- hirdetés -

A hét elején japán küldöttséget fogadott az Orosfarm Zrt. A távol keleti üzletemberekből és mezőgazdasági szakemberekből álló delegációt első sorban az itt termesztett zöldborsó érdekelte.

A delegáció érkezése utáni megbeszélésen Dominkó Sándor vezérigazgató és kollégái bemutatták az Orosfarm tevékenységét, az itt termesztett növények – elsősorban a zöldborsó – választékát, majd válaszoltak a vendég szakemberek kérdéseire. Ezek mindenre kiterjedők voltak, a termesztett borsó fajtáktól kezdve, a betakarítás időpontjának lehetséges változtatásán át egészen a vetésforgóban a borsó előtt termesztett növényekig. A vendéglátók minden kérdésre választ adtak, majd mindannyian autóba ültek, hogy a valóságban is láthassák a hamarosan virágzó borsóföldet.

A megbeszélésen minden kérdésükre választ kaptak a vendégek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Megtudhattuk, hogy a japánok, egy németországi kiállításon találkoztak Orosháza és az Orosfarm Zrt. nevével. Az ott látottak alapján biztatónak látták egy lehetséges együttműködés kialakítását és ezt előmozdítandó érkeztek most hazánkba. Mint elmondták elégedettek a látottakkal, hallottakkal és a mai szállítástechnika mellett a nagy távolság sem jelenthet különösebb gondot.

Dominkó Sándor, a Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a cég, mintegy négy-ötszáz hektáros területen termeszt zöldborsót Orosházán és környékén. A betakarított , kifejtett növénynek jó piaca van hazánkban is és határainkon kívül is.

A japán küldöttség elégedetten szemlélte a látottakat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A japán vendégeinket a kifejtetlen, hüvelyes zöldborsó érdekli. A növény ilyen fajta betakarításának feltételei egyenlőre az Orosfarmnál nem állnak rendelkezésre, de némi technikai fejlesztéssel megoldható. Úgy látom, hogy vendégeink elégedettek a látottakkal és remélem, a további tárgyalások is sikeresek lesznek – összegzett Dominkó Sándor.

Reméljük így lesz és mint egykor az orosházi kenyér, az orosházi borsó is nagy külföldi karriert fut be.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.