- hirdetés -

Összesen huszonkét napirendről tárgyalnak a nyílt ülésen a képviselők. A városi intézmények beszámolóin túl szó lesz többek között csapadék-és belvízvédelmi fejlesztésekről, valamint Orosháza szelfipontjáról is.

09:05

Kezdetét vette a májusi képviselő-testületi ülés. Dávid Zoltán, polgármester megállapította, hogy a testület határozatképes. Dr. Szabó Ervin, jobbikos képviselő korábban jelezte késését. Ezután szavaztak és elfogadták a napirendi pontokat a képviselők.

1.) A DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt-vel kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés itt olvasható.

Megtartja beszámolóját a helyi buszközlekedésért felelős DAKK Zrt. Ezen túl tárgyalnak egy pályázati lehetőségről is. A költségvetési törvény egyik pontja kimondja, hogy a települési önkormányzatok 2 millió 50 ezer forintra jogosultak, melyhez pályázati úton lehet hozzájutni.

Füvesi Sándor kért szót, majd elmondta, a városvezetés nem képviselte megfelelően az orosháziak érdekét a buszközlekedésben. A szocialista képviselő szerint lerombolták a helyi menetrendet. Ismertette, hogy 2012-ben 740 ezer utas közlekedett, tavaly ez a szám 602 ezer volt. Kifogásolta, hogy a csökkenő járatszámok, nagyobb költséggel valósulnak meg.

Dávid Zoltán, polgármester emlékeztette, hogy a testület a buszközlekedést csak javította az orosháziak igényeit figyelembe véve.

Fetser János a járműpark életkorát kifogásolta, pedig korábban ezek lecserélésére is adott forrást a város.

Németh Béla, fideszes képviselő szerint az ellenzék képes a tényeket is elferdíteni. Rámutatott, hogy a közlekedés folyamatosan változik, tehát nem biztos, hogy a korábbi menetrend visszaállításával azt az eredményt érnék el, amit szeretnének. A képviselő szerint a menetrend sosem fog megfelelni mindenkinek, tehát a kérdés: a nagy többség vagy a kisebb tömeg panaszait halljuk meg. Arra kért mindenkit, hogy reálisabban értékeljék a helyi közlekedés kérdését.

Fejes Róbertné, alpolgármester hozzátette: a menetrend kialakításánál megkérdezték az embereket a lakossági fórumokon, mit változtatnának. Ezeket a kérések jelenleg is érvényben vannak. Az alpolgármester kifejtette, ők is meghallgatták az embereket, de nem tudnak mindenkinek megfelelni ebben a kérdésben.

Mindkét határozati javaslatot 9 igen és 4 tartózkodás mellett elfogadta a testület.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

2.) Nyilatkozat a Kodolányi János Egyetem részére az Orosháza, Gyopárosi út 3. F. számú ingatlan használatára vonatkozóan. Az előterjesztés itt olvasható.

Az egyetem az Info-kommunikáció a békés(i) jövőért című elnyert pályázat miatt nyilatkozatra kéri az önkormányzatot, hogy további öt évre használhassák a Gyopárosi út 3. szám alatti önkormányzati ingatlant, ami egyébként az intézmény székhelye is. Ezt az ingatlant korábban a város határozatlan időre használatba adta a Kodolányi egyetemnek.

Malatyinszki Szilárd, a Kodolányi Egyetem központi székhely igazgatója elmondta, a pályázatban 70 millió forintnyi eszközfejlesztést valósíthatnak meg. Ebből a térséget szolgáló képzést indítanak. A céljuk, hogy ezáltal itt tartsák a fiatalokat, akik a helyi cégeknél elhelyezkedve, növelhetik a város adóbevételét.

A napirendet 12 igen és 1 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

3.) A „Működő MEZGÉ-ért” Alapítvány 2018. évi támogatásáról szóló elszámolás elfogadása és 2019. évi támogatási kérelmének elbírálása. Az előterjesztés itt olvasható.

2018-ban egy millió forintot biztosított a Kossuth szakképző alapítványának, ennek a felhasználásáról számol be az iskola. A napirend második határozati javaslata, hogy ebben az évben is hasonló összeggel támogassa a város az alapítványt.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Fetser János szerint jó célról van szó, a Kossuth segítené a helyi munkaerőpiacot képzésével. Az összeget keveselte, azt javasolta, hogy a tanulónkénti tízezer forint nettó támogatást húszezer forintra emeljék. Nem érti, hogy miért vették ki a támogatott képzések közül a gépi forgácsolást, figyelembe véve hogy a városban számtalan cég keres ilyen képzettségű munkaerő.

Bojtor István, alpolgármester javasolta, hogy ezt így fogadják el. Kitért arra, hogy Szíjjártó Péter látogatása alkalmával javasolta az üvegipari képzést elindítását, melyet a Kossuth szakképző bevonásával képzelik el. Azt javasolta, hogy Fetser János kérését akkor ezzel összhangban tárgyalják meg.

