- hirdetés -

A családjából többen is teniszeztek, így 6-7 évvel ezelőtt Lehoczky Anna is ellátogatott a Tó utcai teniszpályára. Gyorsan megszerette a sportágat, hamarosan vidékbajnokságokon, majd régiós- és országos versenyeken is bizonyította tehetségét. Az OVTK fiatal játékosa azonban nem szeretne megállni, komoly tervei vannak a szezon hátralévő részére.

– Sokáig, olyan 6-7 éven keresztül úsztam, de túlságosan monotonnak találtam. A családtagjaim közül sokan teniszeztek, így gondoltam én is kipróbálom ezt a sportágat. Így egy szép, nyári napon ellátogattam a Tó utcai teniszpályára és ahogy az ilyenkor lenni szokott, szépen ott is ragadtam – mesélt mosolyogva a kezdetekről Anna.

Kitartásának és szorgalmának gyorsan meg is lett a jutalma, alig egy évvel a kezdést követően minitenisz bajnokságokon bizonyíthatott, ahol 2-3 évig játszott, kezdetben piros, majd narancspályán. Ezután már semmi akadálya nem volt, hogy a nagypályán is bemutatkozhasson, ahol gyorsan beilleszkedett, egyre több nagyszerű eredményt felmutatva.

Családtagjainak a hatására ment le először a teniszpályára (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Régiósversenyeken indultam, ahol mindig volt a nyakamban érem a versenyek után. Ez nagyon jóleső érzés volt, így már akkor tudtam, hogy érdemes hosszabb távon számolnom a tenisszel. Olyan 4-5 évvel ezelőtt pedig kezdődhettek a nagyobb versenyek, a vidék- és országos bajnokságok – mesélte.

Az eredményeknek köszönhetően a korosztályos ranglistákon is egyre előrébb került. Edzője, Németh István elmondta, ha egy teniszező a legjobb 20 játékos közé került a korosztályos ranglistákon, onnantól már nem indulhat régiós versenyeken. Annát azonban ez a legkevésbé sem zavarta, a régiós versenyeken elért győzelmeit követően sem állt meg.

2015-ben a szentesi csapattal együtt országos bajnokságot nyert, két évvel később pedig a harmadik helyen zárt szegedi csapattársakkal Zalaegerszegen. A legnagyobb áttörést azonban a tavalyi év jelentette. Nyíregyházán a vidékbajnokságon a dobogó tetejére állhatott fel az egyéni kategóriában.
– Pedig előzetesen nem is számítottunk rá, az elődöntő volt az elsődleges cél. Éppen ezt szeretem a legjobban a teniszben, hogy bármi megtörténhet – idézte fel a boldog pillanatokat.

Hamar belerázódott a versenyzésbe, tavaly a vidékbajnokságon a dobogó tetejére állhatott (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mint mondta, az egyéni játék jobban fekszik a játékstílusának és jobban is tud összpontosítani a mérkőzéseken. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy míg korábban rendre izgulva lépett pályára az országos szinten kiemelt ellenfeleivel szemben, ma már ennek nyoma sincs. Az áttörést a a két évvel ezelőtti zalaegerszegi verseny hozta meg ezen a téren.
– Ott már elhittem, hogy mindegy az, ha valaki kiemelt, ha jól játszom és hiszek magamban, le tudom győzni a jobb játékosokat. Azóta próbálok így hozzáállni, kedvenc játékosaim, Federer, Nadal és Azarenka példájából is erőt merítve – tette hozzá Anna.

– Egy teniszezőnek fejben nagyon erősnek kell lennie, de Anna ebben kiemelkedik. Jó példa erre a múlt heti diákolimpia, ahol hátrányból felállva verte meg végül, szinte már fölényesen az egyik országos kiemelt riválisát. Ehhez párosul az alázatos fizikai munkája. A gyorsaságán szeretnénk még változtatni, de erre fogjuk majd áldozni a nyári szünet nagy részét – mondta edzője, Németh István.

A tenisz mellett persze a tanulást sem hanyagolja el, a Táncsics Mihály Gimnázium tanulóiról írt Tanösvény című sorozatunkban is szerepelt. Ugyan nehezen tudja összeegyeztetni a kettőt, mégis mindkét területen igyekszik helytállni. A nyári szünetben sem lesz sok ideje a pihenésre, szombaton Balatonboglárra utazik, ahol címvédőként és egyben második kiemelt versenyzőként igyekszik helytállni a vidékbajnokságon.

Edzője, Németh István fejben erős, alázatos játékosként jellemezte tanítványát (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Sportágában elsősorban a változatosságot szereti, hogy könnyen megfordulhat egy mérkőzés állása.
– Lényegében bárki játszhatja a gyerekektől az idősebbekig. Emellett az OVTK edzéseinek hangulata az, ami miatt sosem tudom megunni, itt mindig élvezet edzésre járni – mesélte.

Az eredmények és a jövőbeli célok tehát megvannak, Lehoczky Anna alázatát és szorgalmát ismerve az orosházi teniszt követők is biztosak lehetnek benne, hogy messze még az út vége…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.