Több szakmában versenyeztet az iparkamara – megkezdődtek a megyei elődöntők

- hirdetés -

Január 7-én Békés megyében is megkezdődtek a szakmai tanulmányi versenyek megyei elődöntői. Az eseményt hatalmas érdeklődés kísérő, a tavalyinál is több indulóval. A 36 szakmában összesen 595-en szállnak versenybe.

Három héten keresztül tartanak a Szakma Kiváló Tanulója (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) elődöntői. A megmérettetések első napján, tehát január 7-én 26 fiatal mutathatta meg tudását a versenyt szervező Békés Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara székházában. A legtöbben a szakács, a vendéglátásszervező, a pincér és az eladó szakmákból jelentkeztek. A döntő a tavalyi évhez hasonlóan idén is a Szakma Sztár Fesztiválon lesz Budapesten, a HUNGEXPO területén, március 12. és 14. között.

– Újdonságnak számít az idei évben, hogy az elmúlt tíz év szakmai sikerei nyomán, a szervezést és az eredményeket is figyelembe véve úgy döntöttek a minisztériumok, hogy lemondanak bizonyos szakmai versenyek szervezéséről és ezeket átadják az iparkamarának. Ezen kívül átkerültek a vasút területéhez kapcsolódó szakmák is – derült ki Mészárosné Szabó Anna, szakképzési osztályvezető tájékoztatójából.

Összesen 595-en szálltak idén versenybe (Fotó: Békés Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara)

Idén így először versenyeztettek járműfényezőket, karosszérialakatosokat vagy éppen autóelektronikai műszerészeket. Ennek köszönhetően a pályaválasztás előtt álló diákok a döntőben jóval több szakmát ismerhetnek meg, szám szerint a korábbi 41 helyett már nem kevesebb, mint 53-at. A verseny létszámán is érezhető volt a változás, hiszen míg tavaly az 500 versenyző meghaladása is rekordlétszámnak minősült, addig idén 595-en teszik próbára rátermettségüket.

Teljesítmény szempontjából is szeretnének a tavalyihoz hasonló eredményeket elérni, hiszen Békés megye sikeresen szerepelt 2018-ban. A megyék versenyében a képzeletbeli dobogóra is felállhattak a döntőbe jutó szakmunkás tanulók létszámával. A viharsarki iskolák diákjai közül a döntőben hárman állhattak dobogóra.

Mind a megyei, mind az országos döntők a szakmák kitanulásának a népszerűsítését szolgálják, amely egyaránt lehetőséget ad a fejlődésre, a sikerekre és az elismerésre. Hiszen, ahogyan a verseny szlogenje is többször hirdette: a jó szakma felér egy diplomával.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.