- hirdetés -

Egyre több gyermeket érint az inzulinrezisztencia. A dietetikus szerint a betegség megelőzhető, mindössze a mértékre és a minőségre kell figyelnünk.

Sejtjeink működéséhez szénhidrátra van szükség, azon belül glükózra. Ahhoz, hogy a glükóz bejusson a sejtekbe, inzulin kell. Inzulinrezisztencia esetén azonban a sejtek nem jutnak megfelelően táplálékhoz „éheznek”.
– Ha tartósan magas a szénhidrátbevitelünk, akkor magasabb a vércukrunk is, ezért a hasnyálmirigynek fokozni kell az inzulin termelést, folyamatosan fokozottabban kell működnie. Termelnek ugyan inzulint, de nem tudják a megfelelő mennyiséget biztosítani – fogalmazott Gajdács Krisztina dietetikus.

Helyes étrenddel megőrizhető a gyermekek egészsége (Fotó: Rajki Judit)

Az Orosházi Kórház Egészségfejlesztési Irodájának munkatársa hozzátette: a másik gyakran előforduló ok, hogy a sejtek felszínén képződő inzulin-receptortok hibásan fejlődnek ki, ezért rezisztensek lesznek az inzulinra. Így sokkal nagyobb mennyiségben kell a vérben inzulinnak lennie ahhoz, hogy a sejtekbe a glükóz bekerülhessen.

Valóban egyre több gyermeket érint?

– Igen, mivel a kialakulás esélyét növeli az elhízás, a mozgásszegény életmód, a sok finomított élelmiszer, cukros üdítőitalok, édességek fogyasztása. Ezek a tényezők pedig sok gyermeknél adottak – tájékoztatott Gajdács Krisztina.

Kiemelte: Az inzulinrezisztenciát a cukorbetegség előszobájának is nevezik, ezért mindenképp személyre szabott diétával jár ez a probléma. A kezeletlen betegség cukorbetegséghez vezet.

Minden nap fogyasszanak zöldséget és gyümölcsöt a fiatalok (Fotó: iskola)

– A betegség a nem megfelelő életmód hatására alakul ki. Azonban a kialakulás esélyét mindenképp növeli, ha családon belül előfordult már 2-es típusú cukorbetegég. Ha pubertás kor előtt túlsúly jelentkezik, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz – hangsúlyozta a dietetikus.

A probléma helyes étrenddel megelőzhető. Kerülnünk kell a túlzott mennyiségű édesség és a magas szénhidráttartalmú nassolni valók fogyasztását, a cukros üdítőitalokat és a finomított termékeket.

Hogyan tehetünk gyermekeink egészségéért?

– Figyelünk az étrendjükre, nem kell megvonni tőlük semmit. A mértékre és a minőségre kell ügyelnünk. Minden nap fogyasszanak zöldséget és gyümölcsöt, minél változatosabban. Minden főétkezésük tartalmazzon teljes értékű fehérjét (húst, húsféléket, tejet, tejtermékeket, tojást) – hívta fel a figyelmet Gajdács Krisztina.

Mint mondta, ne csak fehér lisztből készült termékeket válasszunk, építsük be az étrendbe a rozsos, korpás, teljes kiőrlésű termékeket. Ételek, italok édesítésére minél kevesebb cukrot használjunk. Hetente legfeljebb 2-3 alkalommal fogyasszanak édességeket, desszerteket.

A dietetikus arra is felhívta a figyelmet arra, hogy legalább 1,5 l folyadékot fogyasszanak, ami elsősorban csapvíz, ásványvíz legyen. Fontos a megfelelő mozgás, napi minimum 60 perc.

(kiemelt kép: hazipatika.com)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.