- hirdetés -

Budapesten tartotta meg nemzetközi konferenciáját a Keresztény Iskolák Nemzetközi Szövetsége (ACSI), ahol az orosházi Székács József Evangélikus Iskola képviselői is részt vettek. Az iskola tanulói emellett hittanversenyen remekeltek, de a nagy tiszai árvízről is megemlékeztek az elmúlt napokban.

A Budapesten tartott nemzetközi konferencián 32 ország közel 200 oktatásvezetője és pedagógusa vett részt, az orosházi intézmény négyen képviselték. A „Partnerségtől a közösség felé” címet viselő nyitóelőadást Demeter László, a szövetség európai igazgatója tartotta. A konferencia alapvető céljaként az intézmények közötti együttműködési kapcsolatok létrehozását és a már meglévők erősítését, valamint új tartalmakkal kibővítését tűzték ki célul.

– A keresztény oktatási intézmények között sokkal inkább egyfajta közösség kialakítására kell törekedni, amely elgondolás alapvetően más irányt szab a keresztény iskolák közötti partnerségnek a hagyományos intézményi együttműködésekhez képest – írta beszámolójában a Székács iskola igazgatója, Nagy Róbert.

Nemzetközi konferencián vett részt az iskola vezetősége (Fotó: Iskola)

A rengeteg előadás és műhelybeszélgetés között a résztvevőknek elég idejük volt jobban megismerni egymást. Egy amerikai iskolaigazgató például Madrid egyik külvárosában vezet egy kicsi, angol nyelvű iskolát és nyilvánvaló törekvése, hogy Krisztus-centrikussá formálja.
– A pakisztáni résztvevők arról számoltak be, hogy hazájukban a saját és családjuk életét teszik kockára azzal, hogy keresztény iskolát vezetnek. De találkoztunk lengyel és holland iskolavezetőkkel is – derült ki az iskola beszámolójából.

Nemcsak a konferencián volt azonban érdekeltsége a Székács iskolának. Március 9-én Szarvason rendezték ugyanis az evangélikus megyei hittanversenyt. A négy korosztály közül háromban is az iskola csapata lett az első, ők így a március 30-i országos versenyre is továbbjutottak. A 7-8. osztályosoknak sem volt okuk szégyenkezni, ők a második helyen végeztek.

Sokan emlékeztek meg a nagy árvíz évfordulójáról (Fotó: Iskola)

Az iskola cserkészcsapata (1515 gróf Széchenyi Miklós csapat) március 9-én Szegeden, a 15. Árvízi Emléknapon vett részt. A különleges alkalmat az 1879 márciusában történt nagy szegedi árvíz és a város újjáépítésének évfordulója miatt rendezték, megszokott helyszíneiket, a Dóm téren és a Fogadalmi templomban. Idén az ország minden tájáról jöttek cserkészek és külhoniak is jelen voltak, akik Székelyföldet, Nagyváradot és a Délvidéket képviselték.

A fiatal cserkészjelöltek számára nagy élmény volt a rendezvény, hiszen most először voltak a nagyszabású rendezvényen és vettek részt a köszöntők és a rövid megemlékezés után az egész napos programokon. Hazaindulásuk előtt pedig még sétáltak egyet a Tisza mentén, hogy megcsodálják a folyót, ami annak idején majdnem romba döntötte a várost.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.