes a jelentkezési hely visszavonását választani, ez a lépés ugyanis nem számít sorrendmódosításnak, arra ettől függetlenül is van lehetőség.

Fontos, hogy a jelentkezési hely visszavonása a 2019-es általános felsőoktatási felvételi eljárás során befizetett kiegészítő eljárási díj összegét nem csökkenti. A már befizetett kiegészítő eljárási díjat visszaigényelni már nem tudják. Érdemes figyelni arra is, hogy ha valaki visszavon egy jelentkezési helyet, azt a későbbiekben már nem tudja újra aktiválni vagy visszaállítani. A visszavont jelentkezések helyett sincs új lehetőség új hely megjelölésére.

Abban az esetben, ha valaki többféle jelentkezési helyet érintő kérelmet is szeretne benyújtani (például szeretne felvenni eddig meg nem jelölt finanszírozási formát és sorrendet is módosítana), figyelembe kell vennie, hogy ezeket egyszerre nem tudja megtenni. Egyes kérelmek feldolgozásának, elbírálásának a határideje ugyanis 24-48 óra, ami miatt időben rögzíteni a módosításokra vonatkozó kérelmeket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.