- hirdetés -

Kezdetét vette a határban a legnagyobb tavaszi munka, a napraforgó, és a kukorica vetése. A magok elültetése mellett még sok teendője van ebben az időszakban a gazdáknak.

Nagy a forgalom mostanság a határban. Bármerre nézünk, szorgalmasan dolgozó gépeket látunk. Egyik traktor mögött vetőgép, a másik mögött kultivátor, vagy épp vegyszeres tartály.

A tavaly őszi szárazság miatt, az elvetett repce csak nagyon hiányosan kelt ki, ráadásul a téli fagyok még rontottak is az állapotán. Az ilyen táblákon a kultivátor dolgozza ki a nyereségesen már nem termeszthető növényt és készíti elő a talajt a néhány nap múlva, a helyére kerülő kukorica számára. A másik táblán már a vetőgépet látjuk munkálkodni. Most kerül földbe a napraforgó és mindjárt utána a kukorica következik. A gazdák egy kicsit versenyt futnak az idővel. A tél végi csapadéknak, a száraz március után már nyomai sem látszanak a felszínen. Mintegy hat-nyolc centiméter mélyen teljesen ki van száradva a föld. Igyekeznek, hogy az ebben a mélységben még fellelhető nedvességet az elvetett magok hasznosítani tudják.

Komoly porfelhőt húz maga után a vetőgép (Fotó: Rosta Tibor)

Abban bíznak, hogy a böjti szelek után érkezik némi csapadék. Ez a mostani vetések és az őszi gabonák számára is létfontosságú lenne – mondta el kérdésünkre Herczeg Tibor egyéni gazdálkodó.

– Csakúgy, mint az ősszel, most is a porba vetünk. E mellett nyakunkon a gyomirtás, melyet a búzákon, árpákon kell elvégeznünk. Ha ez még nem lenne elég, megjelent néhány olyan rovarkártevő, mint a bundásbogár, a répabarkó, a kukoricabarkó, melyek általában egy hónappal később szoktak feltűnni. Félő, hogy a most vetett, és reményeink szerint hamarosan kikelő kukoricában nagy kárt okoznak. Rovarirtó szerrel persze lehet védekezni, de nagyon költséges – mondja a gazda.

A környékünkön mintegy 100 mm csapadék hiányzik a talajból, de ha ennyi nem is, mindenképp jó lenne ha esne, hisz a jó kelésnek feltétele, de a búzán is megjelentek már a szár kezdemények és ilyenkor alakul ki, hogy milyen kalászt tud növeszteni a növény, tehát kedvező körülmények esetén még az őszi nehézségek ellenére is lehetne elfogadható termés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.