- hirdetés -

Busz közlekedés, TOP-pályázat és költségvetés – többek között ezekről is tárgyal a város képviselő-testülete január utolsó napján.

09:13

Kezdetét vette 2019. első képviselő-testületi ülése. Burka László MSZP-s, Lövei Ferenc és Elekes Lajos Fideszes képviselők jelezték távollétüket.

A 6. napirendi pont a 2. napirendi pont elé került.

Füvesi Sándor a testületi ülések élő közvetítéséről szóló indítványt nyújtott be. Nem került fel a napirendek közé, a polgármestert kérte meg, hogy válaszoljon miért nem vették fel.

Dávid Zoltán válaszában elmondta, hogy már korábban megtárgyalták a kérdést, akkor döntöttek.

Füvesi Sándor a testületi ülések élő közvetítéséről szóló indítványt nyújtott be. Nem került fel a napirendek közé, a polgármestert kérte meg, hogy válaszoljon miért nem vették fel.

Dávid Zoltán válaszában elmondta, hogy már korábban megtárgyalták a kérdést, akkor döntöttek.

Fetser János név szerinti szavazást kért, a napirendi felvételről.

Antal László: nem, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fejes Róbertné: nem, Fetser János: igen, Füvesi Sándor: igen, Horváth József: nem, Kovács Péter: nem, Lénárt Zoltán: igen, Németh Béla: nem, Dr. Szabó Ervin: igen, Tóth Zoltánné: nem.

Nem került a napirendek közé Füvesi Sándor indítványa, majd ezután a napirendeket megszavazta a testület.

9:16

1.) DAKK Zrt. megállapodás

/1. DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt-vel megkötendő pénzügyi megállapodással kapcsolatos döntés meghozatala. Az előterjesztés itt olvasható.

A 2018-ban kötött egyezség szerint a DAKK Zrt. regionális járatain, amelyek Orosháza közigazgatási területén közlekedik, helyi közlekedésre is használhatók. A közlekedési cég összesen 221 238 járat kilométert vállalt, ami 4 026 524 forint plusz áfa összegbe került a városnak, melyet a 2019-es költségvetésből fizetnek ki.

/2. Döntés az Orosháza belterület 835/2. hrsz-ú ingatlan hasznosítására vonatkozó elszámolás elfogadásáról. Az előterjesztés itt olvasható.

Az elmúlt két évben a DAKK Zrt. a várostól bérelt buszpályaudvaron elvégezte a helyiségek tisztasági festését, az épület külső hőszigetelésének, a tető javítását. Ez összesen 2 645 550 forint plusz áfa értékben valósította meg. A közlekedési társaság a bérleti díjból és a felújítás költségéből eredő, még el nem számolt különbözetet, azaz 2 001 480 forintot plusz áfa összeget idén használná fel.

/3. Helyközi járatok helyi személyszállításban való közreműködésére vonatkozó megállapodás jóváhagyása. Az előterjesztés itt olvasható.

Ugyanazokkal a feltételekkel újította meg a város és a DAKK Zrt. az együttműködést. Ennek értelmében az Orosháza közigazgatási területén közlekedő buszok, helyi közlekedésre is használhatók. Ezek mellett több menetrendet is aktualizált a közlekedési társaság a város kérésére.

Dr. Szabó Ervin kérdést tett volna fel a helyi járatokkal kapcsolatban. Dávid Zoltán polgármester úgy ítélte meg, ez nem a napirendhez kapcsolódó kérdés, ezért lezárta a vitát. Az ellenzéki képviselők emiatt nem szavaztak a harmadik pontról, így ezt 9 igennel fogadta el a testület.

6.) Az Orosházi Kórház részére nyújtott támogatás elszámolása; Az Orosházi Kórház 2019. évi támogatása. Az előterjesztés itt olvasható.

Az Orosházi Kórház 2018-ban kapott 12 millió forinttal számol el. Idén az önkormányzat a Sürgősségi Betegellátó Osztályon, valamint a Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon a biztonságos, magas szintű munka biztosításának érdekében három millió forinttal többet, összesen 15 millió forintot biztosít az intézménynek.

Dr. Duray Gergő az Orosházi Kórház főigazgatója válaszolt Fetser János kérdéseire.

– Tavaly év végén a kórház kapott konszolidációt. Voltak csúszások a dolgozók bérének kifizetésében. Találtak forrásokat, hogy az elmaradt számlákat, ki tudjuk fizetni. Az EMMI-től várjuk a pénzek utalását, ezután minden elmaradás ki lesz fizetve – mondta a főigazgató.

