- hirdetés -

Megtelt a tér! Kétszázötven barát, nosztalgiázni vágyó ismerős, rokon döntött jól szombat este, és jött el a Neander zenekar jubileumi koncertjére. A Pacsirta utcai klub eddigi leglátogatottabb koncertje volt a szeptember 9-ei.

Ritka öröm ennyi embert együtt látni a Pacsirta utca 8. szám alatt, a Neander zenekarnak szombat este sikerült megtöltenie rendezvényudvart. Nemcsak, hogy telt házas volt a program, de a résztvevők számára felejthetetlen is.

– Három hónapja próbál három zenekar, ugyanis ma este nem egy, hanem három felállást hallhat a közönség – mesélte György Mihály énekes, alias Dugó. – Egy instrumentális blokkal kezdünk, majd jönnek a feldolgozások, utána pedig az őszenekar áll össze. Az egész Leszkó Pali gitárosunk fejéből pattant ki, de hál Istennek mindenkinek tetszett az ötlet, és mind örömmel mondtunk rá igent. Sőt, több vendégzenész is lelkesen csatlakozott a kezdeményezéshez, amiért külön hálásak vagyunk. Sokat nevettünk és nosztalgiáztunk a próbák során.

– Persze mindenkin látszik már a rozsda, de azért szerintem sikerült összehoznunk valami jót. A születésnap megünneplése mellett azért is hoztuk létre ezt a koncertet, hogy megemlékezzünk a tragikus hirtelenséggel elhunyt Fejes Peti, Fefe barátunkról, aki a kezdetek óta a zenekar tagja volt. Boldog vagyok, hogy ez is megvalósul ma. Hiányzik – fogalmazott György Mihály.

Több mint 30 éve, 1989-ben alakult meg a Neander zenekar. Akkoriban még saját szerzeményekkel koncerteztek, az első fellépésük még az orosházi Ifiházban volt. A zenei stílusokat tekintve a heavy metal és hard rock volt rájuk a legnagyobb hatással. Az évek folyamán sokan megfordultak a bandában, és a műfaj is eltolódott a dallamosabb rockzene irányába. A bő harminc évbe sok minden belefért, később az instrumentális progresszív rockzene műfajában próbálták ki magukat a fiúk. Majd 2012-ben elhallgattak a dalok, és egészen eddig, a szombati jubileumi koncertig kellett várni, hogy újra hallatóak legyenek.

Az est folyamán elsőként az instrumentális formáció állt színpadra, Bogdánffy Csaba, Násztor Róbert, Márta Balázs és Leszkó Pál ragadott hangszert. A második blokkban már teljesen más stílusú nóták csendültek fel.

– Amikor elkezdődött a koncert szervezése, sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez – mesélte Leszkó Pál. – Műfajtól, stílustól függetlenül mindenki örömmel vállalta a felkérést. Köszönet ezért Feldmann Józsefnek, Trippe Krisztinának, Adamik Jánosnak, Csete Zoltánnak, ifj. Kecskeméti Imrének, Kugyela Eörsnek, Leszkó Róbertnek, Miszlai Mártonnak és Sárecz Viktornak. Velük együtt hamarosan hallható lesz egy kis örömzenélés, ahol magyar rock és blues szerzemények csendülnek majd fel. Ebben a blokkban a P. Mobiltól a Prognózisig, Ákostól a Hobo Blues Bandig sok emblematikus magyar dalé lesz a főszerep.

Az X-faktor című tehetségkutató műsorból jól ismert Miszlai Marci is örömmel állt mikrofon elé aznap este. A 30 éves szülinapi koncert szépsége ebben is állt, hogy huszonévesen zenéltek a hatvanasokkal.

– Őszintén szólva a koncertszervezés előtt még egyszer sem hallottam a Neander zenekarról – mondta Miszlai Marci. – Az egész onnan jött, hogy egy helyen dolgozunk Leszkó Palival, ő ajánlotta fel, hogy játszunk együtt a jubileumi koncerten. Jó volt a nagyöregekkel együtt próbálni. Talán még egy kicsit fiatalítottam is rajtuk. A közönség soraiba is több fiatalt hoztam, a szüleim mellett eljöttek szurkolni a barátaim is.

A közönség maximálisan elégedett volt a jól szervezett, bő két órás műsorral, akik együtt élték fiatalságukat a ’90-es években, azok most jót nosztalgiáztak. „Egy koncert” – mondta Dugó. Most így tervezik a tagok. Az volt a cél, hogy ezt a jubileumi alkalmat megvalósítsák. Aztán, hogy mit hoz a jövő, még senki sem tudja.

Kiemelt kép: Mónus Zoltán

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.