- hirdetés -

Orosházán született, felmenői pedig még a városalapítókkal érkeztek, gyermekéveit azonban Pécsen töltötte. Balogh Örse neve mára minden orosházinak ismerősen cseng, hiszen alkotásaival rengeteget adott a városnak. A Nívó-, és Aranytoll-díjas költő, Aranyecset-díjas festőművész április 24-én a településalapítási ünnepségen az Orosháza Városért elismerő címet vette át. Elmondása szerint számára ez a díj egy mérföldkő, amely arra inspirálja, hogy tovább alkosson.

Már a születése után magában hordta az alkotás szeretetét Balogh Örse. Ahogy fogalmazott, amint ceruzát tudott fogni, már rajzolt is. Az orosházi születésű művész két éves volt, amikor családjával elköltöztek Pécsre, ott tanult, dolgozott, majd férje halála után költözött vissza Orosházára.

– 1987-ben költöztem vissza, így találkoztam Antival is, mindketten özvegyek voltunk. Két évvel később megalakítottuk az Alkotó Képzőművészek és Írók Országos Szövetségét. Minden megyéből segítették a munkánkat, mi pedig segítettük az alkotókat. Úgy érzem, az alkotásban is itt tudtam kiteljesedni igazán, azonban mindig őrlődtem, hogyan tudnék valamit adni szeretett szülővárosomnak. Ekkor megkerestek engem, hogy rajzoljam le az evangélikus templomot és a keresztelő medencét. Egy sugallat volt: ez az, amit nekem tenni kell, az alkotásaimmal tudok adni a városnak – fogalmazott Balogh Örse.

A művész 2010-ben határozta el, hogy Orosháza régi épületeit megörökíti. A pasztellceruza rajzokon tiszta színvilágú, légies, pontos ábrázolással a település számos pontját felismerhetik az érdeklődők. Alkotásai az Orosháza Ceruzavégen című kötetben jelentek meg, mely 2023 óta az Orosházi Települési Értéktár része. Műveiből a város, a természet és a színek iránti szeretet árad.

– Felemelő érzés, mindennek a csúcsa ez az elismerés. Olyan öröm ez, hogy a szülővárosom elismer, amit még fel kell dolgoznom. Ugyanakkor a mai napig azon munkálkodom, hogy tudjak mit adni a városnak. Szeretném megőrizni Orosháza értékeit. A várostól pedig csupán annyi elég, hogy megadta a lehetőséget, hogy itt születhettem – hangsúlyozta.

Balogh Örse több évtizedes kimagasló munkájával vált méltóvá az Orosháza Városért elismerő címre. Az orosházi művész pedig jelenleg augusztusi kiállítására készül, melyet a Városházi Galériában rendeznek meg 80. születésnapja alkalmából.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.