- hirdetés -

Januárban megszaporodott a felső és alsó légúti hurutos megbetegedések száma. Orvost kérdeztünk a megfázás tüneteiről és a megelőzésről.

A megfázást, náthát vírus okozza, ezek a vírusok a rhinovirus család tagjai. – Általában enyhe tüneteket okoznak: hőemelkedés, vizes orrfolyás, gátolt orrlégzés, tüsszögés, száraz köhögés. Egy hét alatt panaszmentesekké válunk, nincs szükség különösebb terápiára, az esetek többségében gyorsan gyógyulnak a betegek – ismertette dr. Fodor Zsuzsanna háziorvos.

Januárban megszaporodott a felső és alsó légúti hurutos megbetegedések száma (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Kiemelte: főleg a fiatalokat érinti a probléma, hiszen ők járnak dolgozni, iskolába, óvodába. Cseppfertőzéssel terjed, nagyon nagy a fertőző képességük.

Alkalmas egyéneknél a vírus által károsodott nyálkahártyák átjárhatókká válnak a baktériumok számára, ezt nevezzük felülfertőzésnek.
– Magasabb lázzal, gennyes orrváladékkal, köhögéssel rossz közérzettel jár, A garat nyirokcsomói dolgoznak, ” fennakad ” a fertőzés, mandula gyulladás jelentkezhet vagy a fertőzés lejutva a légutak alsó részére légcsőhurutot, hörgőgyulladást okozva súlyosabb esetben tüdőgyulladást is okozhatnak – sorolta a háziorvos.

ha valaki betegnek érzi magát, néhány napot pihenjen otthon (Fotó: illusztráció)

Elmondta, még nincs influenza járvány, körzetében viszonylag kevesen vették fel az oltást.
– Általában javasolt, zsebkendő használat, gyakori kézmosás, ha valaki betegnek érzi magát, néhány napot pihenjen otthon, ne forduljon meg bevásárló központokban, kerülje a tömegközlekedést – hangsúlyozta dr. Fodor Zsuzsanna. Hozzátette: hasznos lenne orr-szájmaszk használata, ha az előbbiekben felsoroltakat nem tudjuk megtenni.

– Télen azért több a hurutos megbetegedés, mert zárt terekben többen vagyunk, a test lehűlése kedvez a vírus szaporodásnak. Egymásra köhögünk vagy a kezünkbe, majd megfogjuk a kilincset, kezet nyújtunk. Véleményem szerint egyszerű náthával nem szükséges orvoshoz fordulni, a rendelő várótermében súlyosabb betegek között várakozni, csak ha táppénz vagy igazolás szükséges – fogalmazott a háziorvos.

Dr. Fodor Zsuzsanna zárásként elmondta, megfázásra recept nélküli készítmények kaphatók, ezeket használhatjuk, illetve az elődeink által használt és kipróbált népi gyógymódok is hasznosak lehetnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.