- hirdetés -

Május 31-én éjfélkor véget ért a ponty és még másik hat halfaj tilalmi ideje. A compó, a kősüllő és a harcsa továbbra is védelmet élvez.

Itt a június, a meteorológiai nyár kezdete, és ez egyben azt is jelenti, hogy véget ért a legnagyobb népszerűségnek örvendő halfajunk, a ponty fajlagos tilalmi ideje, amely május másodikától, harmincegyedike éjfélig tartott. További hat halfaj is ebben az időpontban szabadult: a garda, a jászkeszeg, a szilvaorrú keszeg, a márna, a paduc és a domolykó is szabadon fogható június elsejétől a szabályok adta keretek között.

Három halfaj azonban még továbbra is védelmet élvez. A compó és a harcsa június 15. után szabadul, míg a kősüllő egészen június végéig tilalom alatt áll.

A harcsahorgászok számára az idei évben jelent meg egy nagyon fontos változás. Egészen a tavalyi évig az a szabály volt érvényben, hogy tilalmi időszakban a legalább 100 centiméteres példányok megtarthatók. Ezt azonban eltörölték, és 2023-tól a tilalmi időszakban is teljes védelmet élvez a harcsa, minden egyedet vissza kell engedni.

És még egy fontos dolog: amellett, hogy betartjuk a szabályokat és pl. június közepéig nem harcsázunk, mindig legyünk kényesek a környezetünkre. Ne dobáljuk szét a parton a szemetet, hanem gyűjtsük össze és főleg semmiképp se hagyjuk a tavak, folyók partján. Ha kifelé befért, befér hazafelé is…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.