- hirdetés -

Idén sem hagyta játékos, ismeretterjesztő feladatok nélkül az érdeklődő gyerekeket az Oros-haza Baráti Kör. Évtizedes hagyománnyal bíró városismereti vetélkedőjüket ezúttal is a településalapítási programsorozathoz kacsolódóan tartották meg április 20-án.

Kellemes idő, jó hangulat, érdekes feladatok: ez várta a vetélkedőre benevező tíz csapatot, amelyek a szokott módon a művelődési ház előtt gyülekeztek. Kálmán László egyesületi elnök rövid tájékoztatójában mosolyogva nyugtatott meg mindenkit, nem jelentett előnyt a rutin, ugyanis a totó kivételével a tavalyikhoz képest teljesen új típusú feladatokkal készültek.

A gyerekek persze egyébként sem izgultak túlzottan, hiszen tudták, egy szabadban közösen eltöltött délelőtt, némi tanakodás és sok nevetés vár rájuk a szervezők által kijelölt öt állomáson.
– Az egyik a tájékoztató helyszíne, a művelődési központ lépcsője, aztán a katolikus templom előtti területre, az óriás sakk mellé is telepítettünk egy feladatot, ezeken túl a főtéri háromdimenziós, tapintható térképnél, az evangélikus templomnál és az Árpád-kertben kell próbára tenniük magukat – sorolta a helyszíneket Kálmán László egyesületi elnök.

A tapintható térkép komoly fejtörést okozott (Fotó: Rosta Tibor)

A gyerekekkel együtt stábunk is nekivágott a túrának, elsőként az egyik csapat mögött a Főtérre sétáltunk, ahol Melega Krisztián várta az érkezőket.
– Itt egy vaktérképen kell megtalálni és elhelyezni a városban található szobrokat, az evangélikus templom kertjében a város történetéhez kapcsolódó ikonikus tanítókról és lelkészekről kell számot adni. Erről egyébként a gyerekek az iskolában is tanulnak, az egyházi intézmények pedig kimondottan hangsúlyt fektetnek a témára, és kíváncsiak vagyunk, mi maradt meg nekik – részletezte az egyesület titkára, milyen feladatokkal kell megbirkózniuk a csapatoknak.

Hozzátette, jó látni, milyen ügyesen dolgoznak össze a csapattagok, hogyan ötletelnek, esetenként vitáznak a megoldás során. Az együttműködési képességüket leginkább Németh László tette próbára: a katolikus templom előtti kavicson az agytorna mellett ügyességüket is bizonyítani kellett.
– Hárman felállnak két lécre, mintha sílécek lennének, bedugják a lábukat a rögzítőbe és egyszerre mozogva végig mennek egy akadálypályán, mintegy szimbolizálva az orosháziak vándorlását a pusztában. A pontokat az időeredményük alapján kapják. A célban pedig három kérdésre kell válaszolniuk Orosháza történetével kapcsolatban – osztotta meg velünk a feladatot az Oros-haza Baráti Kör tagja, aki már tavaly is örömmel vett részt a vetélkedő lebonyolításában. – Jó szívvel áldozom erre a szabadidőmet, hiszen itt élek, itt dolgozom, amióta az eszemet tudom, és ezzel is igyekszem szerepet vállalni a város életében, tenni az orosházi fiatalokért – fogalmazott Németh László.

Ez is egy születésnap

Éppen úgy magáénak érzi a várost, mint az egyesület többi tagja. Kálmán László elnök például ezer szálon kötődik hozzá, gyerekként, mint fúvószenekaros és cserkész, később, mint lokálpatrióta. Még az esküvőjét is a városalapítási évfordulókor tartotta. Azt mondja, számára éppen úgy fix pont Orosháza születésnapja, ahogyan a sajátja vagy a családja bármely tagjáé.

Kiemelte, a vetélkedő célja is az évről évre, hogy erősítse a gyerekekben a közösséghez tartozást. Ennek megfelelően a jutalmak is közösségépítők: a legjobbak együtt beváltható pizzautalványt, illetve gyopárosi fürdőbelépőt nyertek.

Eredmények:

5-6. osztály
1. 5 Csillag – Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda
2. Kalandra fel – Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola
3. Sauron – Táncsics Mihály Gimnázium
4. Zombai Harangok – Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium
5. Czinások – Czina Sándor Általános Iskola

7-8. osztály:
1. Flamingók – Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda
2. Schildkröte – Táncsics Mihály Gimnázium
3. Padlizsánok – Czina Sándor Általános Iskola
4. Orosháza Felfedezői – Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.