- hirdetés -

Az enyhe, csapadékos december után, az új esztendővel megérkezett a didergősebb, fagyos időjárás is. Ez nem csak az embereket viseli meg, hanem a körülöttünk élő állatokat is. Ezért fontos számukra megteremteni a megfelelő körülményeket, melyben biztonságban tudják átvészelni a mínuszokat.

A fagyos, hideg idő a kinn tartott kutyákat, macskákat viselheti meg leginkább, ezért rájuk ilyenkor fokozottan figyelnünk kell.
– Zordabb időjárási körülmények között, növelni kell a napi táp adagot, eközben pedig figyeljünk kutyánk kondíciójára is. Továbbá, fontos ilyenkor különösen ügyelni állataink ivóvizére, nehogy befagyjon. Az itatótálat tartsuk fagytól védett helyen, ahol könnyen hozzáférnek, illetve gyakrabban ellenőrizzük, cseréljük vizüket – fogalmazott Pukánszki Tamás, az Orosházi Állat-és Természetvédő Közhasznú Egyesület elnöke.

Nagyon figyeljünk oda a háziállatokra! (Fotó: Horváth Bence)

Kiemelte, rendkívül lényeges, hogy kedvenceink megfelelő házzal rendelkezzenek, széltől védett helyen. A kuckó minden oldalról hőszigetelt, de ne túl nagy legyen, hogy kedvencünk saját testhőjével fel tudja melegíteni. Ezen kívül meg is emelhetjük, például egy raklap segítségével, hogy ne közvetlenül a hideg talajjal érintkezzen a ház padlózata. Belül béleljük száraz szalmával, mely hőszigetelő réteget képez. Ezt cseréljük gyakran, valamint ügyeljünk arra, hogy kutyánk, macskánk bundája ne legyen nedves, vizes.

– Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy rongyokat semmiképpen se helyezzünk kedvenceink alá, hiszen azok átnedvesedhetnek. Az ajtóra tegyünk hőfüggönyt, erre a célra már kaphatóak hővédő fóliák, de egy szőnyegdarab is megfelelő lehet – ismertette a menhely elnöke, majd hozzátette, abban az esetben viszont, ha kedvencünk kistestű, vagy rövid szőrű és azt látjuk, hogy vacog, akkor engedjük be egy zárt, vagy fűtött helyre.

Bent tartott állatok tekintetében kitért arra, hogy az ő szervezetük a lakás melegéhez van szokva, ezért a zord, hideg időben történő séta megterhelő lehet számukra. Ezért ennek időtartamát lehetőség szerint rövidítsük le. Zárásként elmondta, a fagyos járdákat rendszerint sózzák, ha kedvencünkkel ilyenkor sétálunk, ne felejtsük lábait minden alkalommal alaposan megtisztítani.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.