A nővérszállóval kapcsolatban elmondta, hogy nem tudja az egész érintett lesz-e. Erre választ még nem kaptak.

Fetser János módosító javaslatot tett a tervezett 15 millió forintos támogatás 24 millió forintra emeléséről.

Bojtor István alpolgármester kiemelte, az önkormányzat támogatni kívánja az Orosházi Kórház működését, a lehetőségekhez mérten év közben is.
–Ilyen szempontból nincs szégyenkezni való, mindenből lehet többet adni és kérni – mondta Bojtor István.

A jobbikos képviselő, Szabó Ervin kérdést tett fel : mi az oka annak, hogy nem adják meg a kórház által kért 24 millió forintot? Az ellenzéki képviselő szerint más projektek helyett inkább ezt kell támogatni.

Dávid Zoltán, polgármester válaszában kifejtette, hogy a város lehetősége szerint minden kérést teljesít, amit a főigazgató kér. Legyen szó lakásigényről, vagy anyagi támogatásról.

A módosító javaslatról név szerint szavaztak a képviselők.

A módsító javaslatot nem fogadta el a testület.

Dávid Zoltán 5 perc szünetet rendelt el.

10:11 Folytatódik a testületi ülés.

A a napirend mindkét határozati javaslatát 8 igen és 4 tartózkodással elfogadta a testület.

2.) A Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2018. évi beszámolójának elfogadása és a 2019. évre kötendő megállapodás elfogadása. Az előterjesztés itt olvasható.

A város egy millió forint kamattámogatási keret összeget ajánlott fel a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány részére. Az egyezség lényege, hogy azok a vállalkozók kaphatnak nulla százalékos, kedvezményes hitelt, akik Orosházán tervezik fejleszteni, illetve itt képzelik el hosszú távon jövőjüket. Tavaly a keretből négy vállalkozás, összesen 475 412 forintot használt fel. Idén várhatóan többen fogják igénybe venni a támogatást, ezért az előterjesztésben javasolják a keretösszeg emelését másfél millió forintra.

A napirend első határozati javaslatát 11 igennel és 1 tartózkodással, míg a másodikat egyhangúlag fogadta el a testület.

3.) Döntés a Vízellátás Történeti Gyűjtemény jogi sorsáról. Az előterjesztés itt olvasható.

A város és az Alföldvíz Zrt. jogelődje, a Békés Megyei Vízművek Zrt. 2010-ben kötöttek egy megállapodást, melyben a Zrt. tulajdonában álló kútmúzeumi kiállítási darabokat használatra adja át. Megegyeztek, hogy ezeket a Tass utcai szivattyú házban illetve, az állami tulajdonú, Könd utcai víztoronyban állítják ki.

A mai napig nem tisztázott, hogy a víztorony ki gyakorolhatja a használati jogot. 2015 januárjában az Alföldvíz Zrt. lemondott volna a kiállítási darabokról, az Orosházi Múzeumért Alapítvány részére és kérte a korábbi megállapodás törlését, hiszen így a Könd utcai ingatlanra sem tartana a továbbiakban igényt.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t megkeresve 2016-ban több lehetőséget is felajánlott a víztoronnyal kapcsolatban. A város az ingyenes átadást választotta, a folyamatot a vagyonkezelő el is indította. Az MNV 2016 szeptemberében megváltoztatta álláspontját, eszerint elektronikus aukción értékesítené az ingatlant, amire azóta sem került sor.

Látva a rendezetlen ingatlan jogi sorsa nem rendeződött, illetve a Tass utcai gyűjteményben csőtörés miatt kár keletkezett, az önkormányzat részéről nem várható el a gyűjtemény felelős őrzése. Az Alföldvíz Zrt. felajánlotta, hogy visszaveszi a kiállított darabokat, a keletkezett károkért nem kér kártérítést. Javasolta, hogy a korábbi gyűjteméne vonatkozó megállapodást bontsák fel közös megegyezéssel. A város nem zárkózott el attól, hogy a jövőben helyet biztosítson egy időszakos kiállításnak.

A testület egyhangúlag, 12 igennel elfogadta a napirendet.

4.) Egyházak 2018. évi támogatási összegeinek elszámolása, valamint kapcsolódó döntések meghozatala. Az előterjesztés itt olvasható.

Az előterjesztésben a gyülekezetek a várostól kapott támogatások elszámolása található. A Jézus Szíve Plébánia a várostól kapott vissza nem térítendő három millió forintot a belvárosi, katolikus templom felújítására fordította.

