- hirdetés -

Az orosházi származású professzor egyetemi tanulmányait pénzügyi szakirányon végezte, a téma iránti szakmai elköteleződése megmaradt. Dr. Forman Balázs közgazdász, egyetemi docens tartott előadást a Táncsics Mihály gimnázium aulájában Pénzügyek a posztmodern világban címmel.

A Vinculum Szabadegyetem sorozat első tavaszi programját rendezték meg március 21-én. Dr. Forman Balázs Pénzügyek a posztmodern világban előadása a jelenleg lektorálás alatt lévő könyvének címe is egyben.

– Napjaink világgazdasága, pénzügyi rendszere túlságosan összetett és bonyolult ahhoz, hogy hagyományos gondolatmenettel meg lehessen érteni. A könyv tartalma egy kísérlet arra, hogyan is lehet ebben a világban eligazodni. Fontos a rövid és a hosszú távú szemlélet megkülönböztetése, érdekek ismerete. A szokványostól eltérő megközelítési módom az erős társadalmi indíttatásban rejlik. Véleményem szerint a pénz a mindenkori társadalmi, erő és politikai viszonyoknak a leképeződése. A pénzügyi eszközünk, rendszerünk lényegében egy láthatatlan társadalmi szerződésnek a terméke. Az előadásomban ennek néhány elemét vonultatom fel különböző országok példáján, nemzetközi összehasonlításban – ismertette lapunknak a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Fotó: Kecskeméti Krisztina

A közgazdász Orosházán, a Táncsics gimnáziumban érettségizett. Elmondta, mindig nagy örömmel tér vissza az alma materbe, megtiszteltetés számára itt előadni. Több mint húsz éve tanít a magyar felsőoktatásban, de szülővárosában még mindig van benne egy egészséges lámpaláz.

Az előadó számos példát hozott fel. Szerinte az olaj ára az egyik legérzékenyebb indikátora a békének, vagy a háborúnak. Érdekes nemzetközi összehasonlítási mutató lehet a szabadalmak száma is. Mint elmondta, USA, Japán, Kína és az EU jár ebben az élen. Európán belül is a németek jelentősen többet tudnak felmutatni, mint például a franciák. Ezekben az országokban meghatározó és erős a kis és középvállalkozói kör. Magyarországon az egy évre jutó szabadalmak száma messze elmarad az említett nyugati országokétól, a kutatók által bejegyzett szabadalmak jelentős része el sem jut a vállalati szféráig.

A Vinculum Szabadegyetem sorozatát más témában, hamarosan újabb előadással folytatják.

Fotó: Kecskeméti Krisztina

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.