Gajdács Péter, a Kossuth szakképző igazgatója szerint is fontos a gépi forgácsoló szakma. Mióta kikerült támogatott képzések sorából jóval kevesebb volt a jelentkezés. Jó hírrel is szolgált, lobbiztak érte, hogy visszakerüljön. Sikerrel jártak, hiszen jövőre újra támogatott képzésnek minősül majd. Elmondta, hogy egyre nehezebb a fémipari képzés irányába terelni a tanulókat. A jelenlegi támogatással tudták orvosolni a problémát.

Fetser János szerint csak elodázza a problémát a testület, ha ekkora összegben támogatják a tanulókat.

A módosító javaslatot nem fogadták el a képviselők.

Az eredeti határozati javaslatot 13 igennel elfogadta a testület.

4.) Az Orosházi Evangélikus Egyházközséggel kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés itt olvasható.

A testület meghallgatja az Orosházi Evangélikus Egyházközség beszámolóját, melynek az előző évben 3 millió forint támogatást biztosított. Egyúttal döntenek, az idei támogatási összegről is, amely a javaslat szerint 2 666 667 ezer forint. Az egyházközség ebből újítaná fel a Thék Endre utcán és a Győri Vilmos téren található épületek homlokzatának szükséges munkáit.

Kérdés, hozzászólás nem volt.

10 igennel 3 tartózkodással mindkét határozati javaslatot elfogadták.

5.) A Nagy Gyula Területi Múzeum 2018. évi beszámolója és 2019. évi munkaterve. Az előterjesztés itt olvasható.

Kérdés, hozzászólás ennél a napirendi pontnál sem volt.

A határozati javaslatot egyhangúlag, 13 igennel elfogadták a képviselők.

6.) Beszámoló az Orosházi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat 2018. évi tevékenységéről. Az előterjesztés itt olvasható.

Egyből szavaztak a képviselők, 10 igennel és 3 tartózkodással elfogadták ezt a napirendi pontot is.

7.) A Humán Szolgáltató Központ tájékoztatója szociális étkeztetés, népkonyhai szolgáltatás biztosítására kötött ellátási szerződés teljesítéséről, továbbá ellátási szerződés módosítása. Az előterjesztés itt olvasható.

Bodorló Borbála a Közösségi Misszió vezetője elmondta, hogy a korábbi a népkonyha Bocskai utcai épületből átköltözött, hiszen nem volt megfelelően akadálymentesítve az ingatlan. Már a Táncsics utcán látják el a feladatokat.

Füvesi Sándor üdvözlendő, hogy a rászorulóknak segítenek a különböző állami szervezetek, civil szervezetek különböző kezdeményezések formájában. Az MSZP-s képviselő úgy véli fontos, hogy a rászorulók megkapják a szükséges ellátást. Hozzátette, Orosháza erős város, kiemelkedő adóbevétellel, a város mindig akart és tudott is segíteni a rászorulóknak. A népkonyha elindulásával azonban felmerült a kérdés, hogy vannak olyan lakosok, akik éheznek? Kiemelte, tavaly novemberben több ezer adag étel fogyott a népkonyhán, és napont több százan keresték fel az étkeztetési centrumot. A képviselő úgy véli sok kérdés azonban megválaszolatlanul maradt, ahogy az is, hogy miért a Magyar Pünkösdi Egyház Humán Szolgáltató Központja üzemelteti a népkonyhát.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Fejes Róbertné, alpolgármester szerint Orosházán a szociális háló jól működik a kiváló szakembereknek köszönhetően. A népkonyhával egy plusz szolgáltatást tudunk nyújtani, akkor ennek örülni kéne és nem arra rávilágítani, hogy mi nem működik a városban.

Fetser János arra kérdezett rá, hogy a főzés a városban valósul-e meg.

Bodorló Borbála úttörő munkának nevezte a szervezet munkáját. Számos olyan feladatot látnak el, ami a rászorulók megsegítésére irányul. A vezető szerint Az erőforrásokról és lehetőségekről kell mérlegelni. Kiemelte, partnerként van jelen a szervezet és ez a jövőben is így lesz. Az, hogy korábban, miért nem vették észre nem tekinthető szociális intézmény vagy önkormányzat hibájának. A főzőkonyha az Október 6. utcán működik.

Füvesi Sándor úgy gondolja, hogy még mindig sok kérdés maradt megválaszolatlanul. A későbbiekre azt kérte, hogy részletesebb beszámolót kapjon a testület. Magyarázatot kért, hogy az igénylők csökkenő adata mi indokolja?

Bodorló Borbála ezt a januári változásokkal magyarázta. Eszerint TAJ kártyával és nevük megadásával vehetik igénybe a szolgáltatást. Ez szerinte komoly problémát okoz, hiszen ez a szégyenérzetre erősít rá.

A határozati javaslatot 9 igennel 4 tartózkodással elfogadta a testület.

8.) Beszámoló a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2018. évi ellátásáról. Az előterjesztés itt olvasható.

Kérdés és hozzászólás nem volt.

A napirendet egyhangúlag 13 igennel elfogadták.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

9.)
/1. Beszámoló az Orosháza Város Önkormányzat Egységes Szociális Központ 2018. évi tevékenységéről. Az előterjesztés itt olvasható.

