- hirdetés -

A városalapítási évforduló alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a Thék Endre díjat Vigyikán György fémöntő mester.

Életútját középiskolás évei óta kíséri végig az öntő szakma. A nyolcvanas években részt vett az új öntöde beindításában az orosházi AKG-nál. Jelenleg saját vállalkozásában dolgozik. Főként gépalkatrészeket gyárt, de használati,-és iparművészeti tárgyak és köztéri bútorok is dicsérik munkáját. Mint mondja, szép, de igen nehéz szakma az övé.

– Ennyi idő távlatából elmondhatom, hogy igazából, teljesen nem is lehet megtanulni. Mindig mutat valami újat. Az ember próbál valamiféle sémát felállítani, amit aztán a gyakorlat módosít. Azt szoktam mondani, hogy az olvadt fém tudja a fizikát, mi csak tanultuk – mondja tréfásan.

Orosházán a Táncsics gimnázium és a posta épülete előtti lámpaoszlopok nála készültek, de több száz településen megtalálhatók az orosházi öntödében készült padok. Budapesten a Szabadság híd felújításában vállalt nagy szerepet, de a Hősök tere kerítés elemei is itt kaptak végső formát. Vigyikán György három fia is kapcsolatban maradt a fémiparral. A kitüntetett a díjjal kapcsolatban elmondta, nagyon jól esett, mikor megtudta, hogy megkapja.

– Ez valahol elismerése annak a munkának, amit az ember életén át végzett, végez. Nagy örömmel fogadtam és büszke vagyok rá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.