- hirdetés -

Idén február 25-én szervezte meg az éves tanácskozását az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata, a szociális területen dolgozók számára a Városházán. Áttekintették a 2018-as munkát, és meghatározták az idei feladatokat.

Az éves szakmai egyeztetés idei célja: a település szociális és gyermekvédelmi helyzetének bemutatása, fejlesztési irányának meghatározása, valamint a helyi közösség, illetve a döntéshozók érzékenyítése volt.

A Városháza nagytermében tartott eseményen áttekintették a gyermekvédelmi és szociális intézmények tavaly végezett munkáját. A tájékoztatón Dávid Zoltán polgármester mondta el köszöntő gondolatait. Beszédében hangsúlyozta: az önkormányzat kiemelten kezeli a gyermekek, a családok és az idősek támogatását. Ezt alátámasztja többek között az is, hogy Orosháza UNICEF Gyerekbarát Teleülés, illetve, hogy a város elnyerte a Családbarát Önkormányzat és az Idősbarát Önkormányzat címet is.

A polgármester hangsúlyozta: emelték a krízislakások számát annak érdekében, hogy a lakhatási gondokkal küzdőknek azonnali segítséget nyújthassanak, szünidei étkeztetést biztosítanak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára is, emellett egy millió forint támogatást nyújtanak a pszichológiai tanácsadások számának emeléséhez, hogy minél többen hozzáférjenek a szolgáltatásokhoz, valamint anyagi forrásokkal és a Diáktanya működtetésével segítik a GYIÖK munkáját.

Halustyik Éva az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálatának vezetője vette át a szót. Áttekintették az észlelő-és jelzőrendszer tavalyi tevékenységét, az intézkedési terv megvalósítását, továbbá rávilágítottak azokra a problémákra, amelyek leginkább előfordultak.

Kiemelte: az észlelő-és jelzőrendszer munkáját a tagok megfelelőnek minősítették.
– Bár mindig van hova fejlődni, elmondható, hogy jelentős pozitív változások történtek. Többek között megvalósul egy komoly együttműködés a családok megsegítése érdekében. Esetmegbeszéléseken, esetkonferenciákon vesznek részt a tagok, így hatékonyabb lesz a megoldás is – tájékoztatott.

Halustyik Éva tájékoztatója után Dobóvári Béla klinikai szakpszichológus tartott előadást az iskolai zaklatás pszichológiájáról, „Kegyetlen játékok” címmel.

– Ez a téma nagyon fontos, hiszen mi felnőttek hajlamosak vagyunk alábecsülni azt, hogy mennyi gyerek kerül nagyon nehéz helyzetbe az iskolában, akiket bántanak, zaklatnak, fizikailag vagy verbálisan. Az esetek egynegyedében derül fény arra, hogy zaklatás történt. Higgyünk a gyerekeknek! – hívta fel a figyelmet zárásként Dobóvári Béla.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.