- hirdetés -

Úgy tűnik a nagy télnek vége, azonban a hideg időjárás még tartósan térségünkben marad. A nap néha kisüt, de hűvös és sokszor szeles az idő. Akik ilyenkor készülnek a szabad levegőre mozogni, nemárt ha odafigyelnek néhány dologra.

Aki igazán szeret sportolni, annak a hideg idő sem lehet akadály, de akadnak olyanok is, akik újévi fogadalmuknak tesznek eleget már így az év elején. Az ilyen lelkiismeretes sportszerelmeseknek adunk néhány tippet Kolarovszki Nóra fitness edző segítségével.

Kolarovszki Nóra fitness edző elmondta, fontos, hogy fokozatosan növeljük a terhelést, az intenzitást (Fotó: Rosta Tibor)

– Fontos az időjárásnak megfelelő ruházat, a kellő bemelegítés és a fokozatosság. Ne akarjunk azonnal olimpiai bajnokok lenni, ha most vágunk bele a fittebb életbe vagy hosszú kihagyás után most kezdjük újra, fontos, hogy fokozatosan növeljük a terhelést, az intenzitást – kezdte az ismertetőt Kolarovszki Nóra. Hozzátette: ellenkező esetben nem csak a motivációnkat veszíthetjük el idő előtt, de könnyen meg is sérülhetünk.

Hogyan kezdjük el?

Az edző kiemelte: minden testmozgást bemelegítéssel kell kezdeni.
– Edzettségi szinttől függetlenül mindig hangsúlyozom a bemelegítés fontosságát, hiszen ennek hiánya sérülésekhez vezethet – hívta fel a figyelmet.

Emellett figyeljünk oda a réteges öltözködésre is, viszont ha túlzásba esünk, az sem jó, mivel akadályozhat minket a mozgásban.
– Akkor megfelelő a ruházat, ha a szabadba érve mozgás nélkül enyhén fázunk, így 5-10 perc mozgás után, a test hőtermelése által komfortosan érezzük magunkat – tért ki rá Kolarovszki Nóra.

Ha nem futok, mit csináljak a szabadban?

A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen, csak az egyén kedvétől és kreativitásától függ, hogy mit mozog. A legnépszerűbb szabadtéri sport a futás, és valószínűleg a szabadban végzendő sportokról is legtöbbünknek ez jut eszébe.

Már azzal sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért, ha délutánonként sétálunk (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A futás valóban kiváló kardio edzés, hiszen növeli az állóképességet, elősegíti a fogyást is. Emellett azonban még számos lehetőség áll a mozogni vágyók előtt. Például egy gumikötél segítségével erősítő edzést végezhetünk futás után, kerékpározhatunk, elmehetünk sétálni, játszani a kutyánkkal, vagy ellátogathatunk egy kültéri fitness játszótérre – sorolta Kolarovszki Nóra.

Elmondta: már azzal sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért, ha délutánonként teszünk egy nagy sétát a városban. Még szórakoztatóbbá tehetjük a mozgást, ha van egy társunk, aki elkísér bennünket.
– Ez nem csupán testi, de lelki is feltöltődést nyújt – mondta a fitness edző.

Mit vegyünk, mit tegyünk, ha kint edzünk?

– Manapság egyre több helyen beszerezhető, és nagyon hasznos eszköz az okoskarkötő, amely segítségével figyelemmel követhetjük az állapotunkat és az elért eredményeinket – ecsetelte Nóra, hozzátéve: a folyadékpótlásról soha ne feledkezzünk meg, legjobb, ha vizet viszünk magunkkal. Amennyiben korábban nem mozogtunk, vagy tudjuk magunkról, hogy vércukor- esetleg vérnyomás problémáink vannak, mindenképpen hasznos, ha van nálunk szőlőcukor.

– Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy csak a nyári melegben válhat dehidratálttá a testünk. Bármennyire nem kívánjuk a folyadékot a hidegben, muszáj pótolnunk a mozgás által felhasznált vizet. Télen sem kell mást innunk, elegendő a víz vagy az izotóniás ital – összegezte a fitness edző.

A szabadban végzett mozgás erősíti az immunrendszert valamint segít elkerülni a D-vitamin hiány által keletkezett negatív hangulatot.
– Már 10 perc intenzív séta jótékony hatását is érezhetjük, akik sportosabb életvitelhez vannak szokva, azoknak 30-60 percet ajánlok testmozgással tölteni – zárta Kolarovszki Nóra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.