- hirdetés -

A húsvéti dőzsölés után sokaknak a könyökén jön ki a sonka és a tojás. A hűtő tele ezekkel az ételekkel, kidobni azonban senkinek sincs szíve az ünnepről megmaradt finomságoknak. Íme néhány tipp, hogy a megunt maradékokat újragondolva ízletes fogások kerüljenek az étkezőasztalra.

Bizonyára a legtöbben szendvics készítésébe fognak, ha a hűtőben rekedt sonkával már nem tudnak mit kezdeni. Egy margarinos kenyérszeletre helyezett sonkaszelet a gyors étkezések egyik zászlóshajója, bár valljuk be, nem túl izgalmas ételről van szó. Azonban ezt is fel lehet dobni, pontosabban be. A sütőbe.

Felturbózott tepsis melegszendvics

(Fotó: mindmegette.hu)

Vegyünk elő egy tepsit, vagy bármilyen tűzálló tálat, majd vajjal vagy margarinnal kenjük ki, hogy a szendvicseink ne tapadjanak bele. A kenyérszeleteket kenjük meg vajjal és mustárral, tegyünk rájuk sonkát, egy kis zöldséget – igen, akár retket is –, majd szórjunk rá 100-150 gramm durvára reszelt sajtot és fedjük le a szendvicseket újabb szelet kenyerekkel. Ezután 250 milliliter főzőtejszínt keverjünk simára sóval, borssal, vagy a kedvenc fűszer-keverékünkkel. Ezt az elegyet öntsük a szendvicsekre, majd szórjuk meg ismét 100-150 gramm reszelt sajttal. 250 fokon, mindössze 15 perc alatt elkészül a felturbózott melegszendvics. Akinek ez sem elég, tálalja tükörtojással, a siker garantált.

Sonkával és pikáns tejföllel töltött palacsinták a sütőből

(Fotó: mindmegette.hu)

A családok nagy kedvence a palacsinta, mindenki a nagymamáéra esküszik, annál nem is létezhet jobb. Barack- vagy eperlekvárral, kakaóval, mogyorókrémmel, netán túróval az étkezések tökéletes lezárója. Azonban az édestől elvonatkoztatva, ideje átevezni a sós ízvilágba. Csalódást nem fog okozni. Sőt.

A már jól ismert és a nagymama mellett főzőcskézés közben ellesett palacsintatésztával indul a recept. Aki cukrot is szokott tenni az elegybe, jobb, ha most ennél az ételnél kihagyja ezt a lépést. A palacsintákat egymás után a szokásos módon kisütjük és ügyelünk arra, hogy ne együk meg az összeset, maradjon arra is, amire eredetileg terveztük.

A palacsintákat megkenjük zúzott fokhagymával krémesre kevert tejföllel, majd megtöltjük sonkadarabokkal és sajttal. Feltekerjük a palacsintákat, ügyeljünk arra, hogy a széleket hajtsuk be, nehogy kifolyjon a töltelék. A palacsintákat egy kiolajozott tűzálló tálba tesszük egymás mellé, majd a tetejüket megkenjük tejföllel. Ezután újabb réteg palacsinta következik, egészen addig, ameddig az edényünk engedi. A rétegzett palacsintákat megkenjük tejföllel és cseppet sem szégyellősen, jócskán megszórjuk reszelt sajttal. A 200 fokra melegített sütőben 10 perc alatt aranybarnára sül.

Egy igazi klasszikus új köntösben: Tojásos nokedli sonkával, túróval és medvehagymával

(Fotó: cookpad.com)

Előételnek csurgatott tojásleves, majd főételnek tojásos nokedli – sokak számára ismerősen csenghet ez a menüsor, a nehezebb időszakban gyakran kerültek ezek az asztalra. Laktató, olcsó, könnyen elkészíthető és valódi ízbomba a tojásos nokedli. Megbolondítva egy kis sonkával, túróval és medvehagymával igazi tavaszi étel.

Az igazán tapasztalt háziasszonyok csukott szemmel, háttal, féllábon állva is kikeverik, majd ki is főzik a tökéletes nokedlit. Azonban amilyen könnyű elkészíteni, ugyanolyan könnyű elrontani. A nokedlihez két tojást, 100 gramm lisztet és vizet sűrű masszává keverünk, majd hozzáadjuk a túrót. Használhatunk akár juhtúrót is, de a tehéntúró is tökéletesen megfelel. A keveréket sóval, kaporral ízesítjük és simára keverjük.

Következő lépésként lobogó vízbe szaggatjuk a nokedlit, majd ha feljött a felszínre kiszedjük és félretesszük. Egy lábasban megpirítjuk a kockára vágott sonkát, majd a húshoz öntjük a nokedlit. Hozzáadunk fél csokor felaprított medvehagymát, majd két tojást sóval felverünk és a nokedlire öntjük. Fél percig összefőzzük, majd frissen tálaljuk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.