- hirdetés -

A tanévzáró ünnepéllyel hivatalosan is véget ért a 2018/19-es tanév június 14-én az Orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumban. Az eseményen számos elismerést is kiosztottak, köztük a legnívósabbat, a Táncsics-díjat.

Míg a hétköznapi életben december 31-e jelenti az összegzésre, a megélt események átgondolására készetető határt, addig az iskolák szeptembertől júniusig számolnak, és a tanévzárón vonnak mérleget az elmúlt kilenc hónapról.

Blahó János igazgató az ünnepélyt megelőző értékelő konferencia rövid kivonatát osztotta meg hallgatósággal kiemelve: a Táncsics ma a Dél-Alföld egyik legeredményesebb és legsokoldalúbb intézménye, amelyhez a szülők és a szülői munkaközösség, valamint a támogatók sokasága is nagyban hozzájárult.
– Egyedülálló iskolánkban az Öregdiák Baráti Kör színes jelenléte és egyedülálló az a társadalmi és gazdasági partnerség is, amely az iskola és Orosháza intézményei, cégei között kialakult – tette hozzá.

Blahó János: a Táncsics gimnázium sokoldalú és eredményes intézmény számos szolgáltatással (Fotó: Rosta Tibor)

Ennek és az eredményeknek köszönhetően tudott a gimnázium az idei tanévzárón tizenöt kategóriában díjakat átadni. Orosháza művelődéséért végzett áldozatos munkájáért Timothy Dwight Lehmann angol nyelvi lektor vehette át a városi elismerést Bojtor István alpolgármestertől. Kiemelkedő tanulmányi eredményéért szintén városi jutalomban részesült Dunai Klára 12. B osztályos tanuló, míg ugyancsak kiemelkedő eredményért a testvértelepülés, Szenttamás támogatásával tíz napos montenegrói nyaraláson vehet részt Gajdán Lili, Madarász Noémi, Dér Dorottya és Nagy Petra. Magyar nyelvi versenyeken nyújtott teljesítményéért pedig Polgár Dávid részesült különdíjban.

Szemenyei Béla egykori táncsicsista, autósiskola tulajdonos jóvoltából idén első alkalommal Hajdu Sándor Viktor ingyenesen juthat jogosítványhoz. Az Örökös Öko-iskola címhez kacsolódóan Kaczkó Ádám által alapított Sterbecz István-díjat Halter Luca kapta, míg a Mihály Gábor Kossuth-díjas szobrászművész nevéhez fűződő, ebben az évben először kiosztott művészeti elismerés Nagy Petrát illette.

A Kaáli Tanulmányi Alapítvány három kategóriában ítélt oda jutalmakat: a Kaáli oklevelet angol nyelvi teljesítményéért Barta Dávid, magyar nyelvből Prasz Zóra kapta, biológiából pedig több tanuló is kiérdemelte: Dér Dorottya, Dunai Klára, Nádasdi Alexandra és Török Péter, Madarász Noémi pedig Tehetségtámogató Díjat vehetett át dr. Kaáli Nagy Géza professzortól.

Jámbor Rudolf is a tanévzáró ünnepélyen vette át a Sámli Díjat (Fotó: Rosta Tibor)

Dr. Gabányi Géza és felesége, Janine Gabanyi-Leu német tehetségtámogató díjában Várhegyi Richárd és Kunos Diána végzős tanulók, felkészítő munkájukért Bánhegyi Edina és Szitó Tímea pedagógusok részesültek.

A Doherty-díjat és 2019 legjobb kémikusának járó Kazár-díjat idén a természettudományok iránt elkötelezett Fiam Regina kapta, a Literatura et Historia Történelem Tehetségtámogató Díjat Nagy Petra érdemelte ki. A kreatív osztályközösségeknek járó, Szilassi Lajos címzetes egyetemi docens által alapított elismerést és a vele járó Heptaédert a 11. B osztálynak ítélte a nevelőtestület.

A Vinculum Egyesület Öregdiákok Baráti Köre Kéri Martin, Gera Zoltán és Káposzta Dominik, valamint Dénes Ágnes iskolatitkár és Seres Erzsébet mesterpedagógus munkáját ismerte el, matematika tehetségtámogató díjban az idei tanévben Lehoczki Balázs részesült. Az intézmény legnagyobb presztízsű elismerését, a Táncsics-díjat Madarász Noémi és Seres Adél 12. osztályos tanulók és Csányi László tanár kapták.

Szintán az ünnepélyen osztották ki DSD II nyelvdiplomákat és Jámbor Rudolf Sámli Díját is.

Mint Blahó János elmondta, a Táncsics a tanévet 731 tanulóval zárta, a következőt pedig már tiszta profilú gimnáziumként, a csaknem fél évszázados múlttal rendelkező szakképzés nélkül kezdi meg. Tanulmányi és sportversenyeken a tanulók több mint fele vett részt, közülük 313-an megyei helyezéssel büszkélkedhetnek.
– Országos versenyekre 196-an jutottak el, nemzetközi szintű eredményeket 70 tanulónk szerzett – ismertette az igazgató.

Közülük számos diákra hamarosan a szóbeli érettségi vizsgák várnak, a többiekre viszont a szeptember 1-ig tartó nyári szünet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.