/2. Döntés az Egységes Szociális Központ 2018. évi szakmai munkája eredményességének és működése törvényességének ellenőrzéséről készült beszámolóról. Az előterjesztés itt olvasható.

Tóth Zoltánné, fideszes képviselő szerint részletes beszámolót kaptak, majd megköszönte a szervezet áldozatos munkáját.

Fetser János, az idősek klubjával kapcsolatban megkérdezte, hogy mikorra várható a klubépület átadása, illetve a szerződés teljesítése is megtörtént-e.

Barák Anita a Városfejlesztési Iroda vezetője válaszolt, eszerint időben elkezdődött a műszaki átadás, a kisebb hiánypótlások elvégzése folyik, valamint a működési engedély kérésének folyamata is elkezdődött.

Füvesi Sándor tájékoztatást kért, hogy a Platán Idősek Otthonában milyen felújítási beruházásokat valósított meg a városvezetés ebben a ciklusban.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy a bentlakásos szociális rendszer nem kötelező, de mégis nagyon fontos a város életében és kiemelt figyelmet fordítanak rá. Dolgoznak azon folyamatosan, hogy megtalálják azt a forrást, hogy az épületet felújítsák. A polgármester szerint jogos az igény, hogy egy új épületet kapjon az intézmény, de ez nem egyszerű feladat.

Bogárné Kiss Ildikó az ESZK intézményvezetője elmondta, hogy az idősek otthoni ellátásra sok igény van. A két idősek otthonába hetven várakozó van. Egy energetikai TOP-pályázat is folyamatban van. A karbantartási munkálatokat saját keretein belül igyekeznek megoldani. Előrelépésnek tartja, hogy a nyílászárók cseréje megtörtént.
Barák Anita, a TOP-pályázattal kapcsolatban elmondta, jelenleg elbírálás alatt áll.

Az első határozati javaslatot 11 igennel és 3 tartózkodással, míg a másodikat 10 igennel és 4 tartózkodással fogadta el a testület.

10:42 Véget ért a szünet, folytatódik a képviselő-testületi ülés.

10:25 Dávid Zoltán 15 perc szünetet rendelt el.

10.) Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. 2018. évi feladatellátásának teljesítése. Az előterjesztés itt olvasható.

Fetser János megkérdezte a gyopárosi fürdővel kapcsolatban, hogy mennyi kutat üzemeltet a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. (VÜRT). Ezek milyen állapotban vannak, továbbá azt is, hogy az egyik kút mindig külön tételként megjelenik, ez mennyibe kerül a városnak. A volt szocialista polgármester kitért a Dottóra is. Érdeklődött, hogy miért egy olyan cégen keresztül vásárolták meg, ami azelőtt és azóta sem árult ilyen járművet.

Benkő Ferenc vezérigazgató szerint a kút beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Két sajtoló kút van, ami országosan is elismert. Sajnos a kút amortizálódik, már nem olyan hatásfokkal dolgozik, ez áramköltségben is megfigyelhető lesz.

Füvesi Sándor a VÜRT ellen folytatott nyomozásra kérdezett rá.

Benkő Ferenc, elmondta, ahogy korábban is tájékoztatta a testületet, hogy nem tud beszámolni fejleményekből, hiába érdeklődött többször is a nyomozó hatóságnál.

9 igen, 1 nem és 4 tartózkodással elfogadták az első határozati javaslatot.

9 igen, 2 nem és 3 tartózkodással elfogadták a második határozati javaslatot is, majd ugyanilyen arányban a harmadik határozati javaslatot is megszavazta a testület.

11.) Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt-vel kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés itt olvasható.

Fetser János kifejtette, hogy a VÜRT 550 négyzetméter földesutat kezelt. Érdeklődött, hogy a Téglagyári utcában lakók jelzésével foglalkozott-e a VÜRT. Az extrém parkkal kapcsolatban is érdeklődött milyen munkálatokat végeztek. Kifogásolta, hogy a Mátrai Stadionra csupán öt millió forintot fordítanak. Az MSZP-s képviselő szerint komoly túlköltekezések vannak.

Fejes Róbertné a téglagyári úttal kapcsolatban válaszolt, hogy már a gléderezés megtörtént, azóta viszont az időjárási körülmények miatt rekedtek meg a munkálatok. Hozzátette, amint megfelelő időjárás lesz megtörténik a helyreállítás.

Benkő Ferenc vezérigazgató szerint a fürdő hozza a legnagyobb bevéltelt. Kifejtette, nem egyszerű és költséges feladat fenntartani. Elmondta, a bérköltség hatalmas terhet ró a VÜRT-re, emiatt nem tudnak tartalékolni, hogy esetleges extra költségeket kifizessenek. A bérfejlesztések, illetve a hulladékgazdálkodás is veszteséget termelt, ezek miatt veszteséges maga a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. Emellett marketing költség is emelkedett az utóbbi időszakban, a nyereményautó miatt, de ez meghozta a várt pozitív hatást a fürdőre nézve.

Füvesi Sándor a fürdővel kapcsolatban kérdezett, az egyik, hogy mekkora volt itt a dolgozói létszám. A másik a bezárt Napsugár szállodára vonatkozik, hogy milyen negatív hatással volt a fürdő forgalmára.

