- hirdetés -

A fiatal közgazdász lány egészen korán megismerkedett az agrárvilággal, mára ő irányítja a dombiratosi székhelyű családi vállalkozásukat. Szebegyinszki Georgina elsősorban szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik, bátran vezeti a legnagyobb mezőgazdasági gépmonstrumokat is.

A Szent István Egyetemen közgazdászként végzett Georgina tanulmányai ideje alatt is kivette a részét a családi gazdaságuk és cégük feladatellátásában, 2012-ben édesapjától vette át a vállalkozás vezetését. Megtudtuk, mintegy 850 hektáron végez szántóföldi növénytermesztést, ez mára a szolgáltatásokkal együtt meghaladja az 1000 hektárt. A földeken klasszikus vetésforgó keretein belül búzát, kukoricát, napraforgót és repcét termeszt.

Elmondta, mindent megtesz annak érdekében, hogy modernizálja, innovatív elképzeléseivel még eredményesebben működtesse a vállalkozást. A vezetői feladatok ellátása mellett a földeken is aktív részese a munkának. A növényvédelem és tápanyag-utánpótlás területe áll hozzá legközelebb, emellett a gépek szerelmese. Amennyiben a feladat úgy kívánja, a traktorban vagy kombájnban ülve is elboldogul.

Szebegyinszki Georginát az Év Agrárembere kitüntetői díj 2018-as kiírásán a szakmai grémium a fiatal gazda kategóriában a döntősök közé választotta. A közelmúltban Egerben tartott ünnepélyes eseményen közönségdíjat vehetett át.

– A jelölésről telefonon keresztül értesültem, a vállalkozásunkkal kapcsolatban álló partnerek terjesztettek fel a versenyre. Felelősségteljesen álltam a kihívás elé, hiszen képviseltem a megyét, szülőföldemet – emlékezett vissza Georgina.

Szebegyinszki Georgina elhivatottságot érez a mezőgazdaság iránt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az agrárvilágban bátran keresik fel, kérik ki szakmai véleményét. A dombiratosi gazdálkodó társadalmi szerepvállalása is széles körű, többek között a helyi vadásztársaság tagja, a települési agrárgazdasági bizottság képviselője, valamint a térségben földtulajdonosi közös képviselőnek választották.

– A mezőgazdaság egy életforma, az év egyes időszakaiban reggeltől estig tartó munkát igényel. A fiatalokat csak bátorítani tudom, az agrárium izgalmas és támogatott fejlődési pályán lévő terület. A termesztési és műszaki technológiai megújulás révén a legtöbb felsőfokú végzettséggel lehetőség kínálkozik benne elhelyezkedni, a hölgyek körében is egyre kedveltebb életpálya, helytállnak a szakmában – tette hozzá.

Szebegyinszki Georgina optimista a mezőgazdasági terméshozamot illetően, bár az őszi vetésű repce és a kalászosok sem tudtak a megfelelő mértékben fejlődni a korábbi csapadékszegény időjárás miatt. A tavaszi vetésnél az elmúlt hetek hótakarója bizakodásra adhat okot. A gazdászlány idei céljaként megemlítette, a szakmai tudásának gyarapítása és a tanulás mellett bővítené vállalkozása magtárkapacitását, a gépparkot, valamint hídmérleget építene ki. Nagy hangsúlyt fektet továbbá a terméspotenciálra és a termés minőségének javítására.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.