- hirdetés -

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozatának idei első orosházi állomását a Vörösmarty Mihály Általános Iskola udvarán rendezték. A péntek reggeli programon a mobil telefonálás veszélyére hívták fel a figyelmet és gyakorlatban is láthattuk a hatását.

2010 márciusában az ENSZ közgyűlés több mint 90 ország – köztük Magyarország – kiemelt támogatásával elfogadta a „Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért” 2011-2020 programot, mint az emberiség történelmének első világméretű közlekedésbiztonsági programját.
A program a Föld valamennyi kontinensén 2011. május 11-én vette kezdetét a közlekedésbiztonsági kockázatok tudatosítása, a cselekvésre ösztönzés és az együttműködés fontosságának hangsúlyozása jegyében.

Az elmúlt időszakban megállapítható volt, hogy hazánk jelentős eredményeket ért el a közeledésbiztonság javítása terén, de a tartós, további javulás újabb erőfeszítéseket, az eddigi eredményes baleset megelőzési tevékenység megtartása mellett újszerű megközelítéseket is igényel.

Fotó: Kecskeméti Krisztina

Az ennek szellemében rendezett péntek reggeli bemutatón a Táncsics Mihály Gimnázium tanulói voltak a demonstrátorok, „kísérleti alanyok”, és a nézők is. A beton pályán elhelyezett bóják közti autóvezetés volt a feladat. Mérték az időt. A következő körben ugyan ez volt a feladat, de ekkor már telefonálás közben kellett teljesíteni a pályát. A bemutató vezetője, Benkő Mihály, a Közlekedéstudományi Egyesület Békés-megyei Szervezetének képviselője elmondta, hogy három dolog történhet. Hosszabb lesz az idő, hibázni fog a pályán a delikvens, vagy akadozott, rossz lesz a kommunikáció.

Fotó: Kecskeméti Krisztina

A második vezetésnél a felsorolt háromból kettő is bekövetkezett. Két bóját is eltalált az addig biztosan vezető fiatal, és közben egyszerű – 3+5 szintű – kérdésekre sem mindig tudott válaszolni. A kísérlet vezetője még szemléletesebbé tette a tapasztaltakat, mikor elmondta, a két bója lehetett volna két gyalogos, vagy két másik autó, vagy akár villanyoszlop is.

A résztvevő fiatalok tekintetében lehetett látni, hogy legközelebb, mikor a mobiljukat előveszik, eszükbe fog jutni a mostani demonstráció, és ha csak egyetlen ilyen balesetet sikerül elkerülni, már megérte, mert mint a szlogen is mondja: Az élet nem visszahívható!

A rendezvény ezt követően a Töhötöm utcai nyugdíjasklubban folytatódott, ahol az időskori közlekedés veszélyeiről tartottak előadást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.