- hirdetés -

Thék Endre díjat vehetett át a városalapítási ünnepségen Dupsi József száraztészta készítő.

„Kényszervállalkozásként” indította tésztás vállalkozását Dupsi József és felesége, Ilona 1985-ben. Dupsi József szakmája szerint gépszerelő, annak idején egy tésztagyártó gép elkészítésére kérték fel. Feleségének Ilonának azonban nem volt munkája, a gép ötlete viszont annyira megtetszett nekik, hogy úgy döntöttek, ők is belevágnak a tésztakészítésbe. Nem vették át a nagyüzemi technológiát, hagyományos módon, kézzel dolgoznak a mai napig. Az alapokat a szülői házból lesték el, aminek a lényege az, hogy a jó minőségű levestészta nem vízzel, hanem kizárólag tojással készül. Nem csak a megyében és Orosházán keresik tésztájukat, hanem az ország több pontján is. Több termékük nyerte el a Magyar Kézműves Remek elismerést, a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) Program részesei. A hagyományos kézműipar megőrzéséért, Orosháza gazdaságának és gasztronómiai hírnevének öregbítéséért vehette át a „Thék Endre Díj Orosháza Gazdaságáért” elismerő címet.

Mint a kitüntetett elmondta, meglepte a polgármesteri hivatalból érkező értesítés.

– Nem is gondoltam rá, hogy ilyen elismerést kapunk, de nagyon jól esett. Amellett, hogy Bécsbe, Münchenbe is viszik a tésztáinkat, az ilyen elismerések is nagyon fontosak és megtisztelők. Felemelő és nagyon szép volt az ünnepség is. Iványi mester mellett ültem, akiről addig csak hallottam, de nem ismertük egymást. A vitrinben a Kézműves Kamarai díj mellett kapott helyet a Thék Endre díj.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.