- hirdetés -

Orosháza nagy múltú intézményeit, emlékműveit és jellegzetességeit bemutató sorozatunkban ezúttal a már a XIX. században felavatott, nagy múltú Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola történetének és fontosabb eseményeinek jártunk utána.

A Református Két Tanítási Nyelvű Általános iskola polgári iskolaként indult, az ünnepélyes alapkőletétel a XIX. század végén, 1893. augusztus 21-én a községi elöljáróság és az iskolaszék tagjainak jelenlétében történt. Nagy erőkkel haladt ezt követően az építkezés és 1894. augusztus 1-én átadhatóvá vált a teljesen elkészült intézmény. Végül kicsit később, október 13-án történt meg az intézmény végleges felavatása.

Polgári iskolaként kezdte meg működését az intézmény, melyet 1894-ben adtak át (Fotó: refiskolaoh.hu)

A polgári iskola 1945 után fokozatosan alakult át államivá, 1949-re pedig teljessé vált a nyolcosztályos általános iskolai képzés. Egy évre rá az előzőleg még két igazgatás alatt álló I. és II. számú állami általános iskola egyesült, az új intézmény neve I. sz. Állami Általános Iskola lett. Fontos mérföldkő volt, hogy az 1956-57-es tanévben megindult a vegyes osztályok szervezése, hiszen addig mindössze 6 tanulócsoport volt vegyes a 8 alsós és 16 felsős osztályból. A folyamat az 1959-60-as tanév végére vált általánossá.

Az intézmény 1962. május 12-én vette fel a József Attila Általános Iskola nevet, Rajki József orosházi származású szobrász pedig elkészítette a névadó mellszobrát. Az iskola rekordlétszámát 1983-84-re tehetjük, amikor 1192 tanuló járt az intézménybe. Ekkor körülbelül 30-50 főre tehetjük a tanulócsoportok létszámát.

Sokáig József Attila nevét viselte az intézmény neve (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az 1994-es év szinte teljes egészében a centenáriumra való felkészülés jegyében telt el. Egy ünnepségsorozat keretében emlékeztek meg mindazokról, akik az iskolában tanultak vagy tanítottak. Többek közt Falus Elek grafikus, Rajki László szobrászművész, Boldizsár István festőművész, Sós József orvos és Darvas József író neve is kapcsolódik az intézményhez.

A 2003/2004-es tanév végén nagyszabású korszerűsítési munkák kezdődtek. 2007 nyarán lezajlott az általános iskolák integrációja, melynek eredményeképpen a korábban önálló tagintézmények jogutódjaként jött létre az „Orosháza Város Általános Iskolája” közoktatási intézmény. A közös igazgatású intézmény neve az Orosháza Város Általános Iskolája és Pedagógiai Szolgáltató Intézménye lett.

2011 óta áll a Református Egyház fennhatósága alatt az iskola (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az iskola 2011. szeptember 1-vel új keretek között kezdte meg működését, ugyanis ekkor került a református egyház fenntartása alá. A fenntartóváltás új tanítási programmal is járt, az első évfolyamon bevezették a magyar-angol két tanítási nyelvű osztályokat. Az intézmény neve Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola lett, melyet a mai napig is használ.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.