- hirdetés -

A Nemzeti Vágtán évek óta rendszeres résztvevő a kitűnő fiatal lovas Mórocz Mercédesz és négylábú tátsa Morcos. Nyerték már a vágtát, voltak harmadikok, de mindig ott voltak a budapesti döntőben.

Az érvényben levő szabályok szerint, az orosházi kislány, életkora miatt, valószínűleg az utolsó az idei év, amikor a Kishuszár Vágtán rajthoz állhatnak. Ennek érdekében már tavasszal elkezdték a felkészülést és a Lovas Majálison lefutott mindkét póni galopp futamot megnyerték.

Elővágta

A Nemzeti Vágta döntőjébe, a több helyszínen megrendezett elővágtákon keresztül vezet az út. Mórocz Merciék a ceglédi pályát, a Laskafesztivál utolsó napján rendezett elődöntőt választották. Igaz, hogy ez a legkisebb és nagyon technikás pálya, de nem mindegy a család számára, hogy milyen messze kell utazni.

Valószínűleg a pálya nehézsége miatt mindössze öten neveztek erre a futamra, közülük is egyet nem engedtek rajthoz állni, mert nagyobb volt a lova a szabályban rögzítettnél.
– Két előfutam volt, ahol csak az első helyezett jutott tovább a döntőbe. Morcoshoz hasonló erősségű lovakkal futottunk, de az előfutamban Morcos ismét bizonyított: nem adtuk fel és az utolsó métereken a kanyarból kifordulva behoztuk az első helyre, így bejutottunk a délutáni döntőbe. Nagy volt a tét, mivel a döntős lovak közül is csak az első helyezett jut fel a Nemzeti Vágtára. Morcos jól startolt. Elsőnek indultunk, elsőként is értünk célba, így idén is ott lehetünk a Nemzeti Vágtán, ami októberben lesz Budapesten, a Hősök terén – emlékszik vissza az elődöntőre az orosházi lovas.

A városvezető örömmel gratulált (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Nemzeti Vágta nehézségekkel

A döntőbe jutott Mórocz Mercédeszt és csodalovát meglátogatta a Bogárzói pályán Dávid Zoltán polgármester. A városvezető gratulált az ismételt sikerhez és sajnos szembesülnie kellett a döntős részvétel útjában álló nehézségekkel is.
– Ez egy nagyon költségigényes sport, hisz az utazás, a ló utaztatása mellett megfelelő táplálékra, szállásra is szükség van az emberek és a ló számára is. A kötelező állatorvosi vizsgálatok és engedélyek sem olcsók. A város lehetőségeihez képest segít a családnak, de az igazi az lenne, ha néhány tehetősebb támogató anyagilag kicsit a „hóna alá nyúlna” ennek a kislánynak, akinek a tehetsége elvitathatatlan – mondta a problémákkal kapcsolatban a városvezető

Teljes az összhang és a szeretet ló és gazdája közt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mórocz Merci is szeretné ezt. Addig is minden nap többször kibiciklizik Bogárzóra Morcoshoz. Megeteti, megitatja, ápolja és edzenek. Készülnek a vágtára, és nagyon reméli, hogy elhárulnak az akadályok, ott tudnak lenni és képviselni tudják Budapesten Orosháza színeit.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.