- hirdetés -

Generációk ösvénye címmel új sorozatot indítottunk az Orosházi Élet hasábjain. Olyan, a Táncsics Mihály Gimnáziumban végzett egykori diákokat mutatunk be, akik jelentős eredményeket értek el választott hivatásukban és példát mutatnak szorgalomból, kitartásból, emberségből. Ezúttal Tóth Dávidon, a negyedéves orvostanhallgatón a sor.

A fiatal Orosházán született háromgyermekes család utolsó sarjaként. Meséli szülei mindig támogatták a céljai elérésében, boldog gyermekkort teremtve. Testvérei közül Géza jogász, Dániel pedig profi focista lett. Mint mondta sokat köszönhet nekik, mert általuk mindig egy lépéssel előrébb járt a kortársainál, ami már a Táncsicsban töltött gimnáziumi évek alatt is jól jött.

– Sok szórakoztató és vicces élménnyel gazdagodtam nagyon jó osztályközösségünk volt, öröm volt bejárni. A biológiát és a kémiát a Táncsics falai között szerettem meg – emlékezett vissza a fiatal hallgató, hozzátéve hogy a természettudomány iránt érzett szerelem azóta is tart.

Olyannyira, hogy ilyen irányban, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán tanult tovább. Az orvosi hivatáson belül az onkológia érdekli igazán, annak összetettsége, hihetetlen változatossága és a genetikai vonatkozása miatt.

– Középiskolában Francziszti László szerettette meg velem a genetikát. Annyira tetszett a komplexitása és a potenciálja a témának, hogy úgy döntöttem ezzel szeretnék foglalkozni – fogalmazott Dávid, majd kiemelte: fontos szempont volt, hogy embereknek is segíthet.

Egy kutató élete nagyon változékony, főleg ha genetikával foglalkozik

Első éves korában sikeresen pályázott a Szegedi Tudós Akadémia Alapítványának pályázatára. Itt először Szabad János és Kiss Viktória vezetésével egy gén pete képződésben betöltött funkcióját vizsgálták muslicában. Dávid szerint nagyon izgalmas téma volt, sok érdekes kérdést válaszoltak meg. Az évek alatt jelentős munkatapasztalatot szerzett, sok gondolkodásmódot megismert és emellett kiválóan megtanult angolul.

– Amikor befejeztük a projektet váltottam és ma már Juhász Gábor és Horváth V. Gábor irányítása alatt humán sejt tenyészetekkel dolgozok a Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában. Arra keresem a választ, hogy emlőrákos sejtvonalban egy DNS hibajavító génnek milyen szabályozó szerepe van a citoplazmában, hogyan szabályozza a sejtes lebontó folyamatokat – mesélte Dávid.

Annyi biztos, hogy mozgalmas mindennapjai vannak, hiszen több programban is részt vesz. Többek között a szegedi Onkoterápiás Klinikán áttétes kolorektális daganatokkal kapcsolatos kérdésekre keresi a választ.

Rengeteg megoldatlan rejtély van még azokon területeken, amelyekkel foglalkozik. Szeretne ezek közül minél többet megválaszolni, megoldani, ezáltal hozzátenni az orvostudomány fejlődéséhez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.