- hirdetés -

Rekordszámú diák képviseli Békés megyét a szakképzésben tanulók szakmai versenyeinek döntőjében. Közel 600 indulóból 10 szakmában 16-an vesznek részt a Szakma Kiváló Tanulója (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) döntőjében, a Szakma Sztár Fesztiválon, március 12–14. között Budapesten, a HUNGEXPO területén.

A versenyek célkitűzése a szakmatanulás népszerűsítése. A döntősök kétharmada külső gyakorlati képzőhelyen végzi szakmai gyakorlatát, ám minden esetben az iskola szakmai vezetője irányítja a felkészülést, egy kivétellel a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) kötelékében. Március hatodikán, a BSZC épületében tartott sajtótájékoztatón kívánt sok szerencsét a döntőre készülő fiataloknak a főigazgató és az iparkamara.

Sokat készülnek a fiatalok a megmérettetésre (Fotó: Rosta Tibor)

– Büszkeség számunkra, hogy a Békéscsabai Szakképzési Centrum képviselheti 99 százalékban a megyét ezen a versenyen. A diákok sokat készülnek erre a megmérettetésre tanáraik segítségével – mondta Mucsi Balázs Sándor a BSZC főigazgatója.

Kiemelte: nagy büszkeség számukra, hogy a nehezebben tanuló diákokat is éppúgy fel tudják karolni, mint a legtehetségesebbeket. A BSZC-ből kilenc szakmában lehetnek ott versenyzők, nyolc diák a Zwak József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziumból érkezett.

– A Magyar kereskedelmi és iparkamara immár 11. alkalommal szervezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt. Az előbbi a nyolc osztályra épülő szakmákban tanuló gyerekeknek szól, az utóbbi pedig az érettségire épülő szakmákban tanuló diákok számára – ezt már Mészárosné Szabó Anna a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője mondta.

Egy orosházi cukrász tanuló is bejutott a döntőbe (Fotó: Rosta Tibor)

Kiemelte: Békés Megyében ebben az évben rekordszámú jelentkező érkezett. 595-en adták be a jelentkezési lapjukat, 559-en vettek részt, ebből a létszámból 20 százalék érte el a 60 százalékot.
– Ez azért is egy fontos szám, mert ezek a diákok automatikusan ötöst kapnak az év végi szakmai írásbelijükre. (Ahogy előzőekben megírtuk: január hetedikén írásbeli elődöntőn vettek részt a fiatalok.) Harmincan jutottak a középdöntőbe, ebből tizenhatan a döntőbe, amelyet idén március 12. és 14-e között rendeznek meg a HUNGEXPO területén.

A versenyen egy orosházi cukrász tanuló is bejutott a döntőbe, így március 12 és 14 között Joó Leonának szurkolhatunk.

A Szakma Sztár Fesztiválra a Békés Megyei Iparkamara (az elődöntők szervezője) pályaorientációs céllal 7. és 8. osztályos diákokat is térítésmentesen utaztat. Így mintegy 450 Békés megyei diák jut el a kétnapos versenyre, minisztériumi célforrásnak köszönhetően, és 51 szakma legjobbjainak nézheti meg a vetélkedését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.