- hirdetés -

A Táncsics Mihály Gimnázium kollégiumának társalgójában gyűltek össze a TörténÉSZ-klub legújabb előadására az érdeklődők. A szerdai téma, a nemzeti ünnephez kapcsolódóan Kossuth Lajos élete volt.

A TörténÉSZ-klub majd másfél évtizede működik a gimnáziumban. Célja, hogy a tanulók az órai anyagnál bővebb információt kaphassanak az épp aktuális témában. Más-más, az iskola tanárait vagy meghívott külsős előadókat hallgathatnak a gimnazisták és az érdeklődő felnőttek. Ezen a szerdai napon Makuláné Gulicska Valéria a gimnázium egykori igazgató-helyettese és tanára állt a pulpitusra.

Kossuthot, az embert mutatta be Makuláné Gulicska Valéria (Fotó: Rosta Tibor)

– Nagy dilemma volt számomra, hogy mi kerüljön az előadásba, hisz Kossuth Lajosról órákig lehetne beszélni. Ma nem annyira a politikust, államférfit, hanem Kossuthot, az embert szeretném bemutatni. Inkább érdekességeket említek, amiket nem biztos, hogy mindenki tud. Ceglédhez és Orosházához fűződő kapcsolatát szeretném megmutatni, kicsit másképp – mondta el Makuláné Gulicska Valéria.

Kossuth Lajosról elnevezett dolgokkal – utcákkal, terekkel kezdte előadását az tanárnő. Szóba került a Kossuth-múzeumtól, rádiótól, a könyvkiadón keresztül a Kossuth-nótán, kalapon, szakállon át a róla elnevezett cigarettáig sok-sok minden. A világ számtalan országában és a Magyarországon álló szobraitól a Kossuth-díjig. Ezután következhetett az életéről szóló, illetve a Cegléddel, Orosházával kapcsolatos rész. A valóban hatalmas témából az előadó igyekezett csak annyit meríteni, ami az erre szánt szűk órányi időkeretbe belefért.

A história kedvelői ezen a napon is tartalmas és nagyon érdekes délutánt tölthettek a kollégium társalgójában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.