- hirdetés -

Gazdafórumra invitálta a gazdálkodókat szerda délutánra az Orosháza és Térsége gazdakör, illetve az Orosházi Települési Agrárgazdasági Bizottság a városházára.

Talán a napirendre került témák fontossága, talán az előadók személye, de leginkább mindkettő miatt megtelt a városháza nagyterme a fórumra érkező gazdákkal.

A fórum első előadója dr. Feldmann Zsolt, az Agrárminisztérium Mezőgazdaságért felelős Államtitkára volt. 2019-es év aktualitásairól és a Közös Agrár Politika (KAP) 2020 utáni programjáról beszélt.

Magyarország a 2014-2020-ig tartó időszakban tizenkét milliárd eurónyi összeget kap, mely különböző utakon jut el a termelőkhöz. A 2020 utáni, következő pénzügyi időszak szabályai és a forrás nagyság még most alakulnak. Nem mindegy a magyar termelőnek, hogy milyen forrásokból gazdálkodhat a támogatásokat illetőleg és hogy ezeket milyen feltételekhez kötve kaphatja meg.

Az államtitkár beszámolóját nagy figyelemmel hallgatták (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

-Ez sűrűsödik össze a Közös Agrár Politika reformjában. Jelen pillanatban azt látjuk – és ez nem elfogadható számunkra – hogy az Európai Bizottság javaslata alapján több követelmény hárulna a magyar termelőkre, másik oldalról pedig csökkenne a mezőgazdaságba eljutó forrás mértéke. Azt várjuk, hogy 2014-hez hasonlóan 2021 is átmeneti év lesz. A közös Európai költségvetést reményeink szerint egy megújuló Európa Parlament és Európai Bizottság fogadja majd el. Ezért fontos, hogy az idei EP választásokon az erősebb agrárpolitikát képviselő irányt vivőket támogassuk.

Dr. Feldmann Zsolt a fórum után elmondta, hogy mindig örömmel jön városunkba, hisz az itteni gazdakör vendégszerető és igen aktív, a közös ügyek iránt érdeklődő tagsággal rendelkezik. Orosháza és Békés megye termelői igen fontos szerepet visznek a magyar agráriumban. Fontos, hogy gyakran cseréljünk eszmét és ez a mai rendezvény ilyen szempontból nagyon hasznos volt.

A másik fő téma a Békés Megyei Kormányhivatal megyei gazdákkal kötött partnerségének elmúlt évi eredményei és az idei év támogatásai, pályázatai voltak.

Meg kell hallanunk a gazdák akaratát, szándékát…(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mint azt Dr. Rákóczi Attila a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, az elmúlt időszakban megkötött számos együttműködési megállapodás közül az elsőt a NAK-kal kötötték, hisz az ő apparátusuk, a falugazdász szolgálat segítségével tudjuk a kormányzati szándékokat megismertetni, végrehajtani, illetve partnerséget kötni a gazdákkal.

-Számunkra nagyon fontos, hogy a gazdálkodók mit gondolnak, meg kell halljuk a gazdák akaratát, szándékát és ehhez mérten igyekszünk elvégezni a feladatainkat. Velük párhuzamosan gondolkodva igazítjuk az igényekhez az ügyintézést, legyen az vidékfejlesztés, vagy agrárügyi vonal egyaránt- emelte ki a főigazgató.

Pontos számokkal érkezett a tavalyi évről a főosztályvezető (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Magyarné dr. Knap Diána kormányhivatali főosztályvezető pontos adatokkal szolgált a jelenlevők számára a felhasznált támogatásokat illetően. Kiemelte a gazdák pontos és határidőre történő igénylés beadását, melynek köszönhetően a fellebbezések száma a tavalyihoz képest is csökkent, a néhány évinek pedig csak töredéke. Megtudhattuk a fórumon, hogy tavaly, Békés megyében a gazdálkodók részére 45.8 milliárd forintot fizettek ki, melynek nagy részét az Egységes Kérelmekre utalt 33.5 Mrd képezte. Az Orosházi járásban közvetlen támogatásokra 4.5Mrd, területalapú támogatásra 2.5 Mrd, zöldítési támogatásra 1Mrd forintot fizettek ki. Felhívta a gazdák figyelmét, hogy esetleges problémájukkal nyugodtan forduljanak a Kormányhivatalhoz.

A gazdafórum néhány kérdéssel zárult, melyek nagy részét Dr Feldmann Zsolt államtitkár, egyet pedig Horváth József gazdaköri elnök válaszolt meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.