- hirdetés -

Az idei településalapítási ünnepségsorozathoz kapcsolódva ezúttal is koszorúzással tisztelegtek báró Harruckern Ferenc emléktáblájánál. Az eseményre a vendégek mellett a város közép- és általános iskoláiból is érkeztek tanulók.

– A jubileum mindig egy jó alkalom, hogy visszapillantsunk arra, amit tettünk és új célokat tűzzünk ki a jövő számára – hangzott el az április 24-i koszorúzás műsorvezetőinek köszöntőjéből. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is Báró Harruckern Ferenc emléktáblájánál gyűltek össze a településalapítási rendezvénysorozat jeles eseményére a vendégek.

Az április 24-i rendezvényen Orosháza több közép- és általános iskolájából is érkeztek tanulók a Nagy Gyula Területi Múzeum udvarára, hogy ők is megemlékezzenek a vendégekkel Orosháza 1744. április 24-én történő harmadik újjátelepítéséről. Ezen a napon alapították ugyanis őseink Harruckern báró engedélyének köszönhetően a települést.

A Schenkenfeldenből érkezett vendégek kezdték a koszorúzást (Fotó: Rosta Tibor)

A magyar és osztrák himnusz lejátszása után az ausztriai Schenkenfelden nevű kis település tanácsnoka, a Német Nemzetiségi Önkormányzat meghívott vendége Johann Pammer mondott ünnepi köszöntőt dr. Formann István tolmácsolásával. A tanácsnok ünnepi köszöntőjében Harruckern báró és édesapja, Harruckern János György városalapításban játszott szerepét és döntéseit is részletesen elmesélte.

A köszöntőt az ünnepélyes pillanatok követték. A Schenkenfeldenből érkezett delegáció tagjai és Karl Winkler polgármester mellett Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere, Várfi András, a Békés Megyei Közgyűlés elnökhelyettese, valamint Orosháza és a környékbeli települések német nemzetiségi önkormányzatainak képviselői is elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Fanfármuzsika is színesítette a rendezvényt (Fotó: Rosta Tibor)

Az eseményt egy rendhagyó fanfáron játszott produkció is színesítette, az Amerikai takarodó című művet a Schenkenfeldenből érkezett küldöttség egyik tagja, Hermann Manzenreiter játszott el. A településalapítási ünnepségsorozat április 24-én az Evangélikus Templomnál folytatódik egy 16:30-kor kezdődő emlékműavatással, majd ünnepi rendezvénnyel, melynek keretében átadják a városi kitüntetéseket is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.