- hirdetés -

Nagyszabású agrárfórumra várták Dél-Békés gazdatársadalmát kedd este Mezőkovácsházára, ahol első kézből kaphattak tájékoztatást a legfontosabb témákban. Az Agrárminisztériumot Zsigó Róbert államtitkár képviselte hangsúlyozva, mezőgazdaság nélkül nincs vidék, és vidék nélkül nincs Magyarország.

Az április 30-i agrárfórumon Varga Gusztáv, Mezőkovácsháza polgármestere köszöntötte a szépszámú jelenlevőt, majd dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke mutatta be néhány számadat segítségével Békés megye mezőgazdaságát.

Az Agrárminisztériumot képviselő Zsigó Róbert államtitkár elmondta, mintegy másfél hónappal ezelőtt határozta el a szaktárca, hogy felkeresik az ország valamennyi régióját, hisz mezőgazdaság nélkül nincs vidék, és vidék nélkül nincs Magyarország. Két fő céljuk van: bemutatni az elmúlt évek munkáját és informálni a gazdákat a jövő terveiről. 
– A gazdálkodók szorgalmának, illetve annak köszönhetően, hogy a kormányzat szövetségesként tekint az agrártársadalomra, nagyon sok eredményt sikerült elérnünk. Beszámolunk most arról, hogyan alakult a gazdáknak juttatott költségvetési összeg, milyen módon és milyen célokra használtuk fel a vidékfejlesztési támogatást, illetve milyen jövőbeli terveink vannak akár az öntözést, akár a mezőgazdaságban meglevő generációs probléma megoldását illetőleg – emelte ki az államtitkár, aki a jelenlevők felmerülő kérdéseire is választ adott.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Dél-Békésben prioritás a mezőgazdaság, hiszen nagyon sok embernek ad munkát. A térség országgyűlési képviselője szerint ezért is fontos, hogy a gazdálkodók első kézből kapjanak választ a kérdéseikre, és tájékozódjanak arról is, a magyar mezőgazdaság vonatkozásában milyen komoly tétje van a közelgő európai parlamenti választásoknak.

– Közös munkában jelentős fejlődést tudtunk elérni az elmúlt években, de messze nem tartunk még az út végén. Az ország egyik leghátrányosabb helyzetű, alapvetően mezőgazdasági térségeként indulva a kormányzati intézkedések különösen nagy hangsúlyt kapnak Dél-Békésben. Ma már érezzük, hogy a kormány megbecsüli a gazdatársadalmat. Fejlődnek a gazdaságok, a mezőgazdasági termelés és a feldolgozóipar egyaránt, több mezőgazdasági termék áfája drasztikusan csökkent – emelt ki néhányat az elmúlt évek pozitívumai közül Simonka György országgyűlési képviselő, hozzátéve, a hatékonyság további növeléséhez a közeljövő feladatai között szerepel a munkaerő és szakemberhiány csökkentése az ország éléskamrájaként is nevezett Békés megyében.

A kedd esti mezőkovácsházi agrárfórumon elhangzott: komoly kihívások és feladatok előtt áll a hazai agrárgazdaság, a legfőbb továbbra is a magyar gazdák támogatása, érdekeinek érvényesítése.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.