- hirdetés -

A zenés-beszélgetős műsor újabb fejezetében Fehér Béla orosházi gitáros-énekes, a Dili-Dal, a Kon-Tiki és a KLuBB zenekarok létrehozója volt a rock klub vendége.

Sokan voltak kíváncsiak Fehér Béla portréjára szombat este. Hogy mi a sok, az relatív. Van hogy harmincezer ember, van hogy harminc. A Rock Klub kicsiny helysége minden esetre zsúfolásig megtelt, néhányan a nyitott ajtón kívülről hallgatták a beszélgetést és a zenét.

Kicsit visszalépve a múltba és a régi fényképeket kommentálva (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Béla zenei pályafutása 1972-ben kezdődött. ’75-ben diáktársaival megalakította első zenekarát a Teenagert.
Zenei világában mindig is a countryrock volt a mérvadó, nagy példaképe Willie Nelson volt, és ennek szellemében gitározott. Sosem tartotta magát egy nagy gitárosnak, mindig is az volt a célja hogy fellépése előadás legyen, mondjon valamit közönségének. A műsorban sok élményét felelevenített, különösen akkor amikor zenei „állomásait” fényképek vetítésével kommentálta. Láthattuk az úttörőtáborokban készült felvételeket, majd a katona-évek jöttek, utána elérkeztünk a Dili-Dal és a vele párhuzamosan, de felnőtt bulikon játszó D-Stúdió zenekar történetéhez. Ezzel a csoporttal sok szép sikert értek el. Játszottak Lengyelországban, Erdélyben és persze városunkban is, hiszen egy időben szinte minden gyermeknapon ők zenéltek. Dalaikkal főként a gyerekeknek kedveskedtek, nagyon népszerűek voltak.

A beszélgetések közben most sem maradt el az élőzene, hiszen Béla a komplett KLuBB zenekart is – Hetényi László, Makai Bálint, Tripe Krisztina – magával hozta, és igen hangulatos estét varázsoltak a közönségnek. A történetek folytatódtak a Kon-Tiki zenekarral (mely jelenleg „téli álomban szendereg”) és a ma is fellépő KLuBB zenekarral. Megtudhattuk, hogy miért KLuBB zenekar és miért így írják: Kriszta, Laci, az ubulnak hívott gép-dobos, illetve Bálint és Béla Neveinek kezdőbetűi adják az együttes nevét.

A KLuBB zenekar. Balról: Bálint, Laci, Kriszta, ubul, és Béla (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ha már a neveknél tartunk, egyszer régen megkérdeztem Bélát, hogy honnan ered a beceneve. ( A régi társaságban mindenki csak Öccsének szólítja) – Nagyon egyszerű. Van egy bátyám, tehát nyilvánvaló hogy én vagyok az öccse. Aztán ezt így írtuk le: 5-tse. Néhányszor így is írtam alá.

Érdekes színfoltja volt a műsornak a Creedence Clearwater Revival zenekar „Have you ever seen the Rain” (Ki állítja meg az esőt?) dalának egyéni hangzású átirata. Béla mesélt gitárjainak történetéről, melyek közül egy fehér hangszer valahol a városban „nyugszik” eltemetve. A Zenészportré műsora ismét „elmerült” a múlt emlékeiben és egy szép estével gazdagította a helyi zenei élet bemutatását, melyben Fehér Béla immár közel ötven éve tevékenyen vesz részt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.