- hirdetés -

A hollandiai Hágában rendezték a XXIX. Nyílt Kyokushin Európa-bajnokság küzdelmeit, tíz ország, mintegy hetven harcosa részvételével.

Az Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör (OKKSZK) egy versenyzővel, a nehézsúlyban induló Kotuly Zoltánnal képviseltette magát és városunkat. Zoli súlyában tizenegy versenyző – köztük két orosz – kezdte a küzdelmet tizenhatos táblán, egyenes kieséses rendszerben. A magyar fiú első ellenfele a hazaiak egy második danos harcosa volt.

A mérkőzés két menetének nagy részében az orosházi fiú dominált. A nagyon sok szabálytalansággal tarkított (sok ütés ment fejre mindkét oldalról) meccsen a bírók nem voltak a helyzet magaslatán. Több szabálytalan technika is elment figyelmeztetés, intés nélkül.

Itt még minden rendben. Verseny előtt mester és tanítványa (Fotó: OKKSZK)

– Egy már-már megnyert meccs utolsó percében a holland fiú könyökkel állon vágta Zozót (ez teljesen szabálytalan és tiltott technika). A bíró hangos yame (ÁLLJ!) kiáltása után a már nem védekező versenyzőt még fejbe is rúgta, amitől Zoli egy pillanatra elvesztette az eszméletét és agyrázkódást szenvedett. Ilyen esetben a bírónak, amint kimondta az álljt, a két versenyző közé kellet volna lépnie, ezzel meggátolva minden további akciót, ezzel szemben – számomra érthetetlen módon – kihirdette a holland ippon-győzelmét – foglalta össze a mérkőzés végi történéseket shihan Zsiga Zsolt edző.

A magyarok természetesen megóvták a meccset. A felvételeket visszanézték és az óvásnak helyt adtak. A holland versenyzőt kizárták, a négy bírót lecserélték. Kotuly Zoli küzdhetett volna tovább, de az elszenvedett agyrázkódás miatt mestere nem kockáztatta, hogy a sérült fiút újra a ringbe engedje.

– A versenyzőm, amint ezt az előző heti szerbiai győzelme is mutatja, jó formában és nagy reményekkel érkezett Hollandiába. Rendkívül szomorú vagyok, hogy egy erélytelen és rossz bírói működés miatt megfosztották egy szép Európa-bajnoki szerepléstől. Ugyanakkor örülök, hogy arccsont és egyéb törés nélkül megúszta, hisz sokkal súlyosabb is lehetett volna a dolog – tette még hozzá Zsiga Zsolt mester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.