- hirdetés -

A horgászok számára nagy odafigyelést követel a különböző halak fajlagos fogási tilalmi idejének betartása. Május végével több halunk esetében is megszűnik a tilalom.

A ragadozók fogási tilalma – a harcsa kivételével – májusra már megszűnt, szombaton, június elsején további halaink szabadulnak fel. A magyarországi, de mondhatjuk azt is, hogy az orosházi horgászok kedvenc célhala a ponty tilalmi ideje is május 31-ig tart. A ponttyal együtt több hal fogásának lehetőségével bővülhet a pecások repertoárja.

Elsejétől már szabályos a garda, a szilvaorrú keszeg, a paduc, a jász, a domolykó, a márna kifogása. Természetesen továbbra is oda kell figyelnünk a mennyiségi és méretkorlátozások betartására. A compó és a harcsa tilalma majd csak június tizenötödikén jár le, de egy méteresnél nagyobb harcsa ilyenkor is megtartható.

A folyóra még várni kell

Eddig a jó hírek. A rossz hír a hozzám hasonló (a szerk.) folyami horgászok számára, hogy kedves folyóinkat, a Köröst és a Tiszát még jó darabon nem látogathatjuk. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása nem múlt el nyomtalanul a folyók felett. Vaskos árhullám vonul le a Tiszán és a Hármas-Körös is kilépett a laposabb szakaszokon a medréből, és még emelkedik a szintje. Sok még a víz a vízgyűjtő területen fentebb is. (Pl. a Fekete-Körösön csütörtök reggelre Nagyzeréndnél 237 centit, a magyarországi Antnál 187 centit emelkedett a vízszint tegnap reggel óta.) A Hármas-Körös reményeink szerinti apadásához ezeknek a vizeknek le kell jönni és tovább lassíthatja a vízszint beállását a normál, nyári szintre, hogy a fogadó Tisza magas vízállása jelentősen „tartja” a Köröst.

Idén ennyire talán nem lesz magas a víz (Fotó: Tószögi György)

Várnunk kell még tehát néhány hetet, hogy kedvenc elfoglaltságunkat, a folyón űzhessük. Maradnak a tavak, holtágak, feltéve, hogy a sár miatt meg tudjuk közelíteni őket. A vérbeli horgász azonban nem retten meg semmitől, úgyhogy pecások, irány a part és – GÖRBÜLJÖN!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.