Benkő Ferenc, vezéirgazgató elmondta hogy 2019 197 fő dolgozik, ez tízfős bővülést jelent. Majd kitért rá, hogy vendégcsökkenést nem mutattak ki a szálloda bezárása miatt.

Mind a négy határozati javaslatot 9 igen, 2 nem és 3 tartózkodással elfogadták.

12.) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelése tárgyában kötött közszolgáltatási szerződés meghosszabbítása. Az előterjesztés itt olvasható.

Az önkormányzat közbeszerzési eljárás eredményeképpen 2014. május 30. napján közszolgáltatási szerződést kötött az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt-vel (VÜRT) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos begyűjtésre. A szerződés alapján a VÜRT, mint közszolgáltató Orosháza város közigazgatási területén belül, 2019. május 31. napjáig köteles ellátni a tevékenységét.

Az előterjesztésből kiderül, hogy az együttműködés meghosszabbítása nem minősül lényeges szerződés módosításnak, mivel a feltételeket nem változtatja meg, a szerződés gazdasági egyensúlya változatlan marad, valamint nem eredményez új ajánlattevő kötelezettséget. Mivel a jogszabályi feltételek adottak, a városvezetés a szerződés 2019. december 31. napjáig való meghosszabbításáról dönt.

Kérdés és hozzászólás nélkül szavaznak. A határozati javaslatot 11 igen 2 tartózkodással elfogadták a napirendet.

Fetser János elmondta, hogy a tegnapi nagy esőzés miatt a Táncsics gimnáziumnál a szennyvíz keveredett az esővízzel. Felhívta a figyelmet, ennek a fertőtlenítése soron kívül történjen meg.

13.) Az Orosházi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft 2018. évi beszámolója, üzleti jelentése és 2019. évi üzleti terv elfogadása. Az előterjesztés itt olvasható.

Kérdés és hozzászólás nélkül szavaztak.

Az első napirendi pontot 10 igennel és 4 tartózkodással, míg a másodikat 9 igennel és 5 tartózkodással elfogadták.

14.) A Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.-vel kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés itt olvasható.

A Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. keretein belül működő Petőfi Művelődési Központ, valamint az orosházi média 2018. évi beszámolóinak, illetve a 2019. évi tervezeteinek elfogadásáról döntenek a képviselők.

Füvesi Sándor kifogásolta, hogy a helyi média nem látta el közszolgálati feladatát, a helyiek tájékoztatását. Az MSZP-s képviselő szerint az ellenzéki képviselők megjelenési lehetősége is csökkent az évek során.

Fetser János kérdezte, hogy miben teljesült a média közfeladati tájékoztatás, illetve az ellenzék milyen formában, mekkora terjedelemben és milyen mértékben átszerkesztve jelent meg. A testületi összefoglalókkal kapcsolatban is kifejtette a véleményét. Úgy gondolja, hogy az összefoglalókban szereplő interjúkra reagál Bojtor István alpolgármester.

Bojtor István, alpolgármester cáfolta Fetser János állításait.

Dávid Zoltán, polgármester szerint a Petőfi Művelődési Központ kiválóan végzi a munkáját. Minden hétvégén programokkal várják az embereket. Megköszönte Lajti Tímea, intézményvezetőnek a munkáját. A polgármester szerint a média is dicséretet érdemel.

Nánási János főszerkesztő megköszönte a képviselő-testület támogatását. Rávilágított hogy 115 százalékkal növekedett a saját bevétele a médiának. Elmondta, augusztusban teljesen megújult az OrosCafé, majd elindult az AgrárInfó újságmelléklet. Az elmúlt évekhez képest nőtt az újság megjelenési száma is, 8-12 oldalon. A főszerkesztő szerint a politika mellett több olyan állandó sorozat is van a felületeinken, ami sikeres orosháziakat mutat be. Ismertette, hogy jelentős és szoftverfejlesztés valósult meg.

9 igen 4 nem és 1 tartózkodás mellett végül elfogadták a beszámolót.

15.) Beszámoló lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról. Az előterjesztés itt olvasható.

Kérdés, hozzászólás ezúttal nem volt.

9 igen és 5 nemmel elfogadták a napirendet.

12:02 Dávid Zoltán 30 perc szünetet rendelt el.

12:46 Véget ért a szünet, folytatódik az képviselő-testületi ülés.

16.) Önkormányzati elismerések a Kék Lámpások Napján. Az előterjesztés itt olvasható.

A Kéklámpás Napon látványos bemutatókon keresztül nyílik lehetőség az Orosházi Rendőrkapitányság, az Orosházi Készenléti Rendőrség, az Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság,valamint a Békés Megyei Mentőszervezet Orosházi Mentőállomása munkafeladatainak, munkájának megismerésére, a lakosság tájékoztatására.
Az egész napos program nagy hangsúlyt fektet a gyermekek felvilágosítására.