Az Orosházi Református Egyházközség szintén három millió forint támogatást biztosított az önkormányzat. Ebből többek között a Könd utcai parókia belső festését, villamoshálózat korszerűsítését, kerti fém tároló kialakítását és bejáró készítését is megvalósították.

Az Orosházi Evangélikus Egyházközség is hasonlóan három millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. Ezt a Győry Vilmos téren található evangélikus templomtorony homlokzatának javítására, illetve a Meszes kisköz tetőjavítási munkálataira, illetve a galambok elleni védekezésre fordítaná. Ördög Endre, igazgatólelkész kérte a testületet, hogy az elszámolási kötelezettséget 2018 december 31 helyett, idén április 30-ig hosszabbítsa meg a testület.

Mind az öt határozati javaslatban 10 igennel és 2 tartózkodással fogadta el a testület.

5.) Tulajdonosi hozzájárulás és támogatás nyújtása az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda sportpálya felújításához. Az előterjesztés itt olvasható.

Az önkormányzat mint tulajdonos hozzájárul, hogy az OMTK-ULE felújítsa az Eötvös iskolában található műfüves pályát. Ezen felül öt millió forintot biztosít az egyesület számára, az ezen felül járó költséget a klub állja.

Fetser János (MSZP) elmondta, hogy többször született interpelláció, mert nem volt rendesen karban tartva a pálya. Kifejtette, az Eötvös iskola műfüves pályájának felújítása a szerződés szerint az egyház feladata. Rávilágított, hogy a katolikus egyház Szegeden, Gyulán sok milliót költ el sportpályákra, ezért nem érti, hogy miért a város költségvetéséből kell kifizetni a beruházást. Megkérdezte, miért egy alapítvány kezében van a pálya kezelése.

Bojtor István alpolgármester elmondta, hogy a jövőre nézve megállapodást kötöttek, hogy a bérleti díj kezelése egy másik számlára kell utalni. Ezt az összeget pedig karbantartásra kell fordítani.

A napirendet 8 igennel 4 tartózkodással elfogadta a testület.

7.) Pályázat benyújtása az Orosháza Városi Önkormányzat Egységes Szociális Központ Tanyagondnoki Szolgálatának fejlesztésére. Az előterjesztés itt olvasható.

Vita nélkül, egyhangúlag 12 igennel támogatta a testület az előterjesztést.

10:33

8.) 1 / TOP-5.2.1-15-BS1-2016-00005 kódszámú, „Tegyünk érte közösen – Helyi komplex program Orosháza társadalmi integrációjáért” elnevezésű pályázathoz önerő biztosítása. Az előterjesztés itt olvasható.

Orosháza Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5.2.1-15 azonosító számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” elnevezésű felhívásra, melyet el is nyert. A pályázat elsősorban a települési szegregált, másodsorban a szegregációval veszélyeztetett területek lakosságának felzárkóztatására irányult, amely a Dankó István utca – Szondi utca – Kutasi utca és Hun utca – Sámsoni utca, valamint a Makói utca által határolt területet foglalja magában.

A projektfejlesztés során elkészített Közösségi Beavatkozási Terv (KBT) költségeinek támogathatóságát azonban a közreműködő szervezet elutasította.
Az Önkormányzat kifogással élt a költségtétel elszámolhatóságát illetően, de azt az Irányító Hatóság 2018.12.12-én kelt levelében elutasította és további jogorvoslati lehetőséget a tárgyban nem biztosít.

A KBT készítésének költsége 2.787.650 forint, amely önerőként biztosítandó a pályázat költségvetésében.

Fetser János kért szót. A szocialista képviselő szerint a pályázat lehetőséget teremtene, hogy a Hun és Dankó utca lakóiért tegyen valamit a város. Nem érti, miért kell plusz összeget egy száz százalékban támogatott pályázathoz biztosítani. A volt polgármester szerint a pályázat írója hibázott, mert rossz besorolásba helyezte a KBT elkészítésének költségeit.

Fetser János módosító javaslatot tett arról, hogy ne fizessen a város, a költségek terheljék a pályázatírót.

Elekes Lajos alpolgármester kifejtette fizikai beruházást ez a projekt nem tesz lehetővé. Az utak állapotának javítása nem kivitelezhető. Az alpolgármester válasz adása közben többször félbeszakították az ellenzéki képviselők. Emiatt lezárta a vitát az ülést vezető polgármester.

Fetser János újra megkérdezte, ki hibázott? A projektfelügyelet vagy a hivatalban valaki. A képviselő szerint ez a szavazás szempontjából fontos információ.

