- hirdetés -

Gyermekeikkel együtt játszó szülőket, illetve papírokat töltő bölcsődei dolgozókat láthattunk szerda reggel a Zöldfa utcai bölcsődében, a Nyílt kapuk napján.

A ragyogó április végi napsütés kicsalta az udvarra a szülőket, gyerekeket egyaránt a Kisharang bölcsődében, ahol április huszonnegyedikén nyílt napot tartottak.

Mint azt Dénes-Földesi Mónika bölcsődevezető elmondta, hogy bár a beiratkozás a bölcsiben egész évben folyamatos és lehetséges, az elmúlt évek során kialakítottak egy olyan hagyományt, hogy a városi óvodai beiratkozások időszakában a bölcsődében is nyílt napot tartanak.

Benépesült a bölcsi udvara. Gyerekek, szülők, kisgyermek nevelők és sok-sok játék (Fotó: Rosta Tibor)

– Ilyenkor, a Nyitott kapuk napján a szülők bemehetnek a csoportszobákba, kimehetnek a gyerekeikkel az udvarra, kicsit megismerhetik a bölcsődés élet mindennapjait. Ezzel is megpróbálunk egy kis bizalmat ébreszteni, hogy később bátran itt hagyják és ránk bízzák a csemetéjüket. Január óta nagyon sok érdeklődőnk, jelentkezőnk volt. Ma mintegy harmincöt család járt nálunk vendégségben. Velük kitöltöttük a szükséges papírokat és mostanra már a legtöbbjük kinn játszik a gyerekekkel az udvaron – mondta el a bölcsődevezető.

A kicsinyeket a jogszabály értelmében már húsz hetes kortól be lehetne íratni, de általában nem ez a jellemző. A legtöbb szülő egyéves kor után, de még inkább másfél-kétéves korban hozza a gyermekét. A Kisharang bölcsőde száz százalékos kihasználtsággal működik.

– Évek óta telt ház van, sőt az utóbbi időben már kisebb várólista is kialakult. Sokan szeretnének nyár végén, ősszel visszamenni dolgozni. Jó volna, ha a Könd utcán, a másik bölcsi mihamarabb meg tudna nyitni. Egyrészt minden elhelyezési igényt ki tudnánk elégíteni, másrészt a város túlsó végén lakóknak közelebb is lenne, mint a Zöldfa utca – tette hozzá Dénes-Földesi Mónika.

A bölcsődében azt is megtudtuk, hogy nem csak a gyermek, de a szakember létszám is feltöltött. Törekszenek rá, hogy minél magasabb színvonalon dolgozzanak, így már több, diplomás kisgyermek nevelő is dolgozik és segíti a mindennapokat és a beszoktatás nehéz folyamatát minél könnyebbé tenni.

A kislányok valamivel könnyebben szokják meg az új életformát (Fotó: Rosta Tibor)

– Ebben a tekintetben a kislányok „vagányabbak”, náluk könnyebben megy a beszokás. Látják, hogy anya visszamegy dolgozni és ők is mennek a „munkahelyükre”, ami a bölcsőde. A fiúknál – akik rendszerint anyásabbak – nehezebb ez a leválásos rész, de azért sikerülni szokott – avatott be kicsit a szakmába is a bölcsődevezető.

A maihoz hasonló Nyitott kapuk napja minden esetre minden kisgyermekes szülő részére remek alkalom, hogy egy kicsivel jobban megismerje a bölcsit és ne legyen akadálya annak, hogy vissza tudjon térni a munkába.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.