- hirdetés -

Hálaadó istentisztelettel szentelte újra a szentetornyai evangélikus közösség május 19-én a felújított evangélikus templomot. Az eseményen Kondor Péter püspök úgy fogalmazott, nagy szerencse, hogy van egy különleges, Istentől rendelt hely, ahol összegyülekezhet ez a közösség és meghallgathatja az Úr igéjét.

Kondor Péter kiemelte, úgy figyeljünk Isten igéjére, hogy egészen el tudjuk csendesíteni magunkat és kizárjunk minden más hangot, a vitákat, az ellenérveket, a saját igazunkat, hogy a bennünk lévő zaj ne nyomja el az Isten szavát.
– Hogy képesek legyünk meghallani és megérteni, amit mondani szeretne nekünk. Mindegy, ki áll a szószéken, innen mindig az ő igéje hangzik. A vallás által részesülünk abban az életet támasztó hatalomban, amit Isten az igéje által fejezett ki – mondta a püspök és felhívta a hívek figyelmét, ne csak hallgassák az igét, de cselekedjenek is annak megfelelően.

Az istentiszteletet ünnepi közgyűlés követte, amelyen Koszorús Oszkár díszpolgár, helytörténész beszélt a templom és a gyülekezet történetéről. Megemlítette, örömmel tett eleget a felkérésnek, mert édesapja éppen nyolcvan évvel ezelőtt érkezett meg Szentetornyára segédlelkésznek.
– Jómagam egy éves koromtól tizennégy éves koromig itt laktam a parókián, itt jártam általános iskolába, hallgattam édesapám prédikációit, itt konfirmáltam, és énekeltem öcsémmel és a környéken lakó gyerekekkel a karzaton a kántori szolgálatot is ellátó édesanyámmal – elevenítette fel személyes élményeit.

A helyi evangélikus közösség vezetői, Laczki János lelkész (b) és Ördög Endre igazgató lelkész (j), közöttük Kondor Péter püspök (Fotó: Rosta Tibor)

Megemlékezett Csermák Elemér orosházi segédlelkészről, aki 1907-ben került a szentetornyai gyülekezet élére és szorgalmazta a korábban templomépítésre elindított gyűjtés folytatását. Az I. világháború azonban ketté törte a terveket, az összegyűlt pénz elértéktelenedett.
– Csermák Elemér azonban újra nekifog dédelgetett álmának, a templom felépítésének. A szentetornyai lakosság adományain kívül országos gyűjtést is szerveztek. Az avatásra 1931. októberében került sor és a korabeli beszámolók szerint számos egyházi vezető, lelkész, világi előkelőségek, valamint a hívek beláthatatlan serege vett részt az ünnepségen – foglalta össze a 88 évvel ezelőtti eseményeket Koszorús Oszkár hozzátéve, boldog, hogy ennyi idő után ismét eredeti szépségében gyönyörködhet az épületben.

A közgyűlésen Orbán Viktor üdvözlő levelének felolvasása mellett a 96 esztendős Szabó Józsefnét is köszöntötték, aki már az építés utáni első felszentelésen is jelen volt. Az alsózsolcai metodista zenekar szolgálata után az ünnepi program lezárásaként megkoszorúzták a gyülekezeti ház falán található emléktáblát.

A felújításra 14,8 millió forintot az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága biztosított az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása keretében. Az orosházi önkormányzat ötszázezer forinttal támogatta a helyi védettség alatt álló épület rekonstrukcióját, amely az első volt a templom 1931-es megépítése óta. A homlokzatot teljes körűen helyreállították, az elmúlt évtizedek alatt kifakult eredeti színeket kapta vissza a templom. A belseje 15 éve újult meg, azt most nem kellett renoválni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.