- hirdetés -

A magas vérnyomás szerte a világon népbetegségnek számít. Magyarországon, így városunkban is nagyon sok a hipertóniás beteg, de sokan még nem is tudják ezt magukról. A Magyar Hypertonia Társaság az ő érdekükben kezdett kampányba.

Nem véletlenül hívják sokfelé csendes gyilkosnak. A magas vérnyomásnak számos szövődménye lehet. A hipertónia felelős például a Magyarországon évenkénti 30 ezer stroke feléért is, amelyeknek veszélyét egy otthon elvégzett vérnyomásméréssel is fel lehet ismerni. Sokan viszont az optimális értékkel sincsenek tisztában.
A magas vérnyomásnak számos szövődménye lehet. A hipertónia felelős például a Magyarországon évenkénti 30 ezer stroke feléért is, amelyeknek veszélyét egy otthon elvégzett vérnyomásméréssel is fel lehet ismerni. Sokan viszont az optimális értékkel sincsenek tisztában.

140/90 alatt kell tartani

A Magyar Hypertonia Társaság májusban, a vérnyomásmérés hónapja alkalmából arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberek tartsák a vérnyomásukat 140/90-es érték alatt. Magyarországon három és fél millió ember küzd magas vérnyomással. Ennek okai közé tartozik a genetika, az életmód és, hogy nagyon kevesen ellenőrzik rendszeresen vérnyomásukat.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén májusban sem csak a figyelemfelhívásra fekteti a hangsúlyt a társaság, hanem a statisztikai adatok gyűjtésére is, hiszen ezekből olyan fontos információkra lehet következtetni, mint hogy körülbelül egymillió fel nem ismert hipertóniás van Magyarországon, tehát ennyien nem tudnak arról, hogy magas a vérnyomásuk.

Orosházán is népbetegség

Dr. Krajczár István háziorvos praxisában 2700 orosházi lakos van regisztrálva, és majd ötven százalékukat, 1149-et kezelnek magas vérnyomás miatt. Krajczár főorvos úr szerint huszonöt éves kor felett legalább évente, a kor előrehaladtával pedig egyre sűrűbben kell ellenőrizni a vérnyomásunkat.

Rendszeresen kell ellenőriznünk (fotó: Rosta Tibor)

– A primer magas vérnyomást okozzák a genetika, a helytelen életmód, táplálkozás, stressz, dohányzás, túlzott alkohol fogyasztás, elhízás. Ezt kezdeti stádiumban egy megfelelő életmód változtatással sok esetben meg lehet szüntetni, vissza lehet fordítani. A szekunder hipertónia az, amely mögött egy meglevő más betegség húzódik. Itt, ha megszüntetjük a kiváltó okot szintén sok esetben visszaáll a normál érték. A stroke mellett a magas vérnyomással hozható összefüggésbe az érelmeszesedés, amely nyomán az agyban, a szívben, a szemekben, a vesében olyan elváltozások jönnek létre, amelyek visszafordíthatatlanok. Sajnos az utóbbi időben növekszik nálunk is a hypertoniás betegek száma – teszi hozzá a főorvos.

Ahhoz, hogy ezek a súlyos szövődmények ne alakuljanak ki, rendszeresen kell ellenőrizni, ellenőriztetni a vérnyomásunkat. A stressz megfelelő kezelése szintén fontos, ennek leghatékonyabb módja a fizikai aktivitás. Ha ez kiegészül a megfelelő táplálkozással – szénhidrátok, nátrium csökkentése, konzerv ételek, füstölt áruk mellőzése –, jelentősen hozzájárul és segíti a hipertónia csökkentését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.