- hirdetés -

Április 4-5. között tartották meg az Európai Bizottság által szervezett SELFIE fórumot, ahol a háromfős magyar delegáció tagja volt Aminné Móricz Márta, a Vörösmarty iskola nevelője. A madridi tapasztalatairól kérdeztük a tanárnőt.

Mi is az a SELFIE?

– Az Európai Bizottság által kidolgozott önértékelési eszköz, mely az oktatási intézmények digitális érettségéről ad képet. Eddig 24 nyelvre fordították le, az iskolák ingyenesen vehetik igénybe. Célja, hogy az intézmények felmérjék, jelenleg hol tartanak a digitális technológiák alkalmazásában, illetve milyen feladataik vannak az oktatás és a tanulás digitalizálásának terén.

Hogyan esett a választás a Vörösmarty iskolára?

– Tavaly decemberben az iskola nevelői és a 7-8. évfolyamos diákok kitöltötték ezt az on-line kérdőívet. Mint később kiderült, az országban elsőként végeztük el ezt a mérést. A legutóbb közzétett adatok szerint 48 iskola regisztrált eddig, és 15 intézmény fejezte be a mérést. Magyarországon a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) a program koordinátora. A madridi konferencia célja az eddigi tapasztalatok összegzése volt, ezért a szervezők ragaszkodtak ahhoz, hogy a koordináló intézményeken túl a részt vevő iskolák képviselői is megoszthassák tapasztalataikat, elmondhassák véleményüket. Erre kérte fel iskolánkat – mint az első kitöltő intézményt – a DPMK.

Milyen tapasztalatokat szerzett a fórumon?

– A kétnapos konferencián nem csak az uniós országok vettek részt, képviselőt küldött az UNESCO, az OECD is, így közel 60 országot és szervezetet reprezentált a 200 fős találkozó. Az egyes régiók, országok között rendkívül nagy a különbség a digitális eszközök használatában. Vannak országok, ahol a tankönyvek teljes digitalizációja megtörtént, a papír alapú tankönyveket kiiktatták. Máshol ez a folyamat még csak a kezdeti stádiumban van. A pilot programban aktívan résztvevő országokban már fejlesztési terveken dolgoznak. Az élen járók különböző megoldásaiból a később csatlakozók ötleteket meríthettek, a kiscsoportos műhelymunka során nagyon gyakorlatias tervek születtek. Összességében elmondhatom, a találkozó rendkívül inspiráló volt, több elképzelést is szándékunkban áll a továbbiakban megvalósítani – fejtette ki a tanárnő.

Aminné Móricz Mártától továbbá megtudtuk, a távlati terveik között szerepel a mérés évenkénti megismétlése, illetve szeretnének bekapcsolódni a magyar Digitális Névjegy programcsomag kipróbálásába, mely egy hazai fejlesztésű, hasonló tartalmú projekt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.