- hirdetés -

Ferenc pápa is megáldotta azt a missziós keresztet, amelyet Orosházán tekinthettek meg a katolikus hívők. A missziós szimbólumot a jövőre Magyarországon megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából hozták el a városba.

Kedden Battonyáról érkezett, csütörtökön már tovább is vitték Hódmezővásárhelyre azt az eucharisztikus Missziós Keresztet, amelynek állandó helye az esztergomi bazilikában található.

Iványi László a Jézus Szíve Plébánia plébánosa mesélte, hogy az eucharisztia – más néven oltári szentség – Jézus utolsó vacsoráján alakult ki, ami tulajdonképpen az első szent mise volt. Itt jelentette ki kereszthalála előtt, hogy a kenyér az ő teste, a bor pedig az ő vére.

Iványi László (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Iványi László elmondta, hogy a katolikus egyház időnként Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust tart. Legutóbb 1938-ban rendezték itt a kongresszust, melyről – az orosházi plébános állítása szerint – az országban egyedülálló módon emlékeztek meg a belvárosi katolikus templom melletti szoborral. Jövő szeptemberben ismét Budapest ad otthont a nagy eseménynek.

– Erre lélekben fel kell készülni, amit már elkezdtünk– hangsúlyozta a plébános, majd folytatta. – Ennek jegyében indult vándorútra a missziós kereszt az országban és a környező országok magyarlakta területeire, így Orosházára is – fogalmazott Iványi László.

Az Ozsvári Csaba által készített tölgyfa missziós keresztet 2017-ben Rómában Ferenc pápa is megáldotta. A műtárgy közepén egy ezüst tokban egy Szent kereszt-ereklye – egyik darabja annak a keresztnek, amelyen Jézust megfeszítették – található. Körülötte magyar, illetve magyar vonatkozású ereklyék is megfigyelhetők.

A kereszt közepén található Jézus keresztjének egy darabja (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A helyi imacsoportok, az Eötvös iskola és óvoda növendékei számára március 20-án lelki programot szerveztek. Zárásaként misét tartottak az esperes kerület jelenlétében, amelyre hivatalos volt a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Kiss-Rigó László is, de végül nem tudott részt venni az eseményen. Így Kondé Lajos, püspöki helynök szólt az összegyűlt hívőkhöz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.