- hirdetés -

Generációk ösvénye címmel nemrég új sorozatot indítottunk, amely a Táncsics Mihály gimnázium olyan egykori és jelenlegi diákjait mutatja be, akik jelentős eredményeket értek el választott hivatásukban vagy tanulmányaik során. Korábban már olvashattak dr. Bártfai György nőgyógyász, emeritus professzorról, valamint dr. Engelhardt József neurológus, pszichiáterről. Most a természettudományok iránt érdeklődő fiatal generációt mutatjuk be, hét tizenegyedikes diák személyében.

Fiatalok, energikusak és céltudatosak. A Táncsics Mihály gimnázium hét, 11.B osztályos tanulója már az általános iskolában tudta, a természettudományok területén képzeli el jövőjét. Nem volt kérdés számukra, hogy a nyolcadik elvégzése után a gimnázium biológia-kémia szakára felvételiznek, amely más, mint egy általános tantervű gimnazista osztály, hiszen a diákok négy éven keresztül emelt óraszámban tanulnak biológiát és kémiát.

– Azért előnyös ez számukra, mert az orvosi vagy gyógyszerészi tanulmányok felvételi követelménye az emelt kémia és biológia érettségi. Ezen a szakon van idő elmélyülni a részletekben, így sokkal alaposabb tudásra tesznek szert a tanulók, emellett terepgyakorlat is van mindkét tantárgyból, ezért olyan helyeken és programokon vehetnek részt, amelyen más diák nem. Például a Szegedi Tudós Akadémia programjai, a Nobel-díjas találkozó, a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny, mind elérhető – fogalmazott Franciszti László biológia tanár.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ivanics Szintia, az egyik 11.B osztályos tanuló elmondta, nagyon sok sikerrel gazdagodott az évek alatt, már kilencedik óta jár versenyekre.
– Azért jó erre a szakra járni, mert felkészít minket a megmérettetésekre és a sikeres emelt szintű érettségire is. Engem leginkább a biológus szakma vonz, de a mentőtiszti hivatás és az elsősegélynyújtás sem áll távol tőlem – mondta a tanuló.

Versenyeken mind a hét diák szerepelt. Halter Luca már általános iskolában is tudta, orvos szeretne lenni. Tizedikben kezdett el versenyezni, leginkább esszéíró pályázatokat nyújtottak be tanára, Franciszti László segítségével.Többek között Hódmezővásárhelyen, Szegeden, az idén Pécsen és Egerben versenyzett, többször nyert díjakat is, Pécsen a zsűri dicséretében részesült.
– Azért fontosak a versenyek, mert nagyon sokat tanulhatunk ezekből, akár kortársainktól is. Én is nagyon sokat fejlődtem előadások terén – ismertette Luca.

– A kezdetektől tudom, hogy természettudományos irányzatban szeretnék továbbtanulni, az elképzeléseimnek ez az iskola és szak felelt meg. A családomban sokan tevékenykednek az egészségügyben, így már egész korán be lettem vezetve ebbe a világba, amely nagyon megtetszett – mondta Mlinarics Laura Sára, hozzátette: pontosan még nem tudja, milyen titulusban, de mindenképpen az egészségügyben képzeli el a jövőjét.

Tudós Akadémia, labor, terepgyakorlat, versenyek és előadások

A Szegedi Tudós Akadémia programjaival országszerte lehetőséget ad azoknak a fiataloknak, akik a természettudományok vagy a fizika-kémia szakterületén szeretnének továbbtanulni.
– Mind a heten részt veszünk a programban és úgy érezzük ez egy remek lehetőséget adott, mivel nagyon sok új emberrel ismerkedhettünk meg, tudományos kísérleteket láthattunk és olyan mai problémák megoldásaival szembesítettek bennünket, amelyekről egy éve még nem is gondolkodtunk – ecsetelte Erzsiák Bence, kiemelte: természettudományos érdeklődésű, ezen a téren szeretne továbbtanulni, bár nem elméleti, inkább gyakorlati téren.

Lehoczky Tamás véleménye szerint számtalan lehetőség és kiegészítő program van ezen a szakon, helyben és a környező városokban is.
– A legtöbbet Szegedre járunk, de a ságvári gimnázium laborjában is vannak különböző gyakorlatok. Nemrég például egy szív boncolásán vehettünk részt, emellett rengeteg tanulmányi verseny van, amely a megmérettetés szempontjából is fontos. Rengeteg pluszt hozzátesznek a hangulathoz a terepgyakorlatok és a kirándulások is – fogalmazott a diák, aki az orvosi pályán képzeli el jövőjét.

A családomban többen orvosok, ezért gondoltam, hogy nekem is itt a helyem – ezt már Lehoczky Anna mondta, hozzátéve: jó választás volt, érdekli és szereti is.
– Mivel ebben az irányban szeretnék továbbtanulni, szükségem van a jó emelt szintű érettségire biológiából és kémiából. Most úgy gondolom, talán fogorvosként találnám meg a helyem. Ezen a szakon sok olyan lehetőséget kapunk, amelyet egy általános tantervű osztályban nem kaphatnánk meg, a Szegedi Tudós Akadémia keretein belül a múlt hónapban például a hasnyálmirigyről és a szívinfarktusról hallgattunk előadásokat, amelyek hozzásegítenek majd minket a sikeres emelt szintű érettségihez.

Bucsek Noémi társaihoz hasonlóan egészen korán felismerte, hogy a természettudományok terén szeretne majd dolgozni, őt a gyógyszerész hivatás érdekli.
– Most úgy gondolom, Szegeden szeretnék továbbtanulni, ehhez pedig elengedhetetlen a biológia és a kémia emelt szintű érettségi is. Nagyon megörültem, amikor megtudtam, a Táncsics Mihály gimnáziumban indul ez a szak. Több versenyen is részt vettem már és mindből sokat tanultam.

A diákok, bár különböző területen, mégis egy irányban képzelik el jövőjüket. Ehhez jó alapot biztosít az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium biológia-kémia tagozata, ahol a fiatalok tanáraik támogatására és szaktudására is számíthatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.