- hirdetés -

Verseltek, énekeltek, de a képzőművészeti tehetségüket is bemutathatták az idei Kölcsey-verseny alkalmából a Székács József-, valamint a környék evangélikus iskoláinak tanulói. A Magyar Kultúra Napja alkalmából tartott rendezvényen az ötödik osztály képviselőitől kezdve, egészen a végzősökig sokan léptek színpadra.

Tizenhetedszer tehették magukat próbára január 18-án Orosháza és a környék evangélikus iskoláinak tanulói, a Székács József Evangélikus Iskola idei, ezúttal is a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett Kölcsey-versenyén.

– 2003 óta rendezi az iskola minden tanévben ezt a rendezvényt. Kezdetben versmondóversenyként indult, az évek során azonban népdaléneklési versennyel, valamint rajz és fotópályázattal is bővült. Mivel a Magyar Kultúra Napjának a rendezvényeihez tartozik, ezért a versmondó verseny kötelező költeménye is szorosan ehhez kapcsolódik. A rajzpályázat témájaként is igyekszünk a magyar történelemhez kapcsolódót találni – tudtuk meg Szőke-Kilián Szilviától, az intézmény igazgatóhelyettesétől.

Szavalatokkal és népdalokkal léptek fel a diákok (Fotó: Rosta Tibor)

Hozzátette, a versmondók az 7-12 osztályok képviselői közül kerültek ki, a népdalénekesek esetében az 5 osztályok képviselői jelentették az alsó korhatárt, ahogyan a képzőművészeti pályázatokra is az 5-től 12-ig osztályokig terjedő korcsoportokból érkeztek a jelentkezések. Nagy Róbert, igazgató a verseny nyitásaként köszöntötte a diákokat, a vendégeket, az összesen kilenc főből álló zsűrit és az iskola tanárait, akik nélkül az esemény nem jöhetett volna létre.

– A versenyen természetesen mindenki szeretne megfelelni felkészítő tanárainak, a szüleinek, annak az iskolának, melyet képvisel és nem utolsósorban saját magának. Ezért hadd biztassalak titeket, hogy amikor szavaltok vagy énekeltek, gondoljatok arra, hogy az Úristennek akarjatok megfelelni – hangoztatta köszöntő beszédében az igazgató.

Ezután Szőke-Kilián Szilvia, igazgatóhelyettes a verseny szabályzatát és lebonyolítását ismertette, majd különböző helyszíneken elindulhatott a várva várt szavalatok és népdalok előadása. Nagy Emma Boglárka izgatottan készült a népdalénekesek versenyére, hiszén idén először mutathatta be tudását a zsűrinek és a közönségnek. Zalai Bernadett is izgatottan nyilatkozott a versenyt megelőzően.
– Verssel és népdallal is készültem, utóbbinál egy erdélyi dalt választottam. Remélem, hogy jól fog sikerülni és minél jobb eredményt tudok elérni mindkét kategóriában – mesélte.

Részletes eredmények a versmondó és népdaléneklési versenyről:

Vers:
7-8. osztály:
1. Máté Szabina (Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Szarvas)
2. Kuris Piroska (Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Aszód)
3. Stefán Bernadett Zsófia (Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, Orosháza)

9-10. osztály:
1. Polgár Dávid (Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, Orosháza)
2. (és különdíjas) Kassai Ádám (Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum, Gimnázium és Kollégium, Sopron)
3. Mester Dóra (Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Szarvas)

11-12. osztály:
1. Kovács Panna (Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Szarvas)
2. Kovács Fanni (Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, Orosháza)
3. Apjok István Francoise (Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Aszód)

Ének:
5-6. osztály:
1. Balázs Zoltán (Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Aszód)
2. Nyeső Réka (Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Orosháza)
különdíjasok: Benkő Anna (Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Aszód) és Balogh Roland (Elméleti Líceum, Nagykároly)

7-8. osztály:
1. Tóth Nikoletta (Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Orosháza)
2. Rakonczai Kata Bíborka (Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola és Óvoda)
3. Weisz Tímea (Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Szarvas)
különdíjasok: Zalai Bernadett (Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, Orosháza) és Nagy Emma Boglárka (Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, Orosháza)

9-12. osztály:
1. Sághy Eszter (Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Aszód), Koch Krisztina Vanessza (Elméleti Líceum, Nagykároly) és Nagy Fáta (Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum, Gimnázium és Kollégium, Sopron)
különdíjas: Nagy Luca Réka (Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, Orosháza)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.