- hirdetés -

Részben a világjárvány okozta nehézségekkel indokolta elmaradását az a vállalkozás, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogkövetési vizsgálatának eredménye nyomán több mint 113 millió forintot fizetett be az államkasszába. Szankciók helyett önellenőrzéssel végződött az eljárás.

NAV egy járműgyártással és értékesítéssel foglalkozó társaságnál az Online Számla rendszerben érkezett és a bevallott adatok között komoly eltérést talált. Úgynevezett jogkövetési vizsgálat indult, amiben értesítették a társaság képviselőjét az ellentmondásokról. A magyarázat szerint 2020-ban és 2021-ben is több alkalmazott esett ki a munkából hosszabb időre Covid-fertőzés miatt, majd a vállalkozás áttért a távmunkára. A cégen belüli információáramlás akadozott, a beszámolók késtek, a bevallások pontatlansága így fordulhatott elő. A társaság egyetértett a NAV szakembereivel, akik segítségével fény derülhetett a hibákra.

A NAV jelzése után a társaság önellenőrzést nyújtott be, és rendezte az adószámláját több mint 106 millió forint áfa befizetésével. A társaság átvilágítása után kiderült az is, hogy a vállalkozás által képviselt taocsoport nem nyújtott be társaságiadó-bevallást. Az adózó ezt a hiányosságát is soron kívül pótolta, így további hat és félmillió forintot, azaz az elmaradt társasági adót is befizette.

A jogkövetési eljárások lényege éppen az, hogy a hibát vétő adózók maguk hozzák helyre mulasztásaikat, így üzletmenetük visszatérhet a szabályos mederbe. Szankcionálás helyett van lehetőségük együttműködni az adóhivatal munkatársaival, ami az államkassza bevételeinek szempontjából is előnyösebb megoldást jelent.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.