- hirdetés -

Dr. Szabó Ervin önkormányzati képviselő kezdeményezi a képviselő-testület rendkívüli ülésének összehívását.

Dr. Szabó Ervin képviselő annak érdekében, hogy a 100%-os önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok munkavállalóit ne sújthassa a 2019. január 1-jén hatályba lépett és a munka törvénykönyvét érintő módosítások, amelyek a túlóra szabályozásáról és a munkaidő keretről szólnak, előterjesztést nyújt be.

A munka törvénykönyv módosítása szerint 250 óráról 400 órára emelkedik az egy évben elrendelhető túlóra mértéke, 1 évről 3 évre növekedik a munkaidőkeret maximális időtartama, 12 hónap átlagban heti 48 órára emelhető a rendes munkaidő maximális mértéke.

Annak érdekében, hogy a 100%-os önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok munkavállalóit ne sújthassa a törvényváltozás, szükséges, hogy a tulajdonos önkormányzat mihamarabb olyan értelmű utasítást fogadjon el határozatként, amelyben megtiltja a munka törvénykönyv módosítás adta lehetőségek alkalmazását a túlóraszám és a munkaidő keret emelése tekintetében.

Az előterjesztés határozati javaslatként tartalmazza azt is, hogy a képviselő-testület tegyen javaslatot valamennyi Orosházán bejegyzett, illetve itt működő gazdasági társaság részére, azaz ne éljenek a törvénymódosítás biztosította emeléssel, azaz a naptári évenként 250 óra, kollektív szerződés esetén 300 óra rendkívüli munkaidőt ne lépjék túl, valamint 12 hónapnál hosszabb munkaidő keretet ne alkalmazzanak.

A rendkívüli ülés összehívásának kezdeményezését Lénárt Zoltán, Fetser János, Füvesi Sándor, Burka László önkormányzati képviselők is támogatják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.