Elekes Lajos alpolgármester javasolta az eredeti javaslat szerinti szavazást meg, hiszen Orosházának nincs kifizetetlen számlája. Megvizsgálják a szocialista képviselő által javasolt problémát és a következő testületi ülésen újra megvitatják.

Fetser János módosító javaslata szerint Dávid Zoltán polgármester vizsgálja ki a felmerült hibát és tegye meg a szükséges jogi lépéseket.

Elekes Lajos tartotta magát előző javaslatához, hogy az eredeti határozatot szavazzák meg. A szükséges lépéseket pedig tegyék meg a hivatal jogi szakemberei.

A módosító javaslatot nem fogadták el.

Az eredeti határozati javaslatot 8 igen 2 nem és 2 tartózkodással elfogadták.

8.) 2/ Felhatalmazás közbeszerzési feladat ellátására vonatkozó szerződéskötésre. Az előterjesztés itt olvasható.

A Terület-és Településfejlesztési Operatív Program keretében kiírt és támogatásban részesített négy projekt vonatkozásában közbeszerzési eljárás lefolytatása szükséges. A négy érintett projekt: Orosháza-Gyopárosfürdő városrész turisztikai célú
fejlesztése, zöld város kialakítása Orosháza belvárosában, valamint a fenntartható települési közlekedésfejlesztés első és második üteme. A közbeszerző kiválasztására lezajlott a beszerzési eljárás, melyet legalacsonyabb ajánlatot tevő kiskunhalasi JT Infotéka Kft. nyert el. Az ajánlattevő által megküldött szerződés-tervezetekben a megbízotti felelősség korlátozása szerepel. Ennek elfogadásáról, illetve a szerződés aláírásról döntenek a képviselők.

A testület elfogadta ezt a pontot is, 8 igen és 4 tartózkodással.

10:59

9.) Az Orosházi Kistérség Többcélú Társulás Társulási Megállapodásának módosítása. Az előterjesztés itt olvasható.

Az Orosházi Kistérség Többcélú Társulása 2019. január 17. napján tartott ülésén határozatot hoztak a társulási megállapodás módosításáról.

A Társulási Tanács döntésének indoka, hogy a megállapított 2018. évi tagdíj mértéket emelni szükséges. A módosítással az orvosi ügyelet feladatainak finanszírozására meghatározott 2018. évi tagdíj 43 forint/fő/hó összegről 50 forint/fő/hó összegre módosulna, a család- és gyermekjóléti feladatainak, valamint a munkaszervezet feladatainak finanszírozása azonban változatlan marad. Valamint a társulás tag településeinek lakosságszámát aktualizálták, amely a tagdíjfizetés alapját képezi.

A képviselők döntenek a társulási megállapodás módosításáról.

A testület elfogadta a napirendi pontot, 8 igen és 4 tartózkodással.

10.) Az Önkormányzat részvétele a 2019. évi járási startmunka közfoglalkoztatási programokban. Az előterjesztés itt olvasható.

Orosháza Város Önkormányzata 2019-ben is indít járási startmunka közfoglalkoztatási programokat. Az Önkormányzat előzetes programterve szerint:

A mezőgazdasági program 15 közfoglalkoztatott-tal indul 12 hónapra, míg a szociális program 55 közfoglalkoztatott-tal indul 12 hónapra. A szociális program közvetlen költségeienk támogatási mértéke 90,90 % ezért a kötelezően vállalt önkormányzati önerő mértéke 1. 259. 510 forint.

Az előterjesztésben olvasható, hogy az önkormányzat a két programhoz saját hozzájárulásként 12. 401. 313, forintot tervez többek között kukoricatermesztésre, sertés tenyésztésre, mobil WC üzemeltetésre, szaktanácsadói munkadíjra, konténeres és munkásszállításra.

Fetser János (MSZP) nem ért egyet azzal, hogy kukorica termesztésre és sertés tenyésztésre költsön az önkormányzat. Mint mondta, nem sok értelme és haszna van. Javaslata szerint olyan programra van szükség ami széles körben

Fejes Róbertné elmondta, hogy ezzel a programot ilyen célokkal nullszaldósra tudják kihozni.
– Lecsökkent a közfoglalkoztatásban dolgozók számra, ezért szükség volt olyan programra, ahol az emberek képzettségének megfelelő munkát tudunk adni – mondta az alpolgármester.

