- hirdetés -

Az Alföld Gyöngye Hotel és Konferenciaközpont helyén egykoron nem szállóvendégek, hanem katonák töltötték mindennapjaikat. Az itt kialakított katonai múltat megőrző Honvédelmi Emlékszobát 2012-ben avatták fel. Történelmünk egy szeletét most más helyre költöztették el.

A Honvédelmi Emlékszoba kiállítási tárgyait az Alföld Gyöngye Hotel és Konferenciaközpont átalakítása végett átköltöztették a Kodolányi János Egyetem épületébe. A kiállítás hosszú távú sorsáról később döntenek.

– Az emlékszobát a városvezetés, vállalkozók és a volt kollégák anyagi és erkölcsi támogatásával hívtuk életre. Az itt bemutatott tárgyak, plakátok színvonalasan dolgozzák fel a laktanyában állomásozó tüzér és műszaki alakulatok történetét. A Nagy Gyula Területi Múzeum részére átadott gyűjteményanyag és az emlékszoba mindenkori megtekintésének biztosítását volt katonakollégáimmal térítésmentesen vállaltuk, együttműködve az Alföld Gyöngye Hotel vezetőségével – ismertette Kiss László nyugalmazott állományú határőr alezredes.

Orosháza 1938 és 1997 között a honvédség egyik bázisa volt, itt működött a 18. és 46. Magyar Királyi Honvéd tábori tüzérosztály, a Magyar Néphadsereg 10. (101.) tüzér ezrede, illetve az MN 5581 műszaki alakulat, műszaki kiképzőközpont, valamint az Építőipari Gépszerelő- és Karbantartó Honvéd Szakközépiskola.

Katonaruhák, relikviák, makettek, tablók, könyvek, képeslapok, egykori használati eszközök őrzik a múlt emlékét, mind megannyi emberi sorsot magukba zárva. Kiss László nyá. hőr. alezredes valamennyi tárgy bemutatása mellett kiemelt egy történetet.

Orosházát 1984 februárjában a havazás teljesen megbénította, a katonák és gépeik voltak a városlakók segítségére, takarították a havat az utakról, elakadt motorvonatot mentettek, betegeket, szülés előtt álló anyákat vittek kórházba. Biztosították a környező települések élelmiszerellátását is.

Így mutatott a kiállítás az eredeti helyén, az Alföld Gyöngye Hotel és Konferenciaközpont egyik helyiségében (Fotó: Rosta Tibor)

Emellett arra is kitért, hogy a műszaki alakulat közfeladatot ellátva számos földben futó víz- és gázvezeték lefektetésének a földmunkáját végezte el szinte az egész megyét érintően.

Orosháza honvédelmi múltjáról történeteket, érdekes információkat, valamint az emlékszoba anyagának egy részét ide kattintva érhetik el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.