Az előterjesztésben az olvasható, hogy a június 8-án megvalósuló rendezvény méltó keretet és környezetet biztosít arra, hogy a kéklámpások közösség érdekében kifejtett áldozatos tevékenységüket és kiváló szakmai munkájukat elismerve az önkormányzata megbecsülése jeléül mindhárom szervezet állományából a legkiemelkedőbb munkát
végző személyeket díjazza, szakmai feletteseik javaslata alapján. A díjazás formája egyenként 100-100 ezer forint pénzjutalom, melyeket a rendezvény keretein belül adnak át.

Vita nélkül, a testület egyhangúlag elfogadta az előterjesztést.

17.) Pályázat benyújtása önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztés támogatására. Az előterjesztés itt olvasható.

A helyi önkormányzatokért felelős miniszter az államháztartásért felelős miniszterrel közösen pályázatot hirdetett önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására. Ennek célja az önkormányzatok által fenntartott bölcsődébe és óvodába járó gyermekek minél magasabb színvonalon történő ellátása, az egészségügyi alapellátás biztosítása, feltételeinek javítása, valamint a közös Önkormányzat székhely hivatalának fejlesztése, felújítása az igazgatási tevékenység biztosítása érdekében. Célja továbbá a mindennapos testnevelés feltételeinek megteremtése, valamint az önkormányzati tulajdonú, belterületi közlekedési infrastruktúra fejlesztések megvalósulása.

Három pályázati alcél közül választhatnak a pályázatot benyújtó önkormányzatok. Orosháza önkormányzata a “c” alcél vonatkozásában kíván pályázatot benyújtani, melybe a belterületi utak, járdák, illetve hidak felújítása tartozik. Ennek támogatási része 65 százalékos, a fennmaradó összeget a település állja. A pályázatból a Luther utca harmadik szakaszának (Eszperantó utca és Arany János utca közötti szakasza) burkolat-felújítását végeznék el. Az igényelhető támogatás összege 30 millió forint, a teljes útszakasz felújításához szükséges 14.371.473 forintot a város adja. A kivitelezésnek köszönhetően sor kerül a kockakő bontására, tisztítására, fagyvédő réteg építésére, szegélyépítésre, a bontott kockaövek fektetésére, szikkasztóárok profilozására, valamint padkarendezésre.

A napirendet vita nélkül, egyhangúlag elfogadta a testület.

18.) TOP-2.1.3-15-BS1-2016-00005 kódszámú, Csapadék-és belvízvédelmi fejlesztések Orosházán elnevezésű pályázathoz önerő biztosítása. Az előterjesztés itt olvasható.

Az önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program TOP-2.1.3-15 azonosító számú „Települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztések” elnevezésű felhívásra. A pályázat az önkormányzat tulajdonában álló területeken csapadék-és belvízelvezető csatornák felújítására, kisebb mértékben új csatorna építésére irányult. A benyújtott projekt összköltsége 100% támogatási intenzitás figyelembevételével bruttó 389.442.540 forint, melyből az építési beruházás megvalósítására bruttó 345.442.540 forint áll rendelkezésre. A pályázat nyertesnek bizonyult, a támogatási szerződést 2017. július 3-án kötötte meg a város. A kivitelezés kapcsán közbeszerzési eljárás indult 2019. március 14-én. Az ajánlattételi határidőig négy ajánlat érkezett be. A közbeszerzési eljárás felülvizsgált becsült értéke nettó 457.722.764 forint + ÁFA lett. A benyújtott ajánlatok közül mindegyik meghaladja a rendelkezésre álló pénzügyi fedezet összegét. A legkedvezőbb ajánlat összege nettó 434.682.160 forint + ÁFA, melyet a mórahalmi A-MEZŐGÉP Kft. tett.
Mivel a költségnövekmény mértéke a projekt esetében a 30 százalékot meghaladja, ennek megfelelően a pályázati tartalom szerinti építési feladatok többlet-forrásigényét kívánja a város benyújtani a Magyar Államkincstár felé.

Fetser János szerint nem volt megfelelően előkészítve műszakilag a beruházás. A közbeszerzésen induló cégeket kifogásolta. A céllal egyetért, hiszen látva a mostani nagy esőzést szükség van a beruházásra. Javasolta, hogy a testület láthassa a beruházás műszaki tartalmát, majd ismételjék meg a közbeszerzést erről név szerint szavazzanak.

Dávid Zoltán elmondta, hogy legutóbb márciusban tárgyalt erről a testület. Akkor a részleges aszfaltfelújítás helyett teljes felújítást kérünk, ami több költséget jelent. Az egyik legfontosabb kérdés a csapadékvíz elvezetés, ezzel foglalkozni kell. Heten érdeklődtek a közbeszerzés iránt, ezek közül egyiket sem az önkormányzat hívta meg. Ebből négy konkrét pályázó maradt.

Fetser János módosító javaslatáról név szerint szavaztak.

Antal László: nem, Bojtor István: nem, Burka László: igen, Dávid Zoltán: nem, Fejes Róbertné: nem, Fetser János: igen, Füvesi Sándor: igen, Kovács Péter: nem, Lénárt Zoltán: igen, Lövei Ferenc: nem, Németh Béla: tartózkodik, Sára Csaba: nem, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth Zoltánné: nem.

