- hirdetés -

Mozgalmasan indult az év a Táncsics Mihály Gimnáziumban. A pályaválasztás előtt állók az iskolai rendezvényeken kívül elutaztak az Educatio kiállításra, miközben az intézmény fiatalabb tanulói idén is remekül szerepeltek, és döntőbe jutottak a „Keresem ősöm udvarát” elnevezésű irodalmi versenyen.

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon felsőoktatással kapcsolatos kérdéseikre kaphattak választ azok a 11. és 12. évfolyamos diákok, akik buszra ültek és Budapestre utaztak január 12-én.
– A cél az volt, hogy a tanulóink megismerjék a hazai és esetleg a külföldi egyetemek, főiskolák szakjait, karait, a felvételi követelményeket. A prospektusok mellett a jelenlegi hallgatók tapasztalatokat is megosztottak velük. Jellemző kérdés volt például hozzájuk, hogy mennyire erős a matematika, lehet-e kollégiumi ellátást kérni, de a kollégiumi életről vagy a diploma utáni jövőképükről is beszéltek – részletezte Árusné Erős Krisztina igazgatóhelyettes.

Hozzátette, a rendezvény elsősorban azoknak a tizenkettedikes diákoknak volt hasznos, akik még nem döntötték el, hová jelentkeznek, illetve, megerősítést vártak döntésükkel kapcsolatban.
– A felsőoktatási intézmények mellett tankönyvkiadók, szakképző intézmények és nyelviskolák is képviseltették magukat, valóban széles spektrumát bemutatva az érettségi utáni lehetőségeknek. A diákok többsége úgy nyilatkozott, hogy hasznát vette a látottaknak, hallottaknak – emelte ki az igazgatóhelyettes, aki elmondta azt is, hogy 140 végzősük zöme már tudja, milyen irányba szeretne továbbtanulni, kialakultak a sorrendek. Az elsődleges célpont idén is a Szegedi Tudományegyetem, a második legnépszerűbb pedig Budapest, pontosabban a fővárosi egyetemek, főiskolák.

Petőfiből vetélkednek

A továbbtanulás mellett versenyek is lázban tartják a diákokat. A „Keresem ősöm udvarát” elérkezett a döntőhöz, ahová a Táncsics Mihály Gimnáziumból három csapat jutott be. A verseny több mint egy évtizedes múltra tekint vissza, és minden évben egy irodalmi korszak vagy neves személyiség köré épül. Ezúttal Petőfi Sándort és korát járja körül.

A levelező fordulóban egy feladatsort kellett megoldaniuk a csapatokat alkotó 9-10. évfolyamos gyerekeknek. A feladványok között szerepelt szövegalkotás, kellett írni naplóbejegyzést a forradalom résztvevőjének bőrébe bújva, és versillusztráció is várt a diákokra.

Mint megtudtuk, a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a megmérettetés nem a gimnazista tananyagra épül, így sok külön felkészülést igényel. A döntőt február 15-én rendezik Szeghalmon, a versenyt kiíró Péter András Gimnáziumban. Addig többek között A helység kalapácsa című vígeposz egy három perces jelenetét is be kell gyakorolniuk a csapatoknak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.