A járdafelújításra vonatkozó tevékenységet szakemberhiány miatt vették ki a programból. Az alpolgármester elmondta, hogy a járda építést továbbiakban az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. valósítja meg.

Fetser János szerint nem elfogadható az alpolgármester válasza, mert a térségben nincs igény kukorica termesztésre és sertés tenyésztésre. Hozzátette, hasznosabb célokat is kitűzhetnének.

8 igen 4 tartózkodással végül elfogadta a testület

11:11

11.) Nemzetiségekkel kötött együttműködési megállapodások éves felülvizsgálata. Az előterjesztés itt olvasható.

Az önkormányzat 2018. január 31-én a településen működő három nemzetiségi önkormányzattal (a Román Nemzetiségi, Roma Nemzetiségi és a Német Nemzetiségi Önkormányzatokkal) határozatlan időtartamú együttműködési megállapodásokat írt alá. Az előterjesztésben olvasható, hogy idén januárban a törvényi rendelkezésnek megfelelő időközi felülvizsgálat megtörtént, ennek alapján a három Nemzetiségi Önkormányzattal fennálló együttműködési megállapodás módosítására érkezett javaslattétel.

A módosítások alapján pontosították a belső ellenőrzésre vonatkozó rendelkezéseket. Az önkormányzati támogatás megfizetésére vonatkozó rendelkezés kiegészült a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának évére vonatkozó ütemezéssel.

A testület elfogadta a napirend első határozati javaslatát 10 igen 2 tartózkodással, a második és harmadik napirendi pontot pedig egyhangúlag 12 igennel.

12.) Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról. Az előterjesztés itt található.

Vita nélkül, 8 igen 4 tartózkodással elfogadták.

13.)
/1. Orosháza Város Önkormányzata 2019. évi költségvetését megalapozó döntések meghozatala. Az előterjesztés itt olvasható.

/2. Orosháza Város Önkormányzata 2019. évi költségvetési rendelete + Könyvvizsgálói jelentés

Fetser János elmondta, hogy az ő idejében más filozófia szerint alakították ki a költségvetést. A szocialista képviselő szerint a város lemarad a térség városaihoz képest. Szerinte fontos lenne, hogy a városban található épületek – pl. Gémes palota, a múzeum, az üresen álló könyvtár – karbantartása, amelyek nincsenek benne a költségvetésben.

A szocialista képviselő módosító javaslatot tett: ne a társadalmi kapcsolatok bizottsága, hanem a testület döntsön nyilvános ülésen. Bojtor István alpolgármestertől megkérdezte, mit terveznek az üresen álló önkormányzati ingatlanokkal.

Dr. Szabó Ervin (Jobbik) szerint a költségvetés elfogadhatatlan. Nem veszik figyelembe az ellenzéki javaslatokat. Hozzátette, a költségvetés nem azt a célt szolgálja, hogy helyben tartsák az embereket. A jobbikos képviselő szerint eladósítják a várost.

Bojtor István alpolgármester kifejtette, a költségvetést működési hiány nélkül kell megtervezni. Elmondta, hogy folyamatosan egyeztették a költségvetést a város cégeivel, szervezeteivel, akik el is fogadták. Az alpolgármester szerint a költségvetés bevételi és kiviteli szempontból is ésszerűen van kialakítva. Rávilágított, hogy az oktatás, egyházak, a helyi civil szervezeteket, sportegyesületeket is kapnak támogatást. Köszönetet mondott az adófizetőknek, akiknek a jóvoltából támogathatják ezeket a felsorolt szervezeteket.

Elekes Lajos alpolgármester szerint nem igaz, hogy eladósodik a város, hiszen az önkormányzat által felvett likviditási hiteleket év végéig vissza kell fizetni, aminek eleget is tesz.

Dávid Zoltán, polgármester cáfolta a jobbikos dr. Szabó Ervin állítását, miszerint nem vonták be őket a tervezésébe. A polgármester elmondta, hogy korábban kilenc ellenzéki javaslatot is beemeltek a város költségvetésébe. A városvezető hozzátette, hogy körültekintően alakították ki a költségvetést, majd megköszönte az orosházi cégeknek, adózóknak, akik segítették a város sikeres évzárását.

Fetser János módosító javaslatáról név szerint szavazott a testület. 4 igen és 8 nem szavazat mellett nem fogadták el a módosító javaslatot.

Az első és második határozati javaslatról szavaztak a képviselők. Mindkét alkalommal 8 igen és 4 nem mellett elfogadták Orosháza költségvetését.

12:08

Zárt ülésen folytatódik a képviselő testületi ülés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.