Az eredeti javaslatról is név szerint szavaztak:

Antal László: igen, Bojtor István: igen, Burka László: nem, Dávid Zoltán: igen, Fejes Róbertné: igen, Fetser János: nem, Füvesi Sándor: nem, Kovács Péter: igenm, Lénárt Zoltán: nem, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Sára Csaba: igen, dr. Szabó Ervin: nem, Tóth Zoltánné: igen.

A napirendet elfogadták az eredeti határozati javaslat szerint.

19.) 2018. évi éves belső ellenőrzési jelentés. Az előterjesztés itt olvasható.

Fetser János szerint nem gazdálkodik jól a vagyonnal a városvezetés. Az összefoglalót nem tartja elfogadhatónak.

9 igen, 3 nem és 2 tartózkodással elfogadták a napirendi pontot.

20.) Orosháza Város Önkormányzata 2018. évi költségvetés végrehajtási rendelete.  Az előterjesztés itt olvasható.A könyvvizsgálói jelentés ide kattintva érhető el.

Kérdés és hozzászólás nélkül név szerint szavaztak.

Antal László: igen, Bojtor István: igen, Burka László: nem, Dávid Zoltán: igen, Fejes Róbertné: igen, Fetser János: nem, Füvesi Sándor: nem, Kovács Péter: igenm, Lénárt Zoltán: nem, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Sára Csaba: igen, dr. Szabó Ervin: nem, Tóth Zoltánné: igen.

A képviselők elfogadták a napirendet.

21.) Orosháza Város Önkormányzat 2019. évi költségvetéséhez kapcsolódó döntések meghozatala. Az előterjesztés itt olvasható.

Az előterjesztés első pontjában Bogárné Kiss Ildikó az Orosháza Város Önkormányzat Egységes Szociális Központ igazgatója létszámbővítéssel kapcsolatos kérelemmel fordult az Önkormányzat felé. A Kormányhivatal helyszíni ellenőrzést végzett a Központnál és a jegyzőkönyv értelmében a Hajléktalanszálló szakmai létszáma nem felel meg a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló rendeletében meghatározottaknak. Az intézmény igazgatója 1,5 fővel kéri a szakmai létszám 2019. június 1. napjától való megemelését.

Második pontban Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének Társadalmi Bizottságának támogatásáról döntenek a képviselők. A hatáskörébe tartozik a kiadványok megjelentetésének pénzügyi támogatásáról való döntéshozatal. A Bizottság a költségvetésben rendelkezésre álló fedezet alapján dönt a kiadványok támogatásáról. A rendelkezésre álló keretre egymillió forint átcsoportosításáról döntenek.

Az előterjesztés harmadik pontjában olvasható, hogy Orosháza Város Önkormányzatának régi elképzelése a város központjában egy szelfipont felállítása. Az előterjesztésből kiderül továbbá, hogy az óriás térbetűkből alkotott településnév kifejezetten egy népszerűsítő jellegű arculati elem, amely forgalmas, látogatott közterületre kihelyezve, monumentalitásának köszönhetően helyi turisztikai látványosságok részévé válhat.
A szelfipont terveit Orosháza főépítésze, Novák Péter álmodta meg és készítette el. Az elkészült három tervet ezt követően a közösség véleményére bocsátották. A város lakóinak szavazását követően a legtöbb szavazatot kapott szelfipont készülne el. Orosháza felirat egy szívecskével indul majd és a feliratban megjelenik a Panoráma kilátó, amely Orosháza, illetve Gyopárosfürdő egy különleges nevezetessége.

A negyedik pontban olvasható, hogy a Békéscsabai Zsidó Hitközség és a Békés Megyei Zsidóságért Alapítvány kérelemmel fordult az Önkormányzat felé. A békéscsabai zsinagóga parkjában 2016-ban Holocaust-emlékművet emeltek, melynek befejezéséhez a rendelkezésre álló források nem bizonyultak elégségesnek. A hosszú névsornak még közel a felét nem sikerült elhelyezni az emlékfalon, még hiányoznak többek között az orosházi áldozatok nevei is. A hitközség, valamint az alapítvány kérik a képviselő-testület támogatását, melyért cserébe az adományozók nevét külön emléktáblán örökítik meg. A támogatás összege 200 ezer forint.

A napirend ötödik pontjában olvasható, hogy az önkormányzat tulajdonában álló és a Mezei őrszolgálat használatában lévő autót értékesítenék, helyette másik gépjárművet vásárolnának. A személyautó megállapított vételi értéke 1.350.000 forint, ezen felül további négymillió forint fedezet gépjárművásárlás céljából történő biztosításáról dönt a képviselő-testület a 2019. évi önkormányzati költségvetés tartalék kerete terhére.

A napirend hatodik pontjából kiderül, hogy az Orosházi Kórház egy bruttó 4.445.000 forint értékű beruházás megvalósítását tervezi az Intézményben. Ezt azzal indokolják, hogy a kardiológiai fekvő- és járóbeteg-szakellátásban egyaránt rendkívül nélkülözhetetlen terheléses EKG rendszere elavult, cseréje műszaki és szakmai szempontból időszerű. Dr. Duray Gergő főigazgató jelezte az önkormányzat részére, hogy a beruházás forrásának előteremtésén dolgoznak, amelynek nagy része már rendelkezésre áll. Ha a képviselő-testület elfogadja a kórház kérelmét, akkor a város egymillió forint összeggel támogatná az intézményt.

A hetedik pont szerint, a TOP-2.1.2-15-BS1-2016-00015 azonosítószámú Zöld infrastruktúra fejlesztése, közösségi funkciók kialakítása Orosháza-Gyopárosfürdőn pályázat keretében az átalakítandó épületben közösségi funkciók elhelyezésére, kialakítására kerül sor, amely érdekében szakember bevonására van szükség a belsőépítészeti tervezési feladatok ellátása érdekében. A pályázat keretében, valamint a TOP-2.1.1-15-BS1-2016-00006 Barnamezős területek rehabilitálása közösségi tér kialakítása Orosháza Gyopárosfürdőn pályázat keretében a Gyopárosi úton található büfé és konferenciaközpont vonatkozásában konyhatechnológus igénybevételére van szükség.

A belsőépítész és a konyhatechnológus igénybevételének költségeit a pályázat nem finanszírozza, így a szakemberek igénybevételéhez szükséges fedezetet a városnak kell biztosítani. A belsőépítész igénybevételének költsége bruttó 4.445.000 forint, míg a konyhatechnológus költsége bruttó 1.200.000 forint összegre tehető.

Fetser János nem értett egyet a szelfipont és a kiadvány költségeivel, mert úgy véli az egészségügyben nagyobb szükség van rá. A szocialista képviselő módosító javaslatot tett, miszerint a kiadványtól és a szelfipontra fordított összeget fordítsák a kórházra.

Bojtor István alpolgármester válaszában elmondta, hogy mindig az Orosházi Kórház mellé állnak, amikor kér az intézmény a városvezetés minden tőle telhetőt megtesz. Legutóbb is értékes eszközöket adtak át a kórházban.

Fejes Róbertné, alpolgármester rámutatott, hogy az Orosházi Kórházat nem csak orosháziak, hanem a környező települések lakóit is itt kezelik. Felhívta a figyelmet, hogy ne csak az orosházi városvezetést okolja az ellenzék, az intézmény helyzete miatt.

Név szerint szavaztak, először Fetser János módosító javaslatáról.

Antal László: nem, Bojtor István: nem, Burka László: igen, Dávid Zoltán: nem, Fejes Róbertné: nem, Fetser János: igen, Füvesi Sándor: igen, Kovács Péter: nem, Lénárt Zoltán: igen, Lövei Ferenc: nem, Németh Béla: tartózkodik, Sára Csaba: nem, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth Zoltánné: nem.

Első határozati javaslat:

Antal László: igen, Bojtor István: igen, Burka László: igen, Dávid Zoltán: igen, Fejes Róbertné: igen, Fetser János: nem, Füvesi Sándor: igen, Kovács Péter: igen, Lénárt Zoltán: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Sára Csaba: igen, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth Zoltánné: igen.

Második határozati javaslat

Antal László: igen, Bojtor István: igen, Burka László: nem, Dávid Zoltán: igen, Fejes Róbertné: igen, Fetser János: nem, Füvesi Sándor: nem, Kovács Péter: igen, Lénárt Zoltán: nem, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Sára Csaba: igen, dr. Szabó Ervin: nem, Tóth Zoltánné: igen.

Harmadik határozati javaslat:

Antal László: igen, Bojtor István: igen, Burka László: nem, Dávid Zoltán: igen, Fejes Róbertné: igen, Fetser János: nem, Füvesi Sándor: nem, Kovács Péter: igenm, Lénárt Zoltán: nem, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Sára Csaba: igen, dr. Szabó Ervin: nem, Tóth Zoltánné: igen.

Negyedik határozati javaslat:

Antal László: igen, Bojtor István: igen, Burka László: igen, Dávid Zoltán: igen, Fejes Róbertné: igen, Fetser János: igen, Füvesi Sándor: igen, Kovács Péter: igen, Lénárt Zoltán: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Sára Csaba: igen, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth Zoltánné: igen.

Ötödik határozati javaslat:

Antal László: igen, Bojtor István: igen, Burka László: igen, Dávid Zoltán: igen, Fejes Róbertné: igen, Fetser János: igen, Füvesi Sándor: igen, Kovács Péter: igen, Lénárt Zoltán: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Sára Csaba: igen, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth Zoltánné: igen.

Hatodik határozati javaslat:

Antal László: igen, Bojtor István: igen, Burka László: igen, Dávid Zoltán: igen, Fejes Róbertné: igen, Fetser János: tartózkodik, Füvesi Sándor: tartózkodik, Kovács Péter: igen, Lénárt Zoltán: tartózkodik, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Sára Csaba: igen, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth Zoltánné: igen.

Hetedik határozati javaslat:

Antal László: igen, Bojtor István: igen, Burka László: tartózkodik, Dávid Zoltán: igen, Fejes Róbertné: igen, Fetser János: nem, Füvesi Sándor: nem, Kovács Péter: igen, Lénárt Zoltán: nem, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Sára Csaba: igen, dr. Szabó Ervin: nem, Tóth Zoltánné: igen.

Interpellációk

Fetser János első interpellációja ide kattintva olvasható.

Dávid Zoltán válasza:

Tisztelt Képviselő Úr!

A „Tolvaj banda dézsmálja az Európai uniós forrásokat Orosházán?” tárgyú interpellációjában írtakkal kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:

Az EFOP-3.9.2-16-2017-00027 jelű pályázatban a szakmai vezető kiválasztására beszerzési eljárás keretein belül került sor.
A feladat elvégzése kapcsán 5 személyt kért fel Orosháza Város Önkormányzata ajánlattételre, és 5 db ajánlat is érkezett be. A legkedvezőbb ajánlatot adó személy került kiválasztásra, aki megfelelt a pályázati felhívásban a feladat ellátásával szemben támasztott követelményeknek is. A teljes beszerzési dokumentáció Oláh Viktor ügyintézőnél megtalálható a Polgármesteri Hivatalban.
A kiválasztott személy, Lászk Aranka Éva munkaviszony formájában végezte tevékenységét, ezért munkája kapcsán külön teljesítés igazolásra nincsen szükség. Munkavégzésének helye Orosháza Város közigazgatási területe. Munkájának természete miatt sokszor úton van, azonban a Polgármesteri Hivatalban rendelkezésére áll egy iroda, melyet bármikor használhat irodai munkavégzés céljára.
A munkaviszonya 2019. május 3. napjával megszűnt.

Kérem válaszom elfogadását!

Fetser János nem fogadta el a választ, de a testület végül megszavazta.

Fetser János második interpellációja ide kattintva olvasható.

Dávid Zoltán válasza:

Tisztelt Képviselő Úr!

A „Csak a Fidesz számít?” tárgyú interpellációjában írtakkal kapcsolatban az alábbi választ adom:

Ha Önt ennyire érdekli a Fejes család, akkor miért nem kérdezi meg személyesen Alpolgármester asszonyt. Azt gondolom készséggel válaszolna az Ön kérdéseire. Mivel ezt nem tette meg úgy érzem ezzel az interpellációval csak a hangulatkeltés a célja. Képviselő Úr! Éppen ön kérte ki magának nem is olyan régen egy képviselőtestületi ülésen, hogy az Ön családját hagyják ki politikai csatározásokból, most én kérem Önt, hogy tegye ugyanezt!

Nem méltó ez Önhöz!

Kérem válaszom elfogadását!

Fetser János nem fogadta el a választ, de a testület végül megszavazta.

Fetser János harmadik interpellációja ide kattintva olvasható.

Dávid Zoltán válasza:

Tisztelt Képviselő Úr!

A „Ki a fanyűvő?” tárgyú interpellációjában írtakkal kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:

Illetékköteles kérelem benyújtását követően, a szükséges hatósági eljárás lefolytatása után, határozatba foglalt fakivágási engedély alapján került sor az interpellációban említett fa kivágására, a fa elkorhadt állapota okán. A határozat 1 éven belüli fapótlási kötelezettséget írt elő.

Kérem válaszom elfogadását!

Fetser János nem fogadta el, a képviselő-testület megszavazta a választ.

Fetser János negyedik interpellációja ide kattintva olvasható.

Dávid Zoltán válasza:

A „Szemétség, avagy egy elhibázott döntés?” tárgyú interpellációjában írtakkal kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:

Az Avar utcán található ABC melletti parkoló szomszédságában már több mint 10 éve működött az a szelektív hulladékgyűjtő sziget, amelyet az Élésker Kft. ügyvezetőjének kifejezett és nyomatékos kérésére – az üzlettől légvonalban 100 méter körüli távolságra – egy újonnan kialakított szelektív szigetre telepített át az OHU Kft.

Mivel az említett üveggyári városrészben társasházi övezet is található az ott lakók részére a szelektív hulladékgyűjtés csak szelektív hulladékgyűjtő sziget által biztosítható.

Tájékoztatásként, a lakosok részére korábban biztosított sárga szelektív kukákban üveghulladék nem kerülhet elhelyezésre, a háztartásokban keletkezett üveghulladék csak szelektív szigeten illetve a hulladékudvarban gyűjthető.

A városban nem csak Fetser úr által említett helyszínen, hanem a Juhász Gyula utcán, a Kossuth téren, a Kórház utcán a mentőállomásnál található szelektív hulladékgyűjtő szigetek is az ott lakók igényét figyelembe véve, új helyen kerültek kialakításra.

A szelektív hulladékgyűjtő szigetek helyének pontos kijelölését minden esetben a polgármesteri hivatal illetékes szakembereivel közösen végzi az OHU Kft.

Az OHU Kft. a kérdéses szigeteket ürítését rendszeresített normál járatterv alapján, hetente két alkalommal, szerdánként és péntekenként végzi el.

Kérem válaszom elfogadását!

Fetser János nem fogadta el a választ, a képviselő-testület megszavazta a választ.

Zárt ülés keretében folytatódik a képviselő-testületi ülés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.