- hirdetés -

A cél, hogy minden magyarországi diák legalább egyszer eljusson egy határon túli, magyarok lakta településre, továbbá hazai és határon túli magyar iskolák között alakuljon ki kapcsolat.

Tavaly 1500 sikeres pályázatnak köszönhetően mintegy 45 ezer diák vett részt a Határtalanul! programban, a mostani kiírás keretében részt vevő diákok létszáma meghaladhatja az ötvenezret.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára az MTI-nek elmondta, a legnagyobb összeggel, hárommilliárd forinttal a hetedik osztályosok határon túli kirándulásait támogatják, 1,3 milliárd forintra lehet pályázni a hazai és a határon túli magyar középiskolák közötti együttműködésre. Új elem, hogy 600 millió forintos keret nyílt meg a középiskolások tanulmányi kirándulásainak támogatására.

Felhívta a figyelmet több változásra az idei pályázati kiírásban: a középiskolák kapcsolatépítésébe Kárpátalján, a Muravidéken és Horvátországban nemcsak középiskolákat, hanem jogi személyiséggel rendelkező magyar civil vagy egyházi szervezeteket is be lehet vonni.  Továbbá ezúttal el lehet számolni a kirándulások esetében egy magyarországi pihenőállomás költségeit, nem csak utazási irodán keresztül lehet megszervezni az utakat és az osztályok két szülőt is magukkal vihetnek.

A pályázatokat április 30-ig nyújthatják be az iskolák a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez, a programokat 2019. június 16-tól 2020. június 15-ig lehet lebonyolítani.

A Határtalanul! program keretében korábban többek között a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium hetedikesei, illetve az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda hetedik osztályos tanulói Erdélyben túráztak. A Református és a Vörösmarty iskola is évről évre részt vesz a kiírásban, továbbá a Táncsics gimnázium is pályázott már.

Fotó: illusztráció

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.