Adózás 2019: határidők, változások

- hirdetés -

Változások, határidők, megszűnő cafeteria, így adózunk 2019-ben. 

Adózás szempontjából a tejivóknak mindenképpen pozitív változásokat hozhat az új esztendő, mert csökken az UHT és az ESL ára, idéntől ugyanis mindkét terméken a legalacsonyabb, 5 százalékos forgalmi adó lesz. Szintén csökken a nyugdíjasok után fizetendő járulék is mindössze 15 százalékra, viszont megszűnik a 25 év alattiak után járó automatikus kedvezmény.

Év elejétől 2,7 százalékkal növekednek a nyugdíjak, a minimálbér 149 ezer forintra nő, a garantált bérminimum pedig 195 ezer forintra. Megszűnik még emellett a 75 százalékos különadó, a hitelintézetű különadó vagy kulturális adó, a baleseti adó, valamint az egészségügyi hozzájárulás. A baleseti adó a biztosítási adóba, az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba olvad.

Az egészségügyi kockázatot jelentő ételek és italok esetében növekedéssel kell számolni, átlagosan 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó mértéke. A motorkerékpártulajdonosoknak viszont szerencsét hozhat 2019, mert csökken a járműveikre vonatkozó regisztrációs adó.

Az online fizetések ösztönzésének céljából 20 ezer forintig mentesülnek a pénzügyi tranzakciós illetékek alól a lakossági átutalások. Az adóhivatal idéntől a kifizetők adatszolgáltatásait alapul véve készíthet az egyéni vállalkozóknak is szja (személyi jövedelemadó)-bevallási tervezetet.

Fontos újítás, hogy megszűnik a cafeteria-rendszer, a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem. Új kedvezményként a munkaerőpiacra lépők kedvezménye jelenik meg, ez az újítás a pályakezdők, a tartós munkanélküliek, az anyasági ellátások után visszatérők, valamint a korábban inaktív munkavállalók számára is elérhető lesz.

2019-től megfordul az adatszolgáltatás iránya. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fogja értesíteni a vállalkozókat, hogy melyik munkavállalójuk után vehetnek fel adókedvezményt. A kedvezmények ezentúl ráadásul már nemcsak 100 ezer forintig, hanem a mindenkori minimálbér összegéig érvényesíthetőek lesznek. Az ingatlanok bérbeadása esetén a bérlőktől beszedett és a bérbeadó által befizetett rezsi összege sem számít bevételnek.

Végül, de nem utolsósorban a Magyar Falvak Program keretein belül a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok) összege is nő 2019-ben, az 5 ezer főnél kisebb településeken.

A határidőkre is figyeljünk oda!

Nem árt, ha ismerjük a befizetési és bevallási határidőket is, ugyanis a késedelmes bevallás, vagy a befizetési határidő be nem tartása komoly szankciókkal járhat. Az általános forgalmi adó (áfa) esetében a havi bevallást a tárgyhót követő 20. napig, a negyedéves bevallást a negyedévet követő hónap 20-áig, az éves bevallást pedig a tárgyévet követő év február 25-ig kell megtenni.

A társasági adó (TAO) bevallásának és megfizetésének határideje a tárgyévet követő május 31, míg az egyszerűsített vállalkozói adót (EVA) a bevételi nyilvántartást vezető vállalkozások számára február 25-ig, a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások számára pedig május 31-ig kell befizetni.

A kisadózó vállalkozások tételes adójára (KATA) vonatkozó bevallás beadási határideje február 25-e, az egyéni vállalkozók személyi jövedelemadójának (szja) bevallása és az adókülönbözet megfizetési határideje május 20-a, csakúgy, mint a magánszemélyek adóbevallása esetén. Végül az iparűzési adó bevallása szintén a tárgyévet követő május 31, melyre kétszer fizethetnek előleget: március 15-ig, illetve szeptember